Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamLennaert Nijgh
Geboortedatum29 januari 1945
Geboorteplaats Haarlem
Overlijdensdatum28 november 2002
Overlijdensplaats Haarlem
BeroepTekstdichter, Schrijver
DisciplineKleinkunst
DBNL-profielDBNL-profiel
IMDb-profiel1018611
VIAF-profiel55352463

Lennaert Nijgh (1945 - 2002) was een Nederlands tekstdichter. Nijgh maakte vooral naam als tekstdichter voor Boudewijn de Groot, een jeugdvriend met wie hij opgroeide in Heemstede. Ze bleven bevriend, al gingen ze elk naar een andere middelbare school in Haarlem.

Biografie

Lennaert Nijgh woonde er zijn hele leven en doorliep er het Coornhert Lyceum. Daar speelde hij in 1957 met schoolgenoot Boudewijn de Groot in een revue. Deze schoolrevue zou het begin worden van een artistieke verbintenis die ruim 40 jaar zou duren.

In de jaren zestig, toen provo en kabouter op straat de dienst uitmaakten, schreef de 'flowerpowertroubadour' Nijgh voor De Groot hits als 'Welterusten meneer de president', 'Het land van Maas en Waal' en 'Testament'. Geheel in de geest van die tijd was de thematiek van zijn liederen politiek geëngageerd, maatschappijkritisch en schuwde hij onderwerpen als seks niet. De tijd van 'Als ik eenmaal met mijn fietsbel bel' en 'Kleine kokette Katinka' was voorbij: met het werk van Lennaert Nijgh vond het Nederlandse lied de aansluiting bij de protestgeneratie van de jaren zestig. Door zijn scherpe onderwerpskeuze te paren aan een grote poëtische kracht, wist Nijgh de toehoorders rechtstreeks in het hart te raken. Zo kon het gebeuren dat de trieste geschiedenis van een meisje van lichte zeden 'Malle Babbe' (oorspronkelijk geschreven voor Adèle Bloemendaal, maar later de hitlijsten ingezongen door Rob de Nijs) populair werd bij het grote publiek en nog altijd luidkeels door hen wordt meegezongen.

Andere bekende zangers waarvoor Nijgh schreef waren Ramses Shaffy en Liesbeth List. Zij vertolkten zijn 'Pastorale', waarin de opkomst en ondergang van de zon worden bezongen. Rob de Nijs zong onder andere 'Jan Klaassen de trompetter' en voor zijn eerste echtgenote Astrid Nijgh dichtte hij de klassieker 'Ik doe wat ik doe'.

Die laatste titel kan eigenlijk worden aangemerkt als het levensmotto van Nijgh. Dichter in hart en nieren, leefde hij iedere dag alsof het de laatste was. Dat leven speelde zich voornamelijk af in Haarlemse kroegen en op zijn 'goede boot' De Jonge Jacob. Buiten zijn liedteksten schreef Nijgh onder andere nog de musical De engel van Amsterdam voor Jasperina de Jong, de autobiografische roman Tobia (1971) en een wekelijkse column in het Haarlems Dagblad. Lennaert Nijgh werd 57 jaar.

Zie ook wikipedia

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd werd als auteur, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Ganzenborden - Stichting Toneelgroep Studio - 1967-05-25
Met man en muis - Impresariaat John de Crane - 1969-01-03
Poez - Cabaret Lennaert Nijgh - 1969-02-11
Waartoe waarheen - Sieto en Marijke Hoving - 1971-11-06
De engel van Amsterdam - Cabaret Lurelei - 1975-10-09
Jozefien en Jasperien - Jasperina de Jong - 1977-05-17
Thuis best - Jasperina de Jong - 1979-01-03
De Engel van Amsterdam - M-Lab - 2011-06-30

Bronnen