Ko van Dijk: Repertoire - Theater - Centraal Tooneel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ko van Dijk. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ko van Dijk:

Centraal Tooneel

Ko van Dijk met Mary Dresselhuys in Colinette. Centraal Tooneel 1944. Fotograaf onbekend. Collectie Peter-Jan van Dijk.

In 1940, na zijn twee jaren bij Louis Saalborn, kreeg Ko van Dijk een engagement bij het Centraal Tooneel van Cees Laseur. Hij zou er tot het einde van de oorlog blijven.

Cees Laseur. Foto: C.R. Goedeljee. Collectie TIN.

"Bij Laseur kwam ik in een totaal ander genre. Dat was een comedie- en blijspelgenre, wat ik tot dan toe nooit had gedaan. Bij Saalborn had ik altijd ernstige rollen, type-rollen gehad. Laseur bracht mij een andere kant van het vak bij: veel geacheveerder... ja... een hele ándere kant... Die heb ik méé kunnen pikken. Het had net zo goed gekund dat ik daar géén talent voor had gehad, dat ik eenzijdiger was geweest... maar dat was het God zij gedankt niet... ik kon dat meepikken. Die andere kant van het vak heb ik geloof ik ook behoorlijk gebruikt. Ik speelde er grote rollen, onder andere ook mijn eerste grote Shakespeare-rol: Romeo in De klucht der vergissingen, Laertes in Hamlet en in Naar het u lijkt. Ik heb daar ook met Mary Dresselhuys mijn eerst jeune amoureux gespeeld - een soort werk waar niemand mij erg geschikt voor vond, maar ik moet zeggen, dat is gelukt, daar in Colinette van Achard." (geciteerd uit interview door Joop van den Broek met Ko van Dijk voor het Troskompas, 1967)

Hieronder vindt u een chronologisch overzicht van de stukken en rollen die Ko van Dijk bij het Centraal Tooneel van Cees Laseur tussen 1940 en 1945 speelde.

Foto's

Vader thuis 95072.jpg De klucht van den braven moordenaar 95017.jpg

Links: Elly Weller en Ko van Dijk in Vader thuis, 1940. Rechts: V.l.n.r. John Soer, Ko van Dijk, Cees Laseur, Joan Remmelts, Lies de Wind in De klucht van den braven moordenaar, 1942. Foto's: Kurt Kahle. Collectie TIN.

Ko van Dijk en Dick van Veen in Adriaan en Olivier, 1941. Foto: Kurt Kahle. Collectie TIN. Portret van Ko van Dijk jr. als Dromio van Ephesus in Het spel der vergissingen 367263.jpg

Links: Ko van Dijk en Dick van Veen in Adriaan en Olivier, 1941. Rechts: Ko van Dijk in Het spel der vergissingen, 1941. Foto's: Kurt Kahle. Collectie TIN.

De klucht van den braven moordenaar 95020.jpg Het leven is mooi 95028.jpg

Links: Gijsbert Tersteeg en Ko van Dijk in De klucht van den braven moordenaar, 1942. Rechts: Ko van Dijk en Joan Remmelts in Het leven is mooi, 1942. Foto's: Kurt Kahle. Collectie TIN.

De troubadour van Loosdrecht 95063.jpg

V.l.n.r.: Ko van Dijk, Mary Dresselhuys, Joan Remmelts, Cees Laseur en Rie Gilhuys in De troubadour van Loosdrecht, 1943. Foto: N.V. Centraal Nederlandsch Fotopersbureau. Collectie TIN.

Overzicht