Joop van den Ende: Biografie - De mecenas
Eenlevenlangtheater Joop van den Ende:
- Homepage Eenlevenlangtheater Joop van den Ende
- Biografie Joop van den Ende
- Repertoire Joop van den Ende
- Audio
- Video
- Volgens Joop van den Ende
- Volgens anderen
- Colofon
De Mecenas
Na de verkoop van zijn aandelen Endemol aan het Spaanse Teléfonica zijn zowel Joop van den Ende als zakenpartner John de Mol op slag miljardair. Van den Ende trekt zich terug uit de televisiewereld om zich helemaal te kunnen richten op zijn eerste en grote liefde: het theater en dan vooral de musical. Samen met zijn vrouw Janine richt hij in 2001 de VandenEnde Foundation op. Zij hebben in hun professionele carrière verschillende malen kansen gekregen en gegrepen. De Foundation is het resultaat van hun wens om hun ervaring in het ondernemerschap en hun belangstelling voor cultuur te kunnen overdragen aan een nieuwe generatie. Met een jaarlijkse donatie van tien miljoen euro willen zij met het fonds ‘kansen bieden’ aan culturele en educatieve projecten en bevorderen dat jonge mensen opgroeien in een sfeer van respect en belangstelling voor cultuur. Zo biedt de VandenEnde Foundation aan jonge kunstenaars kansen om hun talenten te ontplooien en met hun kunstzinnige uitingen het leven van anderen te verrijken.
De VandenEnde Foundation is ook de initiatiefnemer van het DeLaMar Theater. Voor Van den Ende gaat hiermee eind 2010 een langgekoesterde wens in vervulling: zijn eigen DeLaMar theater opent in hartje Amsterdam zijn deuren. Met dit nieuwe, eigentijdse theater wil de Foundation bijdragen aan de traditie van particulier cultureel ondernemerschap, die Amsterdam door de eeuwen heen al zoveel culturele topinstellingen heeft opgeleverd. Andere belangrijke projecten die de VandenEnde Foundation sinds 2001 heeft ondersteund zijn bijvoorbeeld de nieuwbouw van het Stedelijk Museum Amsterdam, de instelling van een speciale leerstoel Cultureel Ondernemerschap aan de Universiteit van Amsterdam en het M-Lab, het ‘off-Broadway’ muziektheater aan het IJ.
Maar ook kleinere initiatieven konden rekenen op de aandacht van de VandenEnde Foundation, zoals de Acteerschool van het Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam, de theatergroepen DOX en Likeminds en de modeontwerpers Viktor & Rolf. Festivals als Oerol op Terschelling, Jonge Harten in Groningen, ITs in Amsterdam en Holland Dance Festival in Den Haag werden ook regelmatig financieel ondersteund.
Privé ondersteunden Joop en Janine van den Ende ook de bouw van het Parc Huis op Parc Spelderholt. Dit is een stichting die mensen met een functiebeperking de kans biedt een nieuwe maatschappelijke rol te gaan vervullen door hen te trainen hoe ze hun vaardigheden en talenten beter kunnen ontwikkelen.
Zie ook de website van de VandenEnde Foundation.