De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamM-Lab, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal
Bouwjaar2007


Informatie

In januari 2007 werd direct aan de Noordelijke IJ-oever M-Lab gevestigd, het laboratorium voor nieuw en vernieuwend musicaltheater.

Het doel was om het publiek, maar ook de makers, een nieuwe vorm van musicaltheater te laten zien én ervaren. M-Lab stelde daarbij de Nederlandse en niet de Amerikaanse musicalcultuur als vertrekpunt van iedere productie. Om het genre in de breedte te kunnen vernieuwen, werkte M-Lab niet met een vast ensemble of vaste regisseurs, schrijvers of componisten. Een wisselend creatief team zocht steeds de grenzen op met als constante de artistiek leider, die op de hoogte was van de laatste ontwikkelingen binnen toneel, opera, muziektheater, kleinkunst, pop en dans, en per productie makers – uit verschillende disciplines – bij elkaar zocht.

Jaarlijks werden vier à vijf producties gemaakt. Dat waren nieuwe Nederlandse muziektheaterproducties die zijn ontwikkeld in opdracht van M-Lab of die schrijvers en/of componisten aanreikte. Maar het kon ook bestaand buitenlands musicalrepertoire zijn, dat waardevol was voor de ontwikkeling van het genre, maar door de commerciële producenten van ons land te risicovol werd bevonden.

Om optimaal aan vernieuwing te kunnen werken, nieuw materiaal te ontwikkelen en talent aan te trekken, organiseerde M-Lab daarnaast practica en pitches voor schrijvers, componisten, choreografen, zangers en acteurs en dansers.

M-Lab moest op 31 december 2015 de deuren sluiten mede omdat de VandenEnde Foundation, die M-Lab sinds de oprichting in 2007 steunde, geen subsidie meer verstrekte, alsmede de Rijksoverheid in het kader van de algemene bezuinigingen

Pogingen om andere subsidiënten te vinden mislukte. In 2019 werd toch weer gesproken over een doorstart. Het belang van het M-Lab werd onderstreept door de toekenning van de Prijs van de Kritiek door de Kring van Nederlandse Theatercritici.

Premieres (archief)

Zie Voorstellingen die in dit theater in premiere zijn gegaan

Bronnen