De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Paul röttger.jpg


Paul Röttger

NaamPaul Röttger
Geboren6 maart 1954
Winterswijk
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel
Property "Afbeelding" (as page type) with input value "Bestand:Paul_r%C3%B6ttger.jpg" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.

Paul Röttger (1954) is een Nederlands acteur en regisseur. Hij studeerde af in 1976 aan de Toneelschool Arnhem.

Biografie

De eerste twee jaren speelde hij veel in film- en televisieproducties, waarvan de bekendste Oorlogswinter was, waarin hij de rol van Michiel van Beusekom vertolkte. Daarna koos hij voor het toneel en werkte hij 10 jaar bij het Ro Theater, waar hij speelde in onder meer Tartuffe, Pinokkio, De opera van Smyrna en in Merlijn. Gedurende drie jaar was hij ook lid van de artistieke leiding van het Ro Theater.

Na een overstap naar het vrije circuit speelde hij in onder meer Benjamin in het Leger, in Jeanne d’Arc, Amadeus en de Wijze Kater. Tegelijkertijd was hij hoofd Theater bij John van de Rest Produkties.

De meest recente voorstellingen die hij heeft gespeeld zijn Lazarus en Struisvogels op de Coolsingel onder regie van Peter Sonneveld van Bonheur Theaterbedrijf Rotterdam en Wachten op Godot bij het Het Nationale Toneel, onder regie van Jos Thie.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Rotterdams Centrum voor Theater

In 1988 richtte Röttger samen met het toenmalige RCA (tegenwoordig RVA) het Rotterdams Centrum voor Theater (rcth) op, waar hij sinds de oprichting lesgeeft, regisseert en directeur van is. Onder zijn leiding heeft het rcth zich ontwikkeld tot een bloeiend intercultureel theatercentrum, waarbinnen opleidingen worden verzorgd, maar ook uiteenlopende theaterprojecten worden gerealiseerd voor verschillende doelgroepen, al dan niet voorzien van omringende educatieve activiteiten.

Sinds 1992 wordt onder zijn leiding jaarlijks een groot project gerealiseerd, waarin amateurs en professionele theatermakers en studenten van het Rotterdams Centrum voor Theater samenwerken. De laatste twee van deze producties waren de speciaal voor het rcth geschreven voorstelling Engelen in de stad, waarin het thema hiv/aids centraal stond, en het theaterfestival Vreemdeling, een festival met 10 nieuwe theaterstukken.

Trivia

In 2004 kreeg Röttger na afloop van de voorstelling Stadsportretten de Erasmusspeld uit handen van wethouder Stefan Hulman, als blijk van waardering voor zijn inzet voor de culturele en sociale samenhang van Rotterdam.

In 2009 ontving hij een prijs in de vorm van een door minister Plasterk uitgereikte oorkonde als blijk van waardering voor het project Seks in de stad. Deze uitzonderlijke oorkonde kreeg het rcth voor het bespreekbaar maken van homoseksualiteit op scholen in de regio Rotterdam.

Externe Links

Bronnen