John Kraaijkamp: Repertoire - Commercials

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

John Kraaijkamp sr. in Duizend Clowns, 1965. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater John Kraaijkamp:

Commercials

Johnny Kraaijkamp heeft gedurende zijn carrière regelmatig in televisiecommercials gespeeld. Soms deed hij ze samen met Rijk de Gooyer, soms met zijn zoon Johnny Kraaijkamp jr, en soms alleen. Volgens eigen zeggen zei hij alleen 'ja' als hij dacht er 'iets' mee te kunnen, net zoals dat voor z'n toneel-, film- en televisierollen moest gelden. Zeer succesvol waren de reclames die hij midden jaren tachtig samen met Rijk de Gooyer maakte voor C&A (Is toch voordeliger).

In een interview met weekblad Panorama zei hij in 1988: "Op het ogenblik kun je moeilijk scoren bij reclame. Het moet in dertig seconden raak zijn. We hebben bij Gods gratie veertig seconden gekregen van C&A. Dat is ontzettend duur, maar het kon niet anders. Reclame is een essentieel onderdeel van ons vak geworden. Er zijn heel grote mensen die het doen. In het buitenland is het voor topcollega's een sport om goede reclame te maken. Als het bedrijf via hen weet te scoren, weten zij dat ze hun vak goed hebben uitgeoefend. Zo simpel ligt het toch? En als je zoals ik lekker langs de Vecht wilt wonen, in een goeie auto wilt rijden en verder ook nog wat te verteren wilt hebben, dan moet je er reclame bij doen. Ik heb overigens veel reclame geweigerd in m'n leven. Voor reclame leg ik dezelfde maatstaven aan als voor m'n rollen: ik moet het gevoel hebben dat ik er 'iets' mee kan. Het is echt een fantastisch succes, die spots. Voor de jeugd ben ik het mannetje van C&A. Als ik met m'n dochter naar het zwembad ga, hoor ik van alle kanten: C&A." (geciteerd uit Panorama, 16 december 1988)

Hieronder vindt u een (helaas onvolledig) overzicht van de reclames waaraan John Kraaijkamp sr. zijn medewerking verleende. In elk geval ontbreken de reclames voor Melitta koffiemelk en melkfabriek Coberco omdat hierover geen nadere informatie te achterhalen was.

Overzicht

  • 1971, 1972, 1973: In 1971 speelde John Kraaijkamp de ober en Rijk de Gooyer de klant in een spotje voor de frisdrank Vrumona ('de fles zonder klachten'). In 1972 en 1973 trad het duo Johnny & Rijk op in enkele televisiecommercials voor SiSi van Vrumona.
  • 1980: Reclamespot van Roxy Dual sigaretten waarin Johnny Kraaykamp sr. als zakkenroller op een feestje is, hij de oorbellen en sigaretten van Willeke van Ammelrooy steelt en de aansteker en sigaretten van Rutger Hauer. Als hij bij de garderobe een bonnetje moet afgeven voor zijn jas, legt hij al het gestolen goed op tafel en enkele pakjes Roxy Dual. Als hij zijn bonnetje niet kan vinden zegt hij dat het is gestolen en begint te huilen. Pay off: "Roxy Dual de lekkerste 'teer'- en nicotine-arme sigaret".
  • 1981: Reclamecampagne van de Postgiro waarin Frans Halsema als presentator uitlegt hoe snel een giro is ingevuld. Dit wordt gedemonstreerd door Johnny Kraaykamp sr. Eerst vult Kraaykamp een giro versneld in en daarna vertraagd. Vervolgens zit Kraaykamp in zijn ruitjesvest aan een tafel met zijn armen over elkaar om te laten zien hoe simpel zijn rekeningen worden betaald.
  • 1982: Bioscoopreclamecampagne van Roxy Dual sigaretten met Johnny Kraaykamp sr.: 1. als verpleegster in een James Bond-film waarbij hij door de vloer zakt; 2. als Igor bij dr. Frankenstein als het monster een pakje Roxy gaat halen; 3. als undercover Duitse soldaat bij de Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog die zich verspreekt als de generaal vraagt om een Roxy en antwoord met 'jawohl herr generaal'
  • 1982: Reclamespot van de PTT waarin Johnny Kraaykamp sr. als klant wordt geïnterviewd door Rijk de Gooyer over de nieuwe druktoestellen van de PTT. Bij de eerste vragen krijgt Kraaykamp steeds de microfoon tegen zijn gezicht.
  • 1990: In november 1990 werd een reclame voor Calvé met Johnny Kraaykamp sr op televisie uitgezonden. Helaas is er geen verdere informatie over deze reclame bekend.
  • 1998: John Kraaykamp sr en John Kraaykamp jr traden eind jaren negentig samen op in reclamespots voor Johma salades. "Wij wilden dat er meer met salades zou worden gedaan dan alleen op de toast op de party", zegt Peggy Stein, art director bij het Amstelveense bureau Benjamens Van Doorn-Euro RSCG dat verantwoordelijk is voor de Johma-filmpjes met de beide Kraaykampen. "Johma staat voor gezelligheid en de combinatie van vader en zoon linkt daar heel goed mee. Vroeger werd van food altijd gezegd dat het van moeder op dochter overgaat, maar dat is natuurlijk niet meer zo. Wij zochten twee bekende Nederlanders die dat konden communiceren, want met niet-bekende Nederlanders doe je toch een stapje terug." Geciteerd uit: NRC Handelsblad 22 februari 2000.
  • 2000: In februari en maart van 2000 waren John Kraaykamp sr en zijn zoon John Kraaykamp jr samen te zien en te horen op affiches en radiospots voor het GWK.