Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Johannes Jurgens 3.jpg

NaamJohan Jurgens
Volledige naamJohannes Jurgens
Geboortedatum4 juli 1857
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum31 augustus 1922
Overlijdensplaats Amsterdam
BeroepActeur, Regisseur
DisciplineToneel
Externe databases:
VIAF
(LD) Wikidata
Bekijk de van Wikimedia / Wikipedia over Johan Jurgens


Unknown.png

Info Waarde uit Wikidata
Titel: Johan Jurgens (Q126486986)
Beschrijving: Acteur,Regisseur
Afbeelding: Geen afbeelding beschikbaar
Wikimedia Commons: Niet beschikbaar
Geboortedatum: 4 jul 1857
Geboorteplaats: Amsterdam
Overlijdensdatum: 31 aug 1922
Overlijdensplaats: Amsterdam
Wikimedia Commons: Niet beschikbaar
Beroep(en) - WD: Q3455803;

Q33999;

Beroep(en) - TE: Regisseur;

Acteur;

VIAF id: 282795427
RKD artist id: Onbekend
IMDB artist id: Onbekend

Johan Jurgens (1857-1922), meestal geregistreerd in de Productiedatabase als Joop Jurgens was een Nederlandse acteur en regisseur.
Hij begon zijn loopbaan in 1875 bij Jan Grader op de Schans. Hij mag een zeer honkvast acteur genoemd worden, want na 1882 speelde hij tien jaar bij Abraham van Lier en twintig jaar bij Gustave Prot jr. Bij dat laatste gezelschap, waar hij ook als regisseur in dienst was, vierde hij op 15 november 1900 zijn 25-jarig jubileum als vader Martin in "Martin de kruier", een rol die hij jarenlang had vertolkt. Enkele jaren na de opheffing van Prots gezelschap kwam hij bij Herman Heijermans, waar hij tot zijn dood bleef spelen. Hij trouwde in 1882 met Catharina (Toos) Huysers, die in haar jonge jaren ook aan het toneel was.

"Het verhaal van onze groot- en overgrootouders"

Catharina Jurgens-Huysers werd in 1862 geboren in Amsterdam. Zij stamde uit een oud Amsterdams toneelgeslacht waarvan ook Louis Bouwmeester een telg was. Hij werd geboren uit een buitenechtelijke relatie van de acteur Louis F.J. Rosenveldt* (de opa van Catharina) met de actrice Louisa Bouwmeester. Als het aan de vader van Catharina - Leendert Huysers - had gelegen was Louis Bouwmeester nooit uitgegroeid tot de grootste acteur van zijn tijd; Na zijn eerste optreden kreeg Louis achter de coulissen een trap tegen zijn achterste van Leendert. 'Ruk uit, ezel! Jij leert 't nooit!' zou hij daarbij gezegd hebben, althans volgens Corrie Verkerk in een stukje in het Parool van 3 juli 1998.
Catharina werd ook actrice of gewoon toneelspeelster zoals ze dat toen noemden. Ze werd zeer vrij en niet burgerlijk opgevoed en stond al op zeer jeugdige leeftijd op het toneel. Thuis werd Frans gesproken, zoals toen gebruikelijk in toneelkringen.
Toen ze 20 was werd Catharina zwanger van haar chaperonne Johan Jurgens. Kennelijk tilde hij niet al te zwaar aan zijn beroepseer en heeft zij hem er niet aan herinnerd. Van haar ouders hoefde ze niet met Johan te trouwen als ze niet van hem hield. Maar de twee waren dol op elkaar. Twee maanden na de geboorte van hun eerste zoon Johan (Jo)- op 22 februari 1882 - traden ze in het huwelijk. Johan werd opgenomen in de oude theaterfamilie en begaf zich ook aan het toneel. Ze woonden in het huis van met de houten trap hoek Thorbeckeplein Herengracht. Na enige tijd verhuisden ze naar de Spiegelgracht 30. Daar kregen ze nog 5 kinderen, 3 dochters en twee zoons. Ze woonden er tot de dood van Johan in 1922.
Johan bleek een komisch talent en maakte furore als ‘het oolijke lid’ van het Prot-ensemble. Hij speelde in talloze kluchten in de Frascatie van Prot in de Plantage. Hij was een bekende figuur in die dagen. Het Theater Instituut Nederland heeft nog veel foto’s van hem.
Maar Johan bleef een jongen uit de burgerij en hoewel hij zelf toneelspeler was in hart en nieren veroordeelde hij toch de losse zeden die in de toneelwereld bon ton waren en waar hij zelf toch ook niet vies van was geweest. Hij zag er - ook gezien de lage gages - geen toekomst in voor zijn kinderen en verbood hen tot hun verdriet een carrière bij het toneel. Ze moesten vanuit die aparte sociale klasse waartoe theatermensen toen behoorden een burgerlijk bestaan opbouwen. De dochters ging dat redelijk goed af, ze hadden dat joie de vivre en lichtzinnigheid van het theatermilieu en waren in het ‘belle epoque’ voor veel heren uit de ‘betere stand’ aantrekkelijk.Temeer daar ze wat intellectuele bagage hadden en wisten hoe ze zich in die kringen - ze spraken een beetje Frans - moesten gedragen. Twee trouwden met een rijke man.
Johanna (tante Jo)woonde in en groot huis aan de Cornelis Schuytstraat, door haar ook wel de Keessie Scheitstraat genoemd - haar afkomst niet verloochenend. “Poepie wil op stand gaan wonen, “Poepie wil achter het museum wonen”, dichtte haar vader al. Hij bedoelde de dure buurt achter het Rijksmuseum die toen net gebouwd werd.
De derde, Cornelia (tante Cor), stortte zich op het amateurtoneel omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan en trouwde met een ambtenaar van Publieke Werken. Dankzij hun had PW een toneelclub die regelmatig uitvoeringen gaf. Een van de jongens, Henry, werd musicus, ging naar Engeland waar hij een succesvolle bandleider werd. De andere twee, Leo en Jo (onze opa) kozen een vak. Jo werd graficus/fotograaf. Hij ging werken bij drukkerij Bakker in Zaandijk. Daar ontmoette hij Johanna van Ginkel, hij viel voor haar eenvoud en degelijkheid die hij bij zijn zusters miste. Hij nam haar mee uit in Amsterdam in zijn stamcafé Populair in de Reguliersbreestraat. Op de groepsfoto die op hun trouwdag van de bruiloftsgasten werd gemaakt kun je mooi het verschil zien tussen de frivole toneelfamilie uit Amsterdam aan de ene kant en de stijve Zaankanters aan de andere.
Leendert werd bedrijfsleider en trouwde met tante Wies. Met Jo en Leendert zou het later minder goed aflopen.
Leo werd tijdens de bezetting gearresteerd door de SD omdat hij als zogenaamde verwalter bij Dikker en Thijs in het geheim de zakelijke en financiële belangen van de familie Dikker, die ondergedoken zat, was blijven behartigen. Leo, De zoon van Leendert en Wies, kon niet verwerken hoe zijn vader in de gevangenis werd behandeld en pleegde zelfmoord op 18 jarige leeftijd. De buurman vond hem zittend aan de keukentafel, hij had zich zelf vergast. De Duitsers hadden medelijden met Leendert en lieten hem vrij om zijn zoon te begraven. Drie maanden later stierf hij zelf aan bloedvergiftiging, opgelopen door wonden aan zijn benen als gevolg van de verhoren door de SD. Zo verloor Tante Wies binnen drie maanden haar zoon en echtgenoot.
Jo werd in 1944 gearresteerd omdat hij in zijn clichéfabriek Spectrum in Rotterdam clichés maakte voor het illegale Trouw. Waarschijnlijk in opdracht van de Acient Order of Foresters, een loge in Amsterdam waarvan hij sinds zijn 25e jaar lid was. Zijn dochter (Jopie Bouman-Jurgens) heeft op het laatste moment kunnen voorkomen dat hij werd geëxecuteerd door een verklaring van de huisarts te overleggen dat hij psychisch instabiel was. Zijn fabriek werd door de Duitsers gesloten en leeggeroofd. Via Amersfoort en kamp Vught kwam hij uiteindelijk in Buchenwald terecht. Toen de geallieerden naderden is hij tijdens de z.g dodenmarsen langs de kant van de weg doodgeschoten, waarschijnlijk omdat hij door uitputting niet meer verder kon. Een medegevangene die terugkwam heeft daarvan verslag gedaan aan de familie. Onlangs kregen we bericht van de Oorlogsgravenstichting dat op een monument in Salzburg zijn naam is toegevoegd.
Door toedoen van onze overgrootvader hield de toneeltraditie van deze tak van de familie, door onze vader ironisch de ‘nette tak’ genoemd (doelend op de succesvolle buitenechtelijke Bouwmeesterdynastie), op te bestaan. Gelukkig trouwde Gesina, de zuster Catharina (zie begin tekst), met de toen zeer bekende acteur Henri Poolman. Hun zoon, de latere acteur Louis Poolman, is de grootvader van actrice Anita Poolman, die nog steeds op de planken staat.
*De vader van Louis F.J. was de voormalige gardeluitenant Frederik Adriaan Rosenveldt die na zijn diensttijd besloot om bij het toneel te gaan. Hij werd onsterfelijk door in 1813 tijdens de Franse bezetting op het toneel van de Rotterdamse Schouwburg met een hoed met oranje linten te zwaaien onder de uitroep “Oranje boven”. Later redde hij in Amsterdam een kind uit het ijskoude water en duelleerde hij met een andere toneelspeler in het Leidse Bosje. Zijn geschilderd portret hangt in het trappenhuis van de Stadsschouwburg in Amsterdam en het Theater Instituut bezit een prachtige gravure van hem.

  • Bron: Marius Jurgens, achterkleinzoon van Johan Jurgens


Johan Jurgens heeft bijgedragen aan 133 productie(s).

Johan Jurgens heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Johan Jurgens heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Dorp en stad Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1882/1883 9 september 1882
Door Tantes opgevoed Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1882/1883 28 september 1882 Cornelis Bigot
Margaretha Gauthier Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1882/1883 25 januari 1883
Janus Tulp Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1882/1883 15 februari 1883
Fedora Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1882/1883 9 april 1883 Henri van Kuyk
Cyprienne (Divorçons) Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1883/1884 1 juni 1884
De gevolgen van een studentenstreek Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1884/1885 8 augustus 1884
Mijnheer Schimmel Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1885/1886 16 september 1885 Cornelis Bigot
Prettige schoonouders of De familie Leuterom Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1885/1886 1 december 1885
De wraak eens zoons of Richelieu te Fontainebleau Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1885/1886 22 januari 1886 Willem Potharst
De walskoning Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1885/1886 22 maart 1886 Cornelis Bigot
Het rijtuig van den emigrant Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1885/1886 15 mei 1886 Henri van Kuyk
Charlotte Corday, de Judith der Fransche revolutie Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1885/1886 29 mei 1886 Willem Potharst
Het geheim van den blinde Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1886/1887 20 oktober 1886 Cornelis Bigot
Kleine Jacques Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1886/1887 9 november 1886 Arend van Hilten
Dilettanten Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1887/1888 15 maart 1888 Alexander Saalborn
Stormen des levens Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1887/1888 15 maart 1888 Alexander Saalborn
Het geheim van Miss Aurora Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1888/1889 25 augustus 1888
Onze kinderen Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1888/1889 8 september 1888 Alexander Saalborn
Het geheim van een huurrijtuig (The mistery of a hansom cab) Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1888/1889 25 mei 1889 Joseph van Lier
IJzervreter Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1888/1889 27 juli 1889
Door Tantes opgevoed Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1889/1890 10 oktober 1889
Eva Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1889/1890 22 december 1889 Henri van Kuyk
De jonge garde Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1889/1890 19 februari 1890 Joseph van Lier
Paul de Vagebond Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1889/1890 21 juni 1890 Joseph van Lier
Het meisje van het eiland Marken Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1889/1890 23 juni 1890 Joseph van Lier
Met vreemde veeren Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1889/1890 3 juli 1890 Joseph van Lier
Esmeralda en de klokluider van de Notre-Dame Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1890/1891 25 december 1890 Joseph van Lier
Thermidor Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1890/1891 28 februari 1891 Joseph van Lier
Lieve bloedverwanten (Die zärtlichen Verwanten) Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1890/1891 17 maart 1891
Mardock de Dierentemmer Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1890/1891 29 april 1891
De poppenfee Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1890/1891 4 juni 1891
Van Meppel's avonturen te water en te land Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1890/1891 4 juni 1891
Duikelaartje! Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1890/1891 16 juni 1891 Joseph van Lier
De vondelingen van de brug Nôtre-Dame Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1890/1891 27 juni 1891
Oom Braesig Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1891/1892 24 oktober 1891 Cornelis Bigot
Preciosa of het Spaansche heidinnetje Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Van Lier) 1891/1892 18 januari 1892 Cornelis Bigot
Asschepoes Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1892/1893 19 februari 1893 Gustave Prot jr.
Zenuwachtige vrouwen Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1894/1895 18 mei 1895
Een Amsterdamsche jongen of Het Buskruit-verraad in 1622 Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1894/1895 1 juni 1895 Johan Jurgens
De Tante van Charley Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1894/1895 29 juni 1895
Martin, de kruier Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1895/1896 15 augustus 1895 Johan Jurgens
De Kiesvereeniging van Stellendijk Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1896/1897 27 januari 1897
Kruidenier en advocaat (Durand & Durand) Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1897/1898 12 februari 1897
't Spookhotel Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1896/1897 29 mei 1897 Henri Poolman
Berluron op reis Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1896/1897 10 juli 1897 Henri Poolman
Opsnijen Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1897/1898 23 juli 1897
Vrij van dienst Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1897/1898 7 augustus 1897
Kakatoe Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1897/1898 6 november 1897
Manus de Snorder Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1897/1898 2 december 1897
Verkeerd getrouwd (Les erreurs du mariage) Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1897/1898 24 december 1897 Gustave Prot jr.
Rooie Anne Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1898/1899 26 januari 1898 Gustave Prot jr.
Elisa (La fille Elisa) Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1897/1898 14 april 1898
Zwarte griet Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1897/1898 28 april 1898 Johan Jurgens
O, die Parijzenaars! (Ferdinand le noceur) Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1897/1898 12 juni 1898 Gustave Prot jr.
Dat was ik, of de gevaarlijke buurvrouw Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1898/1899 10 januari 1899
De planetenjuffrouw Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1898/1899 10 januari 1899
Clairette (Les 28 jours de Clairette) Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1898/1899 18 april 1899 Gustave Prot jr.
Verdonkermaand? (Disparuu!!) Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1898/1899 3 juni 1899 Gustave Prot jr.
't Leven te Parijs Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1898/1899 30 juni 1899
Kleedermaker voor dames Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1900/1901 15 augustus 1899 Gustave Prot jr.
De buren van Molinchart Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1900/1901 13 december 1900
Nora, de dierentemster Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1900/1901 2 februari 1901 Gustave Prot jr.
San Toy Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1901/1902 14 september 1901 Gustave Prot jr.
San Toy Uitvoerende Schouwburg Frascati 1901/1902 14 september 1901 Gustave Prot jr.
't Billet voor inkwartiering (Le billet de logement) Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1902/1903 13 september 1902 Gustave Prot jr.
De familie Bolero (La famille Bolero) Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1903/1904 8 augustus 1903 Gustave Prot jr.
De luiermand Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1903/1904 4 november 1903 Gustave Prot jr.
De juffrouw van de post (La petite fonctionnaire) Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1903/1904 24 december 1903 Gustave Prot jr.
De Marmot Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1903/1904 2 april 1904 Gustave Prot jr.
De marmot Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1903/1904 18 april 1904
De kneep Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1904/1905 30 maart 1905 Gustave Prot jr.
De big van het 168ste Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1904/1905 22 april 1905 Gustave Prot jr.
De klokken van het kasteel Corneville Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1905/1906 5 september 1905 Gustave Prot jr.
Een huwelijksreis Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1905/1906 22 november 1905 Gustave Prot jr.
Een blok aan 't been Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1905/1906 24 maart 1906 Gustave Prot jr.
Een rustkuur (Charmant séjour) Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1906/1907 30 maart 1907
Villa Toptop Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1906/1907 18 mei 1907 Gustave Prot jr.
Mevrouw de Ordonnans Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1906/1907 17 augustus 1907 Gustave Prot jr.
Nummer achttien Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1907/1908 28 januari 1908 Gustave Prot jr.
Een kamer voor meneer en een voor mevrouw Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1907/1908 7 maart 1908 Gustave Prot jr.
Twintig dagen achter slot (Vingt jours à l'lombre) Uitvoerende Frascati-Ensemble 1907/1908 8 augustus 1908 Louis Chrispijn jr.
De tweeling (Le jumeau) Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1908/1909 31 oktober 1908 Gustave Prot jr.
De huisvriend (L'ange du foyer) Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1908/1909 12 februari 1909 Gustave Prot jr.
Zijne Aurora! Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1908/1909 7 juli 1909 Gustave Prot jr.
't Groene Eiland Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1909/1910 11 september 1909 Gustave Prot jr.
Haar jongen Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1909/1910 12 november 1909
Finale Uitverkoop Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1909/1910 1 januari 1910 Gustave Prot jr.
Het kind van mijn zuster Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1909/1910 26 maart 1910 Gustave Prot jr.
Potverteren Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1909/1910 21 mei 1910 Gustave Prot jr.
De dochter van mijn vrouw Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1909/1910 8 augustus 1910 Gustave Prot jr.
De Keffer Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1910/1911 12 augustus 1910 Gustave Prot jr.
Hotel de Poes Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1910/1911 10 september 1910 Gustave Prot jr.
Kostschool voor jonge Dames Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1910/1911 2 november 1910
Kostschool voor jonge dames (Un lycée de jeunes filles) Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1910/1911 2 november 1910
'n Heer in 't spel Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1910/1911 17 februari 1911 Gustave Prot jr.
Lastige vrouwen Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1910/1911 18 maart 1911 Marie van Westerhoven
De truc van den Braziliaan Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1910/1911 17 april 1911 Gustave Prot jr.
Mijnheer, mevrouw en Max Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1910/1911 7 juli 1911 Gustave Prot jr.
De huissleutel Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1910/1911 7 juli 1911
Theodore en Co Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1911/1912 9 september 1911 Gustave Prot jr.
Florette en Patapon Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1911/1912 18 december 1911
Mijnheer nul Uitvoerende Gezelschap Prot en Zn. 1912/1913 3 augustus 1912 Gustave Prot jr.
Het teeken des kruises (The sign of the cross) Uitvoerende Hollandsch Tooneelgezelschap (o.l.v. Marius Spree) 1912/1913 7 december 1912 Marius Spree
Mijnheer Nul Uitvoerende Haagsch Blijspel Ensemble 1913/1914 24 oktober 1913 Marie van Westerhoven
Het Biljet van Inkwartiering Uitvoerende Amsterdamsch Blijspel Ensemble 1914/1915 16 januari 1915 Joseph van Lier
Even opbellen... Uitvoerende Amsterdamsch Blijspel Ensemble 1914/1915 15 februari 1915 Joseph van Lier
Ooievaar is dood Uitvoerende Amsterdamsch Blijspel Ensemble 1914/1915 27 februari 1915 Joseph van Lier
Spierkramp Uitvoerende Amsterdamsch Blijspel Ensemble 1914/1915 15 april 1915 Joseph van Lier
O, wat een nacht ...! Uitvoerende Gelegenheidscombinaties 1914/1915 22 mei 1915 Joseph van Lier
'n Held van Bordpapier Uitvoerende Gelegenheidscombinaties 1914/1915 5 juli 1915
Als mannen liegen Uitvoerende Nederlandsch Operette Gezelschap 1915/1916 29 september 1915 Ko Rentmeester
Liliom Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1915/1916 22 december 1915 Herman Heijermans
Vrij van dienst Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1915/1916 22 april 1916
De Spaansche Brabander Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1916/1917 14 oktober 1916 Jan Musch
IJsbrand Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1916/1917 21 oktober 1916 Herman Heijermans
O, o, wat zullen ze zeggen Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1916/1917 25 januari 1917 Herman Heijermans
De gezonken klok Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1916/1917 9 februari 1917 Jan Musch
De Oost-Indische compagnie Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1916/1917 24 maart 1917 Herman Heijermans
Kok & Springer Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1917/1918 10 september 1917 Herman Heijermans
Vorstenschool Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1917/1918 28 september 1917 Herman Heijermans
Krelis Louwen Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1917/1918 1 december 1917 Jan Musch
Dageraad Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1917/1918 17 januari 1918
Lilly Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1917/1918 12 maart 1918 Adriaan van der Horst
De weg naar de hel Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1917/1918 24 mei 1918 Jan Musch
Telefoongeheimen Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1917/1918 10 juli 1918
Bokkesprongen Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1917/1918 20 juli 1918
Pension Schöller Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1918/1919 6 augustus 1918
Pete Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1920/1921 14 april 1921 Herman Heijermans
Marie Antoinette Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1920/1921 9 juni 1921 Marie van Westerhoven
Artikel 188 Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1921/1922 13 januari 1922 Herman Heijermans
Het wonder van den heiligen Antonius Uitvoerende N.V. De Tooneelvereeniging 1921/1922 13 januari 1922 Herman Heijermans
Een Amsterdamsche jongen of Het Buskruit-verraad in 1622 Regie Gezelschap Prot en Zn. 1894/1895 1 juni 1895 Johan Jurgens
Martin, de kruier Regie Gezelschap Prot en Zn. 1895/1896 15 augustus 1895 Johan Jurgens
Zwarte griet Regie Gezelschap Prot en Zn. 1897/1898 28 april 1898 Johan Jurgens

Bronnen

Johan Jurgens