De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Jamaluddin Latif

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jamaluddin Latif (Purwokerto) is een prominente acteur van het eerste uur bij het Indonesische avant garde theatergezelschap Teater Garasi in Yogyakarta. Met Garasi o.l.v. Yudi Tajudin speelt hij nationaal en internationaal in veel verschillende en spraakmakende producties. Garasi bestaat in 2013 twintig jaar en is genomineerd voor een Prince Claus Award.

Latif stopte in 2011 bij Garasi om zelfstandig te werken met zijn theatergroep Proyek Kodok. Teater Garasi is een van de weinige groepen in Indonesie die sociaal-politiek geinspireerd theater maken, gebruik makend van niet in traditie gewortelde technieken en benaderingen.

99% van het dans en theatergebeuren in Indonesie is anno 2013 nog stevig door de traditie en folklore bepaald. Hierdoor is het moeilijk voor Indonesische theatermakers om de vertaalslag naar hedendaagse vormen te vinden. Garasi is een grote uitzondering en wordt daarom ook naar waarde geschat en ondersteund door NGO's.

Teater Garasi heeft voor Indonesie een vergelijkbare baanbrekende impact als het Werktheater voor Nederland in de 70er en 80er jaren.