Fien de la Mar: Repertoire - Theater

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Fien de la Mar, 1935. Foto: Jacob Merkelbach. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Fien de la Mar:


Theaterloopbaan

Kort voor haar eindexamen - zij had al enkele kinderrollen gespeeld - besloot Fien de la Mar in de voetsporen van haar ouders te treden en kreeg ze een rol in een operette. Dat was het begin van een loopbaan met vele schakeringen.

Zij trad op als zangeres, cabaretière, imitatrice en actrice, ze had in 1933/35 een eigen toneelgezelschap en in 1932/34 een groep met Johan Kaart en Jan van Ees.

In de oorlogsjaren werkte zij niet, maar na de bevrijding zette zij met Piet Grossouw (haar echtgenoot vanaf 1941) het De la Mar Theater op, dat, nadat zij in 1950 uit de directie trad, werd omgedoopt tot Nieuwe de la Mar Theater en dat nog steeds bestaat, nu onder de naam DeLaMar Theater.

In de jaren vijftig werkte zij slechts sporadisch, een optreden in Wim Ibo's "Artiestencafé" heette dan ook een come-back. Zij speelde gastrollen en werkte mee aan enkele televisie-uitzendingen, tot zij in 1965 een eind aan haar leven maakte.

Gezelschappen Nap de la Mar

Fien de la Mar in Madorah, 1917. Foto: Frits Geveke. Collectie TIN.

Fien de la Mar werd geboren in een beroemde en beruchte toneelspelersfamilie. Haar grootvader Charles de la Mar zei ooit: "Komediant-zijn is een gave van God. Je bent het of je bent het niet. Het enige rechtvaardige in de kunst is: als je het niet hebt, dan kunnen ze het je niet geven en als je het wel hebt, dan kunnen ze het je niet afnemen."


Lees meer: Fien de la Mar: Repertoire - Theater - Gezelschappen Nap de la Mar

Diverse optredens revue, cabaret, operette

Fien de la Mar in de revue 't Is voor de bakker, 1930. Fotograaf onbekend. Collectie TIN

Fien de la Mar schitterde in vele cabaretvoorstellingen, revues en operettes. Optredens op dit vlak met haar eigen ensembles en optredens bij andere gezelschappen waarmee ze meer dan drie keer optrad, vindt u elders op deze site.

Hieronder vindt u een overzicht van diverse, meestal eenmalige, producties bij diverse gezelschappen waaraan Fien de la Mar haar medewerking verleende.

Lees meer: Fien de la Mar: Repertoire - Theater - Diverse optredens revue, cabaret, operette

Diverse toneelrollen

Fien de la Mar, Louis de Bree en Johan Kaart in Ping Pong, 1937/1938. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN.

Fien de la Mar schitterde in cabaretvoorstellingen, revues en operettes. Daarnaast was zij ook een gewaardeerd toneelactrice. Alleen bij het Vereenigd Rotterdamsch - Hofstad Tooneel en De Spieghel nam zij een engagement voor langere tijd aan, haar overige toneelrollen speelde ze vooral als gastactrice. Hier een overzicht van die overige toneelrollen.

Lees meer: Fien de la Mar: Repertoire - Theater - Diverse toneelrollen

Vrije producties

Fien de la Mar, ca. 1940. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Hier vindt u een zo compleet mogelijk overzicht van de vrije producties waaraan Fien de la Mar tussen 1922 en 1950 haar medewerking verleende.

Het gaat om operette-, revue- en cabaretvoorstellingen van vrije producenten.


Lees meer: Fien de la Mar: Repertoire - Theater - Vrije producties

Het Vrolijk Tooneel

Programma Olly-Polly. Collectie TIN.

Gezelschap Het Vrolijk tooneel werd opgericht en geleid door Louis de Bree en bracht operettes en blijspelen van 1924 tot 1928 .

Fien de la Mar speelde er tussen 1925 en 1927 diverse rollen. Hieronder vindt u een zo volledig mogelijk overzicht.


Lees meer: Fien de la Mar: Repertoire - Theater - Het Vrolijk Tooneel

Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel

Nap de la Mar als vader Doolitle en Fien de la Mar als dochter Eliza in Pygmalion, Vereenigd Rotterdamsch - Hofstad Tooneel 1928. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN.

Onder regie van Cor van der Lugt Melsert speelde Fien de la Mar bij het Vereenigd Rotterdamsch - Hofstad Tooneel haar eerste grote toneelrollen. Dit van oorsprong Rotterdamse gezelschap was de vaste bespeler van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Voor de zangeres, imitatrice en cabaretière die Fien was, betekende het sjieke Haagse gezelschap een nieuwe richting in haar theater-carrière.

Lees meer: Fien de la Mar: Repertoire - Theater - Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel

Eigen ensembles

Fien de la Mar in Kom nog ‘s kijken, Gezelschap Fien de la Mar, 1949. Foto: Studio Lemaire/MAI. Collectie TIN.

Fien de la Mar heeft verschillende eigen gezelschappen en ensembles gehad. In 1932 vormde zij Het nieuwe tooneel met Johan Kaart en acteur en tekstschrijver Jan van Ees. Het werd na twee seizoenen wegens gebrek aan succes opgeheven. Tussen 1933 en 1935 opereerde ze onder de naam Gezelschap Fientje de la Mar. In 1935 startte ze met Corry Vonk, Jan van Ees, Johan Elsensohn en het pianoduo Beuker en Denijs het cabaretgezelschap De blokkendoos.

Lees meer: Fien de la Mar: Repertoire - Theater - Eigen ensembles

Gezelschappen Cor Ruys

Affiche De Mallemolen, 1940. Collectie TIN.

Acteur Cor Ruys leidde tussen 1940 en 1948 regelmatig cabaretprogramma's waarin hij zelf optrad als conférencier, sketchesspeler en zingzegger. Hij deed dat met name in de zomermaanden, wanneer hij vrij was van zijn verplichtingen als acteur. Hij leidde het ensemble De Mallemolen en engageerde artiesten als Georgette Hagedoorn, Conny Stuart, Mary Dresselhuys, Lia Dorana, Ko van Dijk en ook Fien de la Mar.

Hieronder ziet u in welke voorstellingen van Cor Ruys zij optrad.

Lees meer: Fien de la Mar: Repertoire - Theater - Gezelschappen Cor Ruys

De Spieghel

Fien de la Mar en John van Dreelen in Het heerlijke zuiden. De Spieghel, 1949. Foto: Frits Lemaire/MAI. Collectie TIN.

Tussen zijn engagementen bij Comedia in had Ko van Dijk samen met Dick van Veen in het seizoen van 1948/49 zijn eigen gezelschap De Spieghel.

De voorstellingen werden gespeeld in het theater van Fien de la Mar in Amsterdam. In de meeste stukken speelde zij zelf mee.

Lees meer: Fien de la Mar: Repertoire - Theater - De Spieghel