Fien de la Mar: Repertoire - Theater - Gezelschappen Nap de la Mar

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Fien de la Mar, 1935. Foto: Jacob Merkelbach. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Fien de la Mar:


Gezelschappen Nap de la Mar

V.l.n.r. Cor Ruys, Nap de la Mar, Fien de la Mar, Margie Morris, Louis Davids, Riek de la Mar-Kleij circa 1920 voor de affiches van een voorstelling van Intieme Kunst, het gezelschap van Nap de la Mar. Foto: onbekend. Collectie TIN.

Fien de la Mar werd geboren in een beroemde en beruchte toneelspelersfamilie. Haar grootvader Charles de la Mar zei ooit: "Komediant-zijn is een gave van God. Je bent het of je bent het niet. Het enige rechtvaardige in de kunst is: als je het niet hebt, dan kunnen ze het je niet geven en als je het wel hebt, dan kunnen ze het je niet afnemen." (geciteerd uit: En nu de moraal van Wim Ibo (Alphen a/d Rijn 1982)

Fien had die gave, evenals haar vader Nap. Ze begon haar carrière bij hem. In een interview uit De Telegraaf van 31 oktober 1937 zegt ze over haar vader:

"Hij heeft zo ontzaglijk veel voor mij betekend. Altijd speelde hij van die dwaze rollen, maar hij kon nog zoveel méér! Hij was een geweldig regisseur; iedere rol kon hij vóórdoen, precies zoals het moest. Hij was niet een van die regisseurs, die van elk zinnetje ellenlange psychologische verklaringen geven; hij zei eenvoudig: je moet dat zó doen, en dan was het altijd goed."

Helaas is niet meer precies te achterhalen in welke voorstellingen van Nap de la Mar Fien optrad, maar van de voorstellingen waarover wel informatie beschikbaar is, vindt u hieronder een overzicht.

Foto's

Hadt je me maar 106126.jpg Fien de la Mar in Madorah, 1917. Foto: Frits Geveke. Collectie TIN.

Links: Louis Davids, Fien de la Mar in "Hadt je me maar", 1916. Fotograaf onbekend. Rechts: Fien de la Mar in "Madorah", 1917. Foto: Frits Geveke. Collectie TIN.

Overzicht van de voorstellingen

  • 1917-1921: Tilly Neuwald in Max en Moritz. Gezelschap: Intieme kunst onder leiding van Nap de la Mar. Regie: Nap de la Mar. Met o.a.: Nap de la Mar.
  • 1917-1921: Emma in Een benauwd halfuurtje. Auteur: Elise van Biene. Gezelschap: Intieme kunst onder leiding van Nap de la Mar. Regie: Nap de la Mar.
  • 1920-1921: Malle gevallen (blijspel). Auteur: H. Martin. Gezelschap: Vrije Tooneel o.l.v. Nap de la Mar. Regie: Nap de la Mar. Met o.a.: Louis Davids.
  • 1921-1922: Trien in Perzik en Pruim. Auteur: H. Bouber. Gezelschap: Tournee Nap de la Mar - Louis Bouwmeester.
  • 1922-1923: Roosje in Toet Ankh Amen. Auteur: R. Kessler, A. Rebner, R. Winterberg. Gezelschap: Gezelschap Nap de la Mar.
  • 1926-1927: Marthe in Dokter Stieglitz. Auteur: A. Friedmann, L. Nerz. Gezelschap: Gezelschap Nap de la Mar.