Fien de la Mar: Repertoire - Theater - De Spieghel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Fien de la Mar, 1935. Foto: Jacob Merkelbach. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Fien de la Mar:


De Spieghel

Fien de la Mar en John van Dreelen in Het heerlijke zuiden. De Spieghel, 1949. Foto: Frits Lemaire/MAI. Collectie TIN.

Tussen zijn engagementen bij Comedia in had Ko van Dijk samen met Dick van Veen in het seizoen van 1948/49 zijn eigen gezelschap De Spieghel.

De voorstellingen werden gespeeld in het theater van Fien de la Mar in Amsterdam. In de meeste stukken speelde zij zelf mee. In een interview zei Ko van Dijk eens dat hij 'het liefst op het toneel wilde wonen'. In de tijd van De Spieghel kwam die wens uit. Hij lag in scheiding met zijn vrouw Elly van Stekelenburg, had geen geld voor een eigen huis en woonde min of meer in de kleedkamer van het De la Mar Theater en sliep op het toneel.

"Dat eigen gezelschap, dat was een gekke tijd. We speelden in het De la Mar Theater en ik had geen cent. In een stuk kwam een bed voor en als de voorstelling afgelopen was en we waren even de stad in geweest, dan kwam ik terug om in dat bed te slapen, 's nachts. Ik kon gewoon nergens anders naar toe... Naar dat bed op het toneel of naar de kleedkamer. Dolle tijd." (geciteerd uit interview door Joop van den Broek met Ko van Dijk voor het Troskompas, 1967)

Hieronder vindt u een overzicht van de stukken van De Spieghel waarin Fien de la Mar een rol vertolkte.

Foto's

Madame Elspeth helderziende 140853.jpg Schaduw over het dorp 140838.jpg

Links: Fien de la Mar en Elly van Stekelenburg in Madame Elspeth helderziende, De Spieghel 1948. Rechts: v.l.n.r. Fien de la Mar, Dick van Veen, John Gobau, Ingeborg Winkler, Ko van Dijk in Schaduw over het dorp, De Spieghel 1948. Foto's: Frits Lemaire/MAI. Collectie TIN.

Overzicht voorstellingen

  • 2 september 1948: Bess Stanforth in Schaduw over het dorp. Auteur: M. Catto. Gezelschap: De Spieghel. Regie: Ko van Dijk. Met o.a.: Ko van Dijk, Ingeborg Winkler, Jane Hoogerwerff, Heleen Pimentel.
  • 21 oktober 1948: Madame Elspeth in Madame Elspeth. Auteur: L. Storm. Gezelschap: De Spieghel. Regie: Ko van Dijk. Met o.a.: Elly van Stekelenburg, John Gobau, Caroline van Dommelen.
  • 8 januari 1949: Lucienne de Martigny in Angst. Auteur: C. Méré. Gezelschap: De Spieghel. Regie: Ko van Dijk. Met o.a.: Ko van Dijk, Dick van Veen, John Gobau.
  • 8 januari 1949: Nonouche in Nounouche. Auteur: H. Duvernois. Gezelschap: De Spieghel. Regie: Ko van Dijk. Met o.a.: John van Dreelen, Jane Hoogerwerff .
  • 8 januari 1949: Germaine in Het ongeluk. Auteur: H. Duvernois. Gezelschap: De Spieghel. Regie: Ko van Dijk. Met o.a.: Dick van Veen, John van Dreelen.
  • 17 februari 1949: Hortense in Het heerlijke zuiden. Auteur: M. Steen, D. Patmore. Gezelschap: De Spieghel. Regie: John Gobau. Met o.a.: John Gobau, Ko van Dijk, John van Dreelen.