Fien de la Mar: Repertoire - Theater - Eigen ensembles

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Fien de la Mar, 1935. Foto: Jacob Merkelbach. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Fien de la Mar:

Eigen ensembles

Fien de la Mar, ca. 1935. Foto: Jacob Merkelbach. Collectie TIN.

Fien de la Mar heeft verschillende eigen gezelschappen en ensembles gehad. In 1932 vormde zij 'Het nieuwe tooneel' met Johan Kaart en acteur en tekstschrijver Jan van Ees. Het werd na twee seizoenen wegens gebrek aan succes opgeheven. Tussen 1933 en 1935 opereerde ze onder de naam 'Gezelschap Fientje de la Mar'. In 1935 startte ze met Corry Vonk, Jan van Ees, Johan Elsensohn en het pianoduo Beuker en Denijs het cabaretgezelschap 'De blokkendoos'. In 1940-1941 werkt ze samen met tekstschrijfster Martie Verdenius in het 'Ensemble Fientje de la Mar'.

Behalve eigen ensembles had Fien de la Mar sinds 1947 ook een eigen theater in Amsterdam, het 'De la Mar-theater'. Haar echtgenoot Piet Grossouw, aannemer, kocht het gebouw vlak na de oorlog van de gemeente en maakte er een theater van. Op 31 juli 1947 opende het Theater de la Mar zijn deuren. Het theater had 300 stoelen en Fien voerde de directie. Met haar 'Gezelschap Fien de la Mar' bracht ze er diverse voorstellingen, het was een mix van cabaret en (licht) toneel, en ze speelde zelf vaak een hoofdrol. Hoewel ze schitterde als cabaretière, chansonière en actrice, het directeurschap lag haar niet. In 1952 werd het theater, tegen haar wil, overgenomen. Na de verkoop verklaarde ze er nooit meer een voet over de drempel te zullen zetten. Aan die belofte heeft ze zich gehouden, wel werd na haar overlijden haar lichaam opgebaard in de foyer van het inmiddels Nieuwe de la Mar geheten theater.

Hieronder vindt u een overzicht van de voorstellingen die Fien de la Mar met haar eigen ensembles en gezelschappen maakte. Gezien haar veelzijdige en grillige carrière zijn lang niet alle gegevens nog te achterhalen. Het overzicht is dus helaas niet compleet, maar geeft wel een indruk van dit aspect van Fien's carrière.

Foto's

De man die geen neen kon zeggen 140877.jpg Zullen wij ruilen 140847.jpg

Links: Fien de la Mar in De man die geen neen kon zeggen, Het Nieuwe Tooneel, 1933. Foto N.V. Vereenigde Fotobureaux. Rechts: V.l.n.r. Johan Kaart jr., Fien de la Mar, Minny Erfmann, Jan van Ees in Zullen we ruilen, Het Nieuwe Tooneel 1933. Collectie TIN.


Kom nog s kijken 140539.jpg Kom nog s kijken 140855.jpg

Fien de la Mar in Kom nog ‘s kijken, Gezelschap Fien de la Mar, 1949. Foto: Studio Lemaire/MAI. Collectie TIN.

Overzicht voorstellingen

 • 1932-1934: Madeleine in De man die geen neen kon zeggen. Auteur: P. Géraldy, R. Spitzer. Gezelschap: Nieuwe Tooneel.
 • 1932-1934: Nina in Lieveling van het publiek. Auteur: B. Frank. Gezelschap: Nieuwe Tooneel.
 • 1932-1934: Elma Melton in Zullen we ruilen. Auteur: F. Lonsdale. Gezelschap: Nieuwe Tooneel. Met o.a.: Jan van Ees, Johan Kaart, Minny Erfman.
 • 1932-1934: Adrienne in Jij...en geen ander. Auteur: L. Verneuil. Gezelschap: Nieuwe Tooneel. Met o.a.: Jan van Ees, Johan Kaart.
 • 1932-1934: Marie Louise in Marie Louise. Auteur: B. Ranucci-Beckman. Gezelschap: Nieuwe Tooneel.
 • 1933-1935: De justitie vergist zich niet. Auteur: G. Farquhar. Gezelschap: Gezelschap Fientje de la Mar.
 • 1933-1935: Dokter Josephine Szabo in Dokter Josephine. Auteur: L. Fodor. Gezelschap: Gezelschap Fientje de la Mar.
 • 15 september 1935: Cabaretrevue De Blokkendoos. Gezelschap: De Blokkendoos. Met o.a.: Corry Vonk, Johan Elsensohn, Jan van Ees. Cabaret De Blokkendoos stond onder leiding van Fientje de la Mar. Zij werkte samen met Corry Vonk en het pianoduo Beuker en Denijs. Wim Kan schreef enkele teksten. In de programma's van De Blokkendoos werd het accent verlegd van het chanson naar de sketch en de conference en werden teksten van Brecht, Werumeus Buning en Jan Greshoff gebracht. Fien de la Mar was het stralende middelpunt.
 • 17 oktober 1940: Hoe hoort het eigenlijk. Auteur: Martie Verdenius, Ten Have-Groskamp. Gezelschap: Ensemble Fientje de la Mar. Met o.a.: Rob Milton, Ko van den Bosch, Loet Steenbergen. Fientje de la Mar hield in deze cabaretvoorstelling onder andere een monoloog over het gebombardeerde Rotterdam, geschreven door Martie Verdenius. De monoloog werd aanvankelijk door de Duitsers verboden, maar nadat de schrijfster was 'verhoord', stond de monoloog drie dagen later weer op het programma. Bron: En nu de moraal... Geschiedenis van het Nederlands cabaret 1936-1981 van Wim Ibo (1982 Alphen aan den Rijn) .
 • 18 oktober 1940: Hallo Fientje. Auteur: Martie Verdenius. Gezelschap: Ensemble Fientje de la Mar. Met o.a.: Liddy Bergman, Bob van Leersum, Mela Soesman .
 • 1 september 1947: Huis, tuin of keuken. Auteur: Willy van Hemert. Gezelschap: Gezelschap Fien de la Mar. Met o.a.: Willy van Hemert, Ko van den Bosch, Guus Hermus.
 • 1 oktober 1947: Gaat u zitten!. Auteur: Willy van Hemert, Louis Gimberg. Gezelschap: Gezelschap Fien de la Mar. Met o.a.: Willy van Hemert, Louis Grimberg, Ko van den Bosch, Kitty Knappert, Hetty Blok.
 • 7 april 1949: Kom nog ‘s kijken. Gezelschap: Gezelschap Fien de la Mar. Met o.a.: Ko van Dijk, Dick van Veen, Jack Gimberg.