Fien de la Mar: Repertoire

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Fien de la Mar, 1935. Foto: Jacob Merkelbach. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Fien de la Mar:


Fien de la Mar: Repertoire

Het is vaak geschreven en gezegd: Fien de la Mar kon álles. Cabaret, revue, operette, toneel, voordrachten, film en televisie. Haar talent was veelzijdig en haast onuitputtelijk, maar maakte haar carrière ook grillig, net zo grillig als zij zelf kon zijn.

Deze grilligheid is ook terug te zien in het overzicht van haar werk. Van lang niet al haar voorstellingen en programma's zijn gegevens bewaard gebleven. Een volledig repertoire zult u hier dan ook niet aantreffen, wel een zo volledig mogelijk overzicht.

Fien de la Mar 92497.jpg Portret van Fien de la Mar 140526.jpg Portret van Fien de la Mar 92496.jpg

Fien de la Mar. V.l.n.r. 1920, 1920, en 1935. Foto's: Jacob Merkelbach. Collectie TIN.

Theater

Voor een overzicht van haar rollen in het theater, van de gezelschappen van Nap de la Mar, de operettes, de revues, de cabarets, tot de diverse toneelgezelschappen, de eigen ensembles, de gezelschappen van Cor Ruys en De Spieghel, zie: Fien de la Mar: Repertoire - Theater


Fien de la Mar in Madorah, 1917. Foto: Frits Geveke. Collectie TIN. Fien de la Mar in de revue 't Is voor de bakker, 1930. Fotograaf onbekend. Collectie TIN Fien de la Mar, ca. 1940. Fotograaf onbekend. Collectie TIN. Nap de la Mar als vader Doolitle en Fien de la Mar als dochter Eliza in Pygmalion, Vereenigd Rotterdamsch - Hofstad Tooneel 1928. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN. Fien de la Mar in Kom nog ‘s kijken, Gezelschap Fien de la Mar, 1949. Foto: Studio Lemaire/MAI. Collectie TIN. Fien de la Mar en John van Dreelen in Het heerlijke zuiden. De Spieghel, 1949. Foto: Frits Lemaire/MAI. Collectie TIN.

Film

Fien de la Mar in de film De Spooktrein, 1939. Foto: Jacob Merkelbach. Collectie TIN.

Van alle Nederlandse filmacteurs die in de jaren dertig aan de eerste geluidsfilms meewerkten, waren Fien de la Mar en Lily Bouwmeester de enige echte moviestars.

Fien debuteerde in 1934 als van Toffe Jans in De Jantjes.


Voor een overzicht van de twaalf filmrollen van Fien de la Mar, zie: Fien de la Mar: Repertoire - Film

Televisie

Lees meer: Fien de la Mar: Repertoire - Televisie

Radio

Lees meer: Fien de la Mar: Repertoire - Radio