Ellen Vogel: Video

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ellen Vogel, 1950. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ellen Vogel:


Video

Ellen Vogels oeuvre is zeer divers: ze stond natuurlijk in ontelbaar veel toneelstukken van zeer uiteenlopende aard, maar was daarnaast ook veelvuldig op televisie te zien en speelde in een aantal films.

Onder andere uit de Collectie TIN vindt u hieronder enkele videofragmenten die de veelzijdigheid van Ellen Vogels vakmanschap laten zien. Tegens enkele fragmenten waarin zij zich uitspreekt over het toneelspelen vlak na de tweede wereldoorlog, de gevolgen van de Aktie Tomaat en over het werken met de regisseur Pjotr Sjarov.

Ellen Vogel in Gijsbreght van Aemstel (1957)

Over de traditie van de Gijsbreght: Van 1950 tot en met 1968 bracht de Nederlandse Comedie elk jaar op Nieuwjaarsdag de Gijsbreght van Aemstel van Joost van den Vondel. Op Nieuwjaarsdag 1969 brak de Nederlandse Comedie voor het eerst met de Gijsbreght-traditie: Bredero's De Spaanse Brabander werd gespeeld. Met ingang van 1957 speelde Ellen Vogel, afwisselend met Ank van der Moer, de rol van Badeloch in de Gijsbreght van Aemstel.

Over dit fragment: Gijsbreght van Aemstel, de Nederlandse Comedie, 1 januari 1957. Het fragment dat u hier kunt zien is afkomstig uit het begin van het vijfde bedrijf. Gijsbreght (gespeeld door Johan Schmitz) vertelt zijn belevenissen: het stadhuis is in handen van de vijand gevallen. Bisschop Gozewijn en de nonnen verwachten de vijand. Er valt niets te redden: de stad is verloren. Alles moet in gereedheid worden gebracht om het kasteel te verdedigen. Badeloch (gespeeld door Ellen Vogel) wil niet dat Gijsbreght weer weggaat om te strijden, ze is bang om hem voorgoed kwijt te raken. Acteur Bob Goedhart speelt Broeder Peter in dit fragment.

Bron: Collectie TIN, opname 1957

Duur fragment: 3 minuten en 32 seconden


Ellen Vogel in Makkers staakt uw wild geraas (1960)

Over dit fragment: In 1960 speelde Ellen Vogel de rol van Nora in de film Makkers staakt uw wild geraas van Fons Rademakers. De film gaat over drie families die tijdens de Sinterklaastijd elk hun eigen problemen hebben. Nora en haar man (gespeeld door Guus Hermus) zijn uit elkaar. In dit fragment zien we dat ze twee jongens van haar werk vraagt om op Sinterklaasavond als Sinterklaas en Zwarte Piet op te treden. Haar ex-man komt echter ook als Sinterklaas. Het feest wordt voortgezet met twee Sinterklazen. Als het feest afloopt, gaat iedereen naar huis en blijven Nora en haar ex-man Hans met z’n tweeën achter.

Duur fragment: 7 minuten en 41 seconden

Ellen Vogel in De kleine zielen (1969)

Over deze TV-serie: In de winter van 1969/70 was Ellen Vogel te zien in de (hoofd)rol van Constance in de tiendelige NCRV-televisieserie De Kleine Zielen naar het boek van Louis Couperus.

Over dit fragment: In dit fragment uit de eerste aflevering van de serie zien we een Constance die een gesprek heeft met haar broer en zijn vrouw. Ze is twintig jaar van huis geweest en ontmoet bij haar terugkomst in Den Haag haar hele familie weer. Later zien we dat de relatie van Constance met haar man niet zo soepel verloopt.

Rolverdeling: Constance van der Welcke: Ellen Vogel; Gerrit, broer van Constance: Luc Lutz; Adeline, zijn vrouw: Katenka van der Werff; Addy, zoon van Constance en van der Welcke: Lex van Delden; Henri van der Welcke, man van Constance: John van Dreelen

Duur fragment: 8 minuten en 25 seconden

Ellen Vogel tijdens repetitie Orestes (1991)

Over dit fragment: In 1992 interviewde Annemarie Oster Ellen Vogel voor de NOS-serie Markant. In het programma, dat op 24 januari 1992 werd uitgezonden, zijn onder andere beelden te zien van de repeties voor het stuk Orestes, dat op 27 augustus 1991 in première ging. De regie was in handen van Laurens Spoor en Ellen Vogel speelde de rol van Klytaimnestra. In dit fragment zien we Ellen Vogel repeteren met Hans Croiset, Joop Admiraal en Gerardjan Rijnders.

Duur fragment: 3 minuten en 22 seconden


Ellen Vogel over het spelen na de oorlog

Over dit fragment: In aflevering 2 'De revolutie van Sjarov' van de serie Allemaal Theater, een productie uit 2004 van IdtV-DITS voor de VandenEnde Foundation in coproductie met de AVRO, spreekt Ellen Vogel over hoe het was om net na de Tweede Wereldoorlog als toneelspeler door het land te reizen en te spelen.

Duur fragment: 1 minuut en 44 seconden

Ellen Vogel over De drie zusters

Over dit fragment: In aflevering 2 'De revolutie van Sjarov' van de serie Allemaal Theater, een productie uit 2004 van IdtV-DITS voor de VandenEnde Foundation in coproductie met de AVRO, spreekt Ellen Vogel over de voorstelling De drie zusters van Anton Tsjechov en de laatste voorstelling van het stuk, waaraan zij dierbare herinneringen bewaart. Ellen Vogel speelde Irina in De drie zusters van Toneelgroep Comedia in 1950, en vervolgens dezelfde rol bij de Nederlandse Comedie, in De drie zusters van 1954. Peter Sjarov was van beide voorstellingen de regisseur.

Duur fragment: bijna 1 minuut

Ellen Vogel over de Aktie Tomaat

Over dit fragment: In aflevering 5 'Licht aan! Discussie!' van de serie Allemaal Theater, een productie uit 2004 van IdtV-DITS voor de VandenEnde Foundation in coproductie met de AVRO, spreekt Ellen Vogel over de zeer ingrijpende gevolgen van Aktie Tomaat. Aktie Tomaat verwijst naar een protestactie die het toneel in Nederland in het seizoen 1969/70 gedurende een half jaar ontregelde en wordt gezien als het begin van een serie veranderingen binnen de Nederlandse theaterwereld.

Duur fragment: 4 minuten en 37 seconden