Ellen Vogel: Audio

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ellen Vogel, 1950. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ellen Vogel:

Audio

Ellen Vogel in Glazen speelgoed (1953 Nederlandse Comedie). Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

In de winter van 1997 had journaliste Loes van Toorn een lang gesprek met Ellen Vogel over haar carrière en persoonlijk leven.

De actrice vertelt onder meer over: haar familie, ze stamt uit een gezin van voordrachtskunstenaars, over haar keuze voor het toneel en over haar tijd bij Toneelgroep Comedia van Cor Hermus, waar ze haar eerste succes beleefde met het stuk Glazen speelgoed van Tennessee Williams. Ze gaat in op haar periode bij de Nederlandse Comedie, met als hoogtepunt het stuk Wankel evenwicht van Edward Albee. Aan die tijd kwam in 1969 een abrupt einde met de Aktie Tomaat, waarbij ze "karrenvrachten drek" over zich heen kreeg, hetgeen haar eenzaam en erg onzeker maakte, tot ze als freelancer haar vreugde in het spelen hervond. Toneelcriticus Hans van den Bergh geeft zijn visie op het veelzijdige talent en de uitstraling van Ellen Vogel. Het interview wordt afgewisseld met fragmenten van toneelstukken waarin Vogel speelt.

Het interview werd door de NPS opgenomen voor Radio 5 in de reeks 'Een Leven Lang' en werd uitgezonden op 16 februari 1997. Presentatie: Petra van Hulsen. Interview: Loes van Toorn. Lengte: 55 minuten.