Ellen Vogel: Repertoire

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ellen Vogel, 1950. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ellen Vogel:


Repertoire

Ellen Vogels oeuvre is zeer divers: ze stond natuurlijk in ontelbaar veel toneelstukken van zeer uiteenlopende aard, maar was daarnaast ook veelvuldig op televisie te zien en speelde in een aantal films. Ook verleende ze twee seizoenen lang haar medewerking aan een radioprogramma waarin ze gedichten voorlas.

Hieronder vindt u een overzicht, ingedeeld in hoofdstukken Toneel, Televisie, Film en Radio.

Toneel

Kitty Courbois, Ellen Vogel en Ramses Shaffy in Warm en koud, de laatste voorstelling van de Nederlandse Comedie in 1971. Foto: Jutka Rona. Collectie TIN.

Na enkele opleidingen, variërend van Schoevers tot Middelbaar Frans en de Haagse Kunstacademie, te zijn begonnen maar niet te hebben afgerond, werd Ellen Vogel, mede door toedoen van haar broer Albert, door het toneel gegrepen. Midden in de oorlog begon ze haar opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool, die ze door ziekte niet af kon maken. Dat ze geen diploma had maakte haar oud-leraar Cor Hermus niet uit. Na de bevrijding vroeg hij haar toe te treden tot het zojuist door hem opgerichte gezelschap Comedia. In 1945 maakte ze haar toneeldebuut als Vivian Lessing in Weekend in Californië van Rachel Crothers.

Lees meer: Ellen Vogel: Repertoire - Toneel

Televisie

Ellen Vogel in het Vara-televisiestuk De reis naar de groene schaduwen, Toneelgroep Test, 1956. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

Hoewel het toneel altijd hoofdzaak is gebleven, heeft Ellen Vogel vanaf het televisieseizoen 1952/53 tot de dag van vandaag ook enkele tientallen rollen vertolkt in televisiestukken en -series van de diverse publieke omroepen.

"Ik hou erg veel van televisie. ‘t Is het soort concentratie dat ik heerlijk vind. Je bent helemaal alleen. Je hoeft helemaal niks te vergroten en dat is wel ‘ns goed."


Lees meer:Ellen Vogel: Repertoire - Televisie

Film

Gudrun Okras en Ellen Vogel bij de opnames van De Tweeling, 2002. Collectie Ellen Vogel.

Naast het toneelspelen heeft Ellen Vogel ook altijd veel voor televisie gedaan en meegespeeld in een tiental speelfilms. Haar filmdebuut maakte ze een jaar na haar toneeldebuut: de rol van een koerierster in Bezet Gebied (1946). De film werd geen succes, maar het heeft haar er niet van weerhouden vaker in films te spelen, al liet de volgende, Makkers staakt uw wild geraas, wel bijna 15 jaar op zich wachten. Haar laatste filmrol speelde ze in De tweeling, een film die genomineerd werd voor de Amerikaanse Oscars.

Lees meer:Ellen Vogel: Repertoire - Film

Radio

Hier vindt u een drietal radioprogramma's waaraan Ellen Vogel haar medewerking verleende.

Lees meer: Ellen Vogel: Repertoire - Radio