Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd bij de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld.

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


   Informatie

   Drie zusters van Anton P. Tsjechov bewerkt door Marianne Fennema vertaald door Aleida G. Schot

   Zuidelijk Toneel Globe

   Seizoen: 1982/83

   Regie: Gerardjan Rijnders

   Dramaturgie: Janine Brogt

   Productie: Johan Landa

   Kostuums: Paul Gallis

   Decorontwerp: Paul Gallis

   Rolverdeling: Huib Rooijmans als Adrej Prozorov, Guusje van Tilborgh als Natasja, Liesbeth Coops als Olga, Nettie Blanken als Masja, Ditha van der Linden als Irina , Han Kerckhoffs als Koelygin, Adriaan Olree als Versjinin, Joost Prinsen als Toezenbach, Kees Hulst als Soljony, Allard van der Scheer als Tsjeboetykin, Laus Steenbeeke als Fedotik, Willem Zadelhof als Rode, Gijs de Lange als Ferapont, Helen Juurlink als Anfisa

   Video (volledige registratie)

   Lengte: 2 uur en 35 minuten.

   Uitgave: Zuidelijk Toneel Globe, 1983

   De publicatie van deze registratie werd mogelijk gemaakt door de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.

   Over deze voorstelling

   Deze "Drie zusters" werd gespeeld door Zuidelijk Toneel Globe en geregisserd door Gerardjan Rijnders. Zijn invloed op het nederlands theater is nauwelijks te overschatten. Gerardjan Rijnders was van 1980 tot 1987 artistiek leider van Zuidelijk Toneel Globe. Hij werd bij dit gezelschap bekend als een regisseur die klassieke teksten op een spraakmakende manier bewerkte en actualiseerde.

   In "Drie zusters" van Tsjechov plaatste Gerardjan Rijnders de spelers in een oerburgerlijke, Nederlandse setting, waarbij de traditionele samowar door een bruiloftsuitzet van Brabantia vervangen was. Erger nog – in de ogen van het schouwburgpubliek – was dat Rijnders hardhandig brak met de sfeer van melancholie en weemoed die sinds Sjarov synoniem geworden was met Tsjechov.

   Bronnen