Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Deze "Drie zusters" werd gespeeld door Zuidelijk Toneel Globe en geregisseerd door Gerardjan Rijnders. Zijn invloed op het Nederlands theater is nauwelijks te overschatten. Gerardjan Rijnders was van 1980 tot 1987 artistiek leider van Zuidelijk Toneel Globe. Hij werd bij dit gezelschap bekend als een regisseur die klassieke teksten op een spraakmakende manier bewerkte en actualiseerde.

In "Drie zusters" van Tsjechov plaatste Gerardjan Rijnders de spelers in een oerburgerlijke, Nederlandse setting, waarbij de traditionele samowar door een bruiloftsuitzet van Brabantia vervangen was. Erger nog – in de ogen van het schouwburgpubliek – was dat Rijnders hardhandig brak met de sfeer van melancholie en weemoed die sinds Sjarov synoniem geworden was met Tsjechov.


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Huib Rooijmans (Adrej Prozorov)
Guusje van Tilborgh (Natasja)
Liesbeth Coops (Olga)
Nettie Blanken (Masja)
Ditha van der Linden (Irina)
Han Kerckhoffs (Koelygin)
Adriaan Olree (Versjinin)
Joost Prinsen (Toezenbach)
Kees Hulst (Soljony)
Allard van der Scheer (Tsjeboetykin)
Laus Steenbeeke (Fedotik)
Willem Zadelhof (Rode)
Gijs de Lange (Ferapont)
Helen Juurlink (Anfisa)


   Maquette

   De drie zusters 363849.jpg
   Maquette door Paul Gallis. Foto: Ernst Moritz. Collectie TiN.

   Video (volledige registratie)

   Lengte: 2 uur en 35 minuten.

   Uitgave: Zuidelijk Toneel Globe, 1983

   De publicatie van deze registratie werd mogelijk gemaakt door de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.


   Bronnen