De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Biografie

Adriaan Olree (1952) was een een Nederland acteur kwam in 1979 van de Toneelacademie Maastricht en debuteerde bij het Zuidelijk Toneel Globe. Hij werkte verder mee aan enkele filmprodukties en hoorspelen..

Op televisie, in films en op het podium heeft hij enige indrukwekkende rollen vertolkt. Het bekendst is hij geworden met zijn rol van 'Gilles' in de comedyserie In de Vlaamsche pot. Andere grote rollen waren die van de goedaardige kapelaan de Goey in de bekende Nederlandse film Ciske de Rat en een daaraan tegengestelde rol: die van de meedogenloze en arrogante Gerard Ruysdael, leider van het misdaadsyndicaat 'Scylla' in de misdaadserie Unit 13. Ook heel voornaam was zijn rol van Gerard Wijbrands, de introverte echtgenoot van Hedwig in de film Van de koele meren des doods. Op het toneel was Olree veelvuldig werkzaam bij de toneelgroep Amsterdam. Eveneens heeft hij zijn medewerking verleend aan het bekende radioprogramma Het Bureau. Hier volgt een nagenoeg volledig overzicht:

Televisie

Film

Toneel

Radio

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen