De Parade
Naam | De Parade |
---|---|
Genre | Cabaret, Circus, Dans, Jeugdtheater, Mime, Musical, Muziektheater, Opera, Operette, Poppenspel, Revue, Toneel, Variété |
Trefwoorden | Moderne dans, Bewegingstheater, Jeugdtheater, Literair theater, Variété, Circus, Cabaret, Performance |
Website |
Informatie
De Parade is de naam van een rondreizend theaterfestival, dat jaarlijks plaatsvindt in de zomermaanden in vier Nederlandse steden, achtereenvolgens: Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. De organisatie is in handen van Nicole van Vessum, Ray van Santen en Terts Brinkhoff van de Stichting Mobile Arts.
Het festivalterrein ziet eruit als een kermis door de vele kermistenten, een zweefmolen, en wereldrestaurants. In de tenten wordt een gevarieerd programma aan kunst, theater en muziek aangeboden.
Bezoekers kunnen kiezen uit verschillende voorstellingen, die vaak speciaal voor het festival gemaakt zijn. Alle voorstellingen worden meerdere keren per avond gespeeld. De voorstellingen duren in de meeste gevallen een half uur, zodat een bezoeker meerdere voorstellingen kan bekijken. Er worden per voorstelling kaartjes verkocht. Ook het terrein is alleen te betreden na betaling van toegang.
De Parade-medewerkers overnachten op een geïmproviseerde camping, meestal naast het festivalterrein.
De Parade is voortgekomen uit het internationaal reizend theaterfestival Boulevard of Broken Dreams, dat bestond tussen 1984 en 1987. In de zomer van 2010 vierde De Parade zijn 20e jubileum met 258.000 bezoekers.
Gerenommeerde Parade-acts zijn onder andere De Levende Jukebox, Loes Luca met Nenette et les Zezettes, Orkater, Pierre van Duijl met zijn Dopegezinde Gemeente, Van Houts en De Ket, Hendrick Jan de Stuntman, Ellen ten Damme en de Stille disco.
De beste voorstelling van het seizoen wordt elk jaar bekroond met de Mus. In 2010 werd de Mus gewonnen door Naninelinning.nl. met de dansvoorstelling Dolby.
De Utrechtse versie speelt zich af in het Moreelsepark. Dankzij De Parade legde een bekende monumentale boom daar het loodje.
De Parade in 2020 tijdens de COVID-19 pandemie
Dankzij de maatregelen om de verspreiding van het COVID-19 virus te voorkomen heeft De Parade in de zomer van 2020 niet in de traditionele vorm plaats kunnen vinden.
Waar sommige platforms, theatergroepen- en festivals tijdens deze periode de keuze hebben gemaakt om hun producten online te vertonen, heeft De Parade de keuze gemaakt om toch in offline vorm door te gaan. De keuze om offline door te gaan had, in combinatie met de geldende maatregelen, uiteraard enkele consequenties voor de vorm en inhoud van het festival zelf.
Het theaterfestival is doorgegaan via twee soorten evenementen. Ten eerste is er een kleinschalige editie georganiseerd die door het land reisde onder de naam “De Parade gaat door”. Daarnaast is er "De Wereld van de Parade": een evenement in Het Tolhuis in Amsterdam, dat normaal gezien ook meerdere malen per jaar wordt gehouden. Tijdens beide evenementen is er rekening gehouden met de COVID-19 maatregelen, door middel van beperkingen zoals een kleiner aantal beschikbare kaarten, anderhalve meter afstand tussen het publiek onderling en tussen het publiek en de spelers, en kleinschalige voorstellingen met weinig acteurs.
De Parade heeft hun keuze om offline door te gaan gebaseerd op het gegeven dat de nabijheid en intimiteit die normaal zo kenmerkend is voor het festival een kwaliteit is die online onmogelijk na te bootsen zou zijn. Volgens De Parade heeft de kleinschaligheid van deze editie bovendien gezorgd voor nog meer contact tussen het festival en haar bezoekers. Net als het offline theater van voor de pandemie laat het offline corona-theater zich dus kenmerken door de fysieke nabijheid van performer en toeschouwer, maar ook door beperkingen die deze nabijheid bemoeilijken.
Affiches van Marten Jongema
In 2011 organiseerde het Theatermuseum samen met De Parade en Drukkerij SSP een tentoonstelling met de mooiste Parade affiches van de vormgever Marten Jongema, die in april van dat jaar overleed. De tentoonstelling reisde vanaf 2011 enkele jaren mee met De Parade.
Zie ook: Affiches van Marten Jongema.
Video
Ter gelegenheid van het jubileum van de Parade is er in Amsterdam een etentje georganiseerd voor alle artisten die ooit hebben opgetreden op de Parade. Ratatouille tv in gesprek met Eefje Colsen.
Bron: YouTube/Ratatouille tv
Voorstellingen
Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder deze naam als producent, in première zijn gebracht, voor zover geregistreerd in de productiedatabase
- Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
Bronnen
- Productiedatabase
- Wikipedia
- Onderzoek door studenten van de Universiteit Utrecht naar de impact van online en offline theater in Coronatijd (door onder meer Gebruiker: Birgitbijl)