Celia Nufaar

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Celia Nufaar TGA Jan Versweyveld1819.jpg

Foto: Jan Versweyveld
NaamCelia Nufaar
Volledige naamCelia Gerda Maria Louise Plomp
Geboren26 januari 1937
Utrecht
BeroepActrice

(Celia) Gerda Maria Louise Plomp (Nufaar) (Utrecht, 26 januari 1937) is een Nederlandse actrice.

Biografie

Celia Nufaar doorloopt het gymnasium en volgt de kleinkunstcursus van de NRU. Zij is een jaar lang omroepster bij de NCRV radio en vanaf juli 1964 staat zij in het ABC Cabaret van Wim Kan en begint haar theaterloopbaan. Zij werkt mee aan enkele musicals en gaat in 1971 toneelspelen (zij heeft 1 jaar op de Arnhemse toneelschool doorgebracht). Daarna speelt zij bij Het Amsterdams Toneel en sinds de oprichting in 1973 bij het Publiekstheater.

Van 1987 tot 2002 is zij verbonden aan Toneelgroep Amsterdam en vanaf 2006 is zij weer terug bij het ensemble. Sinds 2006 is ze te zien in Antonioni-Project, Hedda Gabler, Antigone-Kreon-Oidipous, Rocco en zijn broers en Scènes uit een huwelijk.

In seizoen 2011-2012 speelt ze in de première In ongenade (regie Luk Perceval) en in de reprise van Hedda Gabler. Voor haar rollen in Mein Kampf (1989) en King Lear (1990) wordt Nufaar voor een Colombina genomineerd. Voor haar rol van Mevrouw Jacobi in Scènes uit een huwelijk ontvangt ze in 2005 de Colombina.

Zij is regelmatig te zien in televisieseries en films zoals De Chinese muur (2002), waarvoor zij de Best Actress Award ontvangt op het festival Expresion en Corto in Guanajato, Mexico.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Celia Nufaar

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners