Hans Croiset

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Croisetportret1.jpg
NAAM: Hans Croiset
ONDERSCHRIFT: Hans Croiset, 1965. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.
GEBOREN: Amsterdam, 15 oktober 1935
BEROEP: Acteur, Regisseur, Artistiek leider

Een Leven Lang Theater: Hans Croiset

Eenlevenlangtheater: Hans Croiset

Hans Croiset, 1965. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN. Hans Croiset, 1960. Fotograaf onbekend. Collectie TIN. Hans Croiset, 1970. Foto: Wouter van Heusden. Collectie TIN. Hans Croiset, 2006. Foto: Roel Bogaards. Collectie TIN.

Niemand in Nederland heeft de naoorlogse toneelgeschiedenis zozeer 'meegemaakt' als acteur, regisseur en artistiek leider Hans Croiset (Amsterdam, 15 oktober 1935) . Hij stamt uit een echt acteursgeslacht en leerde het vak van zijn vader.

Zijn eerste hoofdrol speelde hij op negentienjarige leeftijd, al snel daarna volgde zijn eerste regie.

Nog voor zijn dertigste was hij artistiek leider van een groot gezelschap. Acteur, regisseur en artistiek leider is Croiset zijn hele verdere carrière gebleven.

Hij heeft er altijd voor geijverd om klassieke schrijvers als Shakespeare, Tsjechov en Brecht voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Een van zijn grote verdiensten is daarbij dat hij onze eigen Vondel voor de vergetelheid heeft behoed. Via het menu bovenaan de pagina komen alle aspecten van Croisets carrière uitgebreid aan bod.

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners