Stichting Het Amsterdams Toneel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png
NaamStichting Het Amsterdams Toneel
Opgericht1971
Opgeheven1973
DisciplineToneel

Informatie

De Stichting Amsterdams Toneel werd in 1971 opgericht. Het was de bedoeling dat dit toneelgezelschap slechts gedurende één seizoen zou bestaan. Na de commotie rond de actie Tomaat en de daaropvolgende opheffing van de Nederlandse Comedie in 1971 was er geen vaste bespeler van de Stadsschouwburg in Amsterdam meer. De stichting Amsterdams Toneel zou deze leemte tijdelijk opvullen. Ondertussen zou een projectgroep de gemeente adviseren over een mogelijke toekomstige vaste bespeler van deze schouwburg. Uiteindelijk bestond de Stichting Amsterdams Toneel twee seizoenen, van 1971/72 tot en met 1972/73. De laatste voorstelling werd op 3 juni 1973 gegeven. Opvolger van de Stichting Amsterdams Toneel was het Publiekstheater.

De artistieke raad van de Stichting Amsterdams Toneel bestond uit Kees Brusse, Kitty Courbois, Bob Goedhart, Ank van der Moer, Fons Rademakers en Ellen Vogel. De artistieke leiding berustte bij Fons Rademakers, de zakelijke leiding bij Donald Bleijleve. Het tableau de la troupe bestond uit zo'n dertig spelers, waaronder de actrices Nell Koppen, Ank van der Moer, Kitty Courbois, Sigrid Koetse, Jacqueline Royaards-Sandberg, en de acteurs Guus Hermus, Joost Prinsen, Herman van Elteren, Fons Rademakers en Jan Retèl. Ook Chiem van Houweninge, later vooral bekend geworden als scnenarioschrijver, speelde bij het Amsterdams Toneel.

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-50xx90110.0001a&b=700

Groepsfoto Amsterdams Toneel. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

Ondanks de tijdelijke basis van het gezelschap werd geprobeerd een repertoire te brengen waarbij de nadruk zou liggen op modern Nederlandstalig toneel. Het openingsstuk, U hoeft Amsterdam niet voor me in te pakken, ik eet 't hier wel op, werd geschreven door Dimitri Frenkel Frank en Eli Asser. Hugo Claus maakte een bewerking van de roman Omtrent Deedee, die onder de titel Interieur op 29 oktober 1971 in première ging. In seizoen 1972/73 werd Oidipous Oidipous van Harry Mulisch opgevoerd, met decor en kostuums van Frank Raven. Het grootste succes werd behaald met de serie voorstellingen van The Family van Lodewijk de Boer.

Een groot deel van de acteurs vond na de opheffing van het Amsterdams Toneel werk bij het Publiekstheater, terwijl alle medespelers van de succesvolle produktie The Family een gezelschap oprichtten onder dezelfde naam onder leiding van Lodewijk de Boer.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder de naam Stichting Het Amsterdams Toneel als producent in première zijn gebracht en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen

  • Tuja van den Berg, Inventaris van het archief Stichting Amsterdams Toneel 1971-1973, Theater Instituut Nederland, 1996.
  • Productiedatabase


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners