Thibaud Delpeut

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thibaud-delpeut.jpeg

Thibaud Delpeut, 2015.
NaamThibaud Delpeut
BeroepRegisseur, Artistiek leider, Componist
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Biografie

Thibaud Delpeut (1978) is artistiek directeur van Theater Utrecht, een van de grote gezelschappen in Nederland. Hij studeerde klinische psychologie en volgde de regieopleiding in Amsterdam. Sindsdien werkte hij als regisseur voor o.a. Toneelschuur Producties, het Nationale Toneel en Toneelgroep Amsterdam. Vervolgens werd hij artistiek leider van Theater Utrecht.

In 2007 brak hij door met Britannicus van Racine gevolgd door Antigone-Kreon-Oidipous naar Sofokles (2009). In 2010 sloot Delpeut – na Blasted van Sarah Kane en het zelfgeschreven Nacht – een drieluik over oorlog af met Arthur Millers Al mijn zonen. Laatstgenoemde voorstelling werd opgenomen in de juryselectie van het jaarlijkse Theaterfestival 2011. De Volkskrant riep Al mijn zonen uit tot beste productie van het seizoen. Zijn spraakmakende 4.48 Psychosis, van opnieuw Sarah Kane, leverde hem een tweede juryselectie op voor het Theaterfestival 2013. In het intense Medea combineerde hij Seneca en Sylvia Plath in een locatievoorstelling met Wendell Jaspers in de titelrol. Met Ibsen’s Nora regisseerde hij Halina Reijn, die in 2013 voor deze rol gelauwerd werd met de Theo d’Or.

Delpeut combineert de verschillende canvassen: locatie, grote zaal en kleine zaal, naar smaak, vertelling en concept. Hij voorziet zijn voorstellingen veelal van eigen composities. In zijn werk confronteert hij zijn personages met zwarte humor met de gevolgen van hun keuzes. Steeds opnieuw staan zo de dilemma’s en de zoektocht naar zingeving van de individuele mens centraal. Met daarachter de vraag waarom de wereld is zoals zij is en waarom samenleven – zowel op het persoonlijke als het maatschappelijke vlak – vaak zo ingewikkeld is.

Delpeut was naast zijn artistiek directeurschap als regisseur verbonden aan Schauspiel Frankfurt (DE). Als componist en geluidsontwerper werkte hij aan verschillende (inter)nationale film- en theaterproducties mee. Als scenarist schreef hij verschillende scripts voor film en televisie waaronder Proces en Terug, beide in regie van Jenneke Boeijink en Voor Emilia, regie Martijn Maria Smits. Momenteel legt hij de laatste hand aan het script voor de Europese feature film productie Porselein (CTM LEV Pictures).

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle premierevoorstellingen, geregisseerd door Thibaut Delpeut, zie: Alle regies van Thibaud Delpeut

Film

TV

Overig

Prijzen

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners