Johan Doesburg

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamJohan Doesburg
Geboren1955
Den Haag
BeroepRegisseur, Artistiek leider
DisciplineToneel

Johan Doesburg (Den Haag, 1955) is een Nederlands toneelregisseur.

Biografie

Johan Doesburg studeerde in 1988 af van de regieopleiding van de Amsterdamse Toneelschool. Zijn beoogde afstudeervoorstelling Het vuil, de stad en de dood van Rainer Werner Fassbinder veroorzaakte veel ophef, onder meer doordat acteur Jules Croiset naar aanleiding van deze voorstelling zijn eigen ontvoering ensceneerde. Uiteindelijk studeerde hij af met Bedrog van Harold Pinter.

Tussen 1988 en 1994 werkte Doesburg bij onder meer Teneeter en Toneelgroep Amsterdam. In 1993 maakte Doesburg zijn eerste voorstelling bij Het Nationale Toneel, Decadence van Steven Berkoff. Een jaar later trad hij bij dit gezelschap aan als artistiek directeur, een functie die hij in 2011 zou overdragen aan Theu Boermans. Hij bleef wel als vaste regisseur aan het gezelschap verbonden.

Bij het Nationale Toneel regisseerde Doesburg talloze klassieke en moderne toneelwerken, zoals Hamlet (William Shakespeare, 1988), Blasted (Sarah Kane, 1999), King Lear (Shakespeare, 2001), en boekbewerkingen zoals Elementaire Deeltjes (naar de roman van Michel Houellebecq, 2005) en Tirza (naar de roman van Arnon Grünberg, 2010). Zijn regies kenmerken zich door een nauwgezette choreografie, snel gemonteerde scènes, minimalistische scenografie en een zwart-humoristische blik op de menselijke tragiek.

Johan Doesburg kreeg de Prijs van de Kritiek 2015 voor zijn hele oeuvre en specifiek voor de voorstelling Genesis

In 2015 ontving Johan Doesburg tevens de Regieprijs voor de regie van Genesis van het Nationale Toneel.

Johan Doesburg nam na ruim 20 jaar afscheid van Het Nationale Toneel en gaat vanaf het seizoen 2015/2016 verder als freelanceregisseur.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor de productie

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners