Ton Lutz

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lutz-portret1.jpg
NAAM: Ton Lutz
ONDERSCHRIFT: Ton Lutz. Foto: F.L. Lemaire/MAI. Collectie TIN.
GEBOREN: Delft, 17 juni 1919
OVERLEDEN: Amsterdam, 3 mei 2009
BEROEP: Acteur, Regisseur

Een Leven Lang Theater: Ton Lutz

Eenlevenlangtheater: Ton Lutz

Ton Lutz in Griekenland, op zoek naar wortels van het theater. Privécollectie. Ton Lutz, 1967. Foto: Ad van Gessel. Collectie TIN. Ton Lutz, 1967. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.


Antonius Cornelis (Ton) Lutz (Delft, 17 juni 1919 - Amsterdam, 3 mei 2009) was een acteur, regisseur en artistiek leider. Hij was de oudste van de drie acterende broers Lutz (Luc en Pieter) en de oom van de eveneens acterende Joris Lutz.

De laatste jaren van zijn leven was hij vooral docent, al gaf hij al vanaf zijn tweeëndertigste les aan de Toneelschool in Amsterdam. Toen studieleider Jappe Claes hem verzocht om les te komen geven aan regieopleiding, vroeg Ton Lutz wat er van hem als docent verwacht zou worden. Het antwoord van Claes was even simpel als logisch: ‘Dat je ze de liefde voor taal bijbrengt!’

Ton Lutz was eigenlijk altijd bezig geweest met taal. Toen hij, achttien jaar oud, zijn bijdrage ging leveren aan het levensonderhoud van het tienkoppige gezin, besloot hij de journalistiek in te gaan. Door die journalistieke ambities kwam hij in aanraking met een ander vak waarin de taal een cruciale rol vervult: het toneel. En daar – in repetitieruimtes en klaslokalen, tussen de coulissen en in het licht van de schijnwerpers – vond hij zijn ware roeping: een leven in het theater.

Onmisbaar bij het tot standkomen van deze website is het boek Ton Lutz. Toneelvader des vaderlands van Xandra Knebel (Theater Instituut Nederland 2007). Met name voor de onderwerpen 'biografie' en 'repertoire' zijn de meeste teksten uit dit boek overgenomen of diende het boek als belangrijkste bron.

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners