Ton Lutz: Repertoire - Theater - Nederlands Volkstoneel
Eenlevenlangtheater Ton Lutz:
- Homepage Eenlevenlangtheater Ton Lutz
- Biografie
- Repertoire
- Audio
- Video
- Volgens Ton Lutz
- Volgens anderen
- Colofon
Nederlands Volkstoneel
Ton Lutz (links) in Moeders en zonen – Nederlands Volkstoneel, 1948. Foto Particam Pictures/MAI. Collectie Theater Instituut Nederland.
Na de twee seizoenen in Den Haag bij de N.V. Het Residentie Tooneel was Ton Lutz in 1947 op zoek naar nieuw emplooi. Toen Ferd Sterneberg hem vroeg om bij het Nederlands Volkstoneel te komen spelen aarzelde hij dan ook niet lang. Terugkijkend heeft hij die keuze vooral om een persoonlijke reden gemaakt: "Ik heb het eigenlijk voor Ferd gedaan, omdat ik die man ontzettend dankbaar was voor zijn houding in de oorlog. En altijd als ik kwam was hij aardig. Hij heeft me privé-lessen gegeven, zonder bijbedoelingen. Een hoogstaand mens!"
Toch is dat zeker niet Lutz’ enige reden geweest om zich aan het Nederlands Volkstoneel te verbinden. In een interview uit 1948 tekende de redacteur van Veritas uit zijn mond op dat de uitgangspunten van dit gezelschap strookten met zijn opvattingen inzake kunst en het volk: "De tijd van l’art pour l’art is voorbij en Lutz weet dat. Door de wisselwerking kunstenaar-publiek zal de geest van het volk geploegd worden en zo klaar gemaakt om het zaad te ontvangen dat leiden kan tot een rijke oogst." En geen betere plaats om de ‘geest van het volk’ ontvankelijk te maken dan bij het volkstoneel!
Bron: boek Ton Lutz. De toneelvader des vaderlands van Xandra Knebel (Theater Instituut Nederland 2007).
Foto's
Links: Ton Lutz (links) in Moeders en zonen, Nederlands Volkstoneel, 1948. Foto Particam Pictures/MAI. Rechts: Ton Lutz (links) als kapitein Escartefigue in Havenkwartier, Nederlands Volkstoneel, 1947. Foto Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.
Overzicht
- 15 mei 1948: Argante in De schelmenstreken van Scapin
- 9 april 1948: Steven in Moeders en zonen
- 15 november 1947: Escartefigue, kapitein van het havenpontje in Havenkwartier
- 4 oktober 1947: Kurt Müller, ‘illegaal werker’ in De wacht aan de Rijn