Theo Mann-Bouwmeester: Repertoire

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Theo Mann-Bouwmeester, 1895. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Theo Mann-Bouwmeester:


Repertoire

Als zesjarige stond zij voor het eerst op de planken in een voorstelling van haar vader, zeventig jaar later nam zij glorieus afscheid van het toneel met een toernee langs 64 steden in het land. Van volkskind had zij zich tot 'grand dame' van het Nederlands toneel ontwikkeld, grotendeels op eigen kracht.

Hieronder vindt u informatie over de gezelschappen, stukken en rollen die Theo Mann-Bouwmeester gedurende haar lange carrière gespeeld heeft.

De eerste rollen

Programma van Gabrielle, waarin Dora Bouwmeester op zesjarige leeftijd debuteerde.

Dora Bouwmeester maakte haar 'eerste schreden in plankenland' op zesjarige leeftijd in 1857. Haar vader vroeg haar of ze een klein rolletje zou willen spelen in het stuk Gabriëlle. Dora's eerste vraag was "Vader, wordt er geschoten?". "Toen het antwoord geruststellend was, stemde ik verheugd toe en stapte heel trotsch en parmantig tusschen schooltijd naar de repetitie, met mijn rolletje in de hand."


Lees meer: Theo Mann-Bouwmeester: Repertoire - De eerste rollen

Louis Bouwmeester & Cie.

Place de Pays-Bas in Rotterdam, in 1869-70 de schouwburg van de Bouwmeesters.

In het voorjaar van 1866 werden de meeste kermissen verboden omdat een choleraepidemie zich over het land verspreidde. Voor veel toneelgezelschappen, die voor de zomer al een tour langs de kermissen gepland hadden, was dit een catastrofe. Veel moesten er worden ontbonden, zo ook het gezelschap van Boas en Judels, waar Dora's broer Louis Bouwmeester werkte. Louis vormde toen samen met enkele andere werkloze acteurs en actrices een eigen troep. Ook Louis Rosenveldt, Bouwmeesters vader, sloot zich bij het gezelschap aan.

Lees meer: Theo Mann-Bouwmeester: Repertoire - Louis Bouwmeester & Cie.

Diverse gezelschappen in de Salon des Variétés

Theo Mann-Bouwmeester in De groote Casimir, 1879. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Hoewel zij al sinds het midden van de jaren vijftig van de achttiende eeuw op het toneel stond, vond Theo Mann-Bouwmeester zelf altijd dat haar toneelcarrière serieus van start ging in mei 1873, toen zij vanuit Rotterdam naar de hoofdstad kwam en bij het gezelschap van Boas, Judels en haar broer Louis Bouwmeester ging spelen.

Het gezelschap bespeelde de Salon des Variétés en Theo Mann-Bouwmeester debuteerde er met de rol van Marie de Consiny in het historische drama Margot de bloemenverkoopster.

Lees meer: Theo Mann-Bouwmeester: Repertoire - Diverse gezelschappen in de Salon des Variétés

Hollandsch Tooneelgezelschap o.l.v. Van Lier

Theo Frenkel tijdens de Van Lier-jaren 1882-1885. Foto: J.W.F. Offenberg. Collectie TIN.

Met ingang van het seizoen 1882/1883 verliet de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel het Grand Théâtre van A. van Lier om naar de schouwburg aan het Leidseplein te verhuizen. Eigenaar Van Lier vond zo snel geen ander gezelschap om in zijn theater te spelen en besloot een eigen gezelschap samen te stellen.

Hij engageerde onder andere Net Ellenberger, Louis Veltman, Klaas Vos, Charles de la Mar, Henri van Kuyk, diens vrouw Sophie Geytenbeek en Doortje Frenkel. De openingsvoorstelling was Dorp en Stad, daarna zou Theodora er nog drie jaar spelen.

Lees meer: Theo Mann-Bouwmeester: Repertoire - Hollandsch Tooneelgezelschap o.l.v. Van Lier

Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel

Schoenen gedragen door Theo Mann Bouwmeester in Margaretha Gauthier. Collectie TIN.

Op 1 september 1885 maakte Theo Frenkel de overstap van het Grand Théâtre van Van Lier naar de Stadsschouwburg van de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel. Ze speelde dezelfde rol in hetzelfde toneelstuk: Marguerite Gauthier. Wellicht dacht haar nieuwe werkgever dat dit een goede manier zou zijn om het publiek te laten wennen aan het idee dat de Theo Frenkel die ze nu in de Stadsschouwburg zagen, dezelfde was als de actrice die in het Grand Théâtre speelde.

Lees meer: Theo Mann-Bouwmeester: Repertoire - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel

Films

Filmstill van Theo Mann-Bouwmeester en Yard van Staalduynen bij de opnames van Schande. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Slechts vijfmaal waagde Theo Mann-Bouwmeester zich aan het medium film, waarschijnlijk op aandringen van haar zoon Theo Frenkel Sr., die vier van de vijf films waarin ze speelde, regisseerde. Maar het was niet voor niets dat haar activiteiten op dit vlak zich tot dit vijftal beperkten, filmen had haar hart niet.

Lees meer: Theo Mann-Bouwmeester: Repertoire - Films

Toneelgezelschap Cor Ruys

Tijdens de tournee van het gezelschap o.l.v. Cor Ruys in 1921. v.l.n.r. de inspeciënt, Theo Frenkel jr., Theo Mann-Bouwmeester, Cor Ruys, Tilly Lus, Coen Hissink, Albertina Heyblom, Piet Perin, echtgenote van Pierre Perin. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Na 35 jaar verbonden te zijn geweest aan de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel, raakten Theo Mann-Bouwmeester en de raad van bestuur van het gezelschap verwikkeld in een zakelijk conflict over het al dan niet toekennen van een pensioen aan de grande dame van het Nederlands toneel. Het werd een slepende kwestie, inclusief gang naar de rechter. In de eerste maanden van 1921 was de strijd nog niet beslecht en speelde zij drie rollen bij het gezelschap van Cor Ruys.

Lees meer: Theo Mann-Bouwmeester: Repertoire - Toneelgezelschap Cor Ruys

Tournee Theo Mann-Bouwmeester

Affiche Afscheidstournee Theo Mann-Bouwmeester, 1926. Collectie TIN.

Na alle perikelen met de Koninklijke Vereeniging het Nederlandsch Tooneel achter zich te hebben gelaten, ondernam Theo Mann-Bouwmeester In de herfst van 1926 een afscheidstoernee door het land.

"Ik moest mijn publiek vaarwel zeggen, nog eenmaal het middelpunt zijn, nog eenmaal die stampvolle zalen zien, het succes genieten, triomf behalen en dan, eerst dan, de rust."

Lees meer: Theo Mann-Bouwmeester: Repertoire - Tournee Theo Mann-Bouwmeester