Theo Mann-Bouwmeester: Audio

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Theo Mann-Bouwmeester, 1895. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Theo Mann-Bouwmeester:


Audio

Theo Mann-Bouwmeester, 1905. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

In de collectie van het Theaterinstituut Nederland bevinden zich slechts vier geluidsopnames waarop de stem van Theo Mann-Bouwmeester te horen is.

Feestrede t.g.v. het 300-jarig bestaan van de Stadsschouwburg (1938)

Opname in de ASKO studio te Amsterdam, 1938.

Ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van de Stadsschouwburg in Amsterdam, was de 88-jarige actrice gevraagd een toespraakje te houden. Daar zij hier fysiek niet toe in staat was, heeft men gekozen voor het maken van deze geluidsopname, die dan bij de feestelijkheden afgedraaid zou worden. Op deze opname is goed te horen dat de actrice niet goed meer bij stem was, maar dat ze het vak van een goede voordracht geven niet was verleerd. De opname die hier te horen is, is de plaat die daadwerkelijk is afgedraaid in de schouwburg. Deze plaat is dan ook een montage van de basisopnamen, die verloren zijn geraakt. Helaas zijn op enkele plaatsen in deze monoloog de montage’s goed te horen…

Interview met Mevrouw Theo Mann-Bouwmeester

Opname voor de AVRO radio bij Theo Mann-Bouwmeester thuis op 17 april 1938.

De opnames werden gemaakt ter gelegenheid van haar 88e verjaardag op 19 april. Het programma werd de dag voor haar verjaardag op de radio uitgezonden. De interviewer is onbekend.

Maria Stuart: Onderhoud van Maria Stuart met Lord Burleigh

Auteur: Friedrich von Schiller

Rol: Maria Stuart

Opname ca. 1910, Amsterdam

In dit fragment kunt u Theo Mann-Bouwmeester als Maria Stuart in het gelijknamige toneelstuk beluisteren. De vertaler van het stuk, noch haar tegenspeler (die in dit fragment slechts enkele zinnen heeft) zijn bekend.

Kopie van 78 toerenplaat: Anker 1968-II – mx. 04048

Gijsbreght van Amstel: De rij der engelen

Auteur: Joost van den Vondel

Rol: engel Rafaël

Opname ca. 1910, Amsterdam

Hoewel de plaatuitgave spreekt van ‘gesproken door Mevr. Theo Mann-Bouwmeester’ kunnen we het hier toch beter hebben over een klassieke declamatie. Dit is één der beroemdste strofen uit Vondel’s stuk. Het is niet alleen de oudst bewaarde gebleven opname van deze monoloog, maar ook van dit stuk.

Een fragment van deze scène is te beluisteren via de website van Vereniging De Weergever, die in hun kwartaaltijdschrift een tweeluik wijdde aan de geschiedenis van de toneelplaat.

Kopie van 78 toerenplaat: Anker 1968-I – mx. 04047