Swingpop - POC BV - 1978-11-02
Titel | Swingpop |
---|---|
Producent | POC BV |
Discipline | amusementsvorm |
Onderwerp | musical |
Premièredatum | 2 november 1978 |
Seizoen | 1978/1979 |
Locatie | Cultureel Centrum, Amstelveen |
Productierecord (Axiell) | Catalogus Theatercollectie |
Swingpop, een musical van Seth Gaaikema, draait om het verhaal van een bedreigd bedrijf genaamd Swingpop B.V., gespecialiseerd in etalagepoppen. De centrale focus verschuift echter naar de romantische relatie tussen een koffiemeisje en een ontwerper te midden van de problemen van het bedrijf. Terwijl hun liefde opbloeit, worden ze geconfronteerd met verschillende hindernissen en maatschappelijke uitdagingen, waaronder de onverwachte zwangerschap van het lieve meisje uit de provincie.
De musical behandelt controversiële onderwerpen, zoals abortus en maatschappelijke verwachtingen ten aanzien van ongehuwde moeders, terwijl het toch een luchtige toon behoudt. De voorstelling verkent thema's als liefde, veerkracht en maatschappelijke normen, wat een breed publiek aanspreekt.
Verhaal
"In onze industriële tijd is er behoefte aan wat poëzie," verkondigt meneer Emiel (gespeeld door Lex Goudsmit), de directeur van het familiebedrijf De la Baarlemans en Zn, dat onlangs is overgenomen door Amerikanen. Dit bedrijf, gespecialiseerd in het maken van etalagepoppen, probeert nu wanhopig om menselijkheid te behouden te midden van de opkomende digitalisering.
Emiel neemt een eenvoudig koffiemeisje genaamd Marieke (gespeeld door Nelleke Burg) in dienst, afkomstig van het Brabantse platteland. Tegelijkertijd verschijnt de super-accountant Moenen (gespeeld door Leen Jongewaard) op kantoor. Moenen, gestuurd door het Amerikaanse moederbedrijf, draagt in zijn koffertje de ontslagaanvragen voor het Nederlandse bedrijf, dat geen winst maakt en op de rand van sluiting staat.
Ondanks de dreiging van ontslagen blijft Guido, (gespeeld door Robert Long) één van de Zonen van Emiel onvermoeibaar doorgaan met het ontwerpen van etalagepoppen. Zijn ongelukkigheid is echter merkbaar, aangezien hij al jarenlang vrouwen reduceert tot lichaamsdelen in plastic, zonder de echte menselijkheid te zien.
Dan komt Moenen met een plan om het bedrijf nog een jaar te laten voortbestaan: Guido moet zijn talenten in dienst stellen van Moenen, de personificatie van het kwaad. Net als in Goethes "Faust" wil Moenen een contract sluiten met Guido voor zijn vaardigheden.
Tegelijkertijd wil ook Marieke een contract met Guido, en hun ogenschijnlijk speelse afspraakjes krijgen een diepere betekenis door haar bewuste houding. Dit brengt Guido in de war, want voor hem zijn vrouwen altijd slechts poppen geweest. Hij staat voor de uitdaging om de echte Marieke te begrijpen en te waarderen, iets wat hij nog nooit eerder hoefde te doen.
Terwijl dit alles zich ontvouwt, zijn ook meneer Emiel en juffrouw Teunissen (gespeeld door Sylvia de Leur) druk bezig met het veiligstellen van een grote order die hun bedrijf kan redden. Ze hebben hun hoop gevestigd op Arabisch kapitaal in een tijd waarin geld schaars is geworden.
Context
De musical van Gaaikema is ontstaan uit zijn rijke ervaringen en kennis op het gebied van theater en muziek. Met een indrukwekkende staat van dienst, waaronder het schrijven van teksten op jonge leeftijd voor Wim Kan en zijn vertaling van My Fair Lady, heeft Gaaikema een diepgaand begrip van het musicalgenre ontwikkeld.
Door zijn vertalingen van bekende musicals zoals Sweet Charity, Kiss me, Kate en Oliver!, heeft Gaaikema geleerd hoe de verschillende elementen van een musical met elkaar verweven moeten worden. Hij heeft bestudeerd hoe scènes opgebouwd moeten worden, hoe emoties tot uiting komen en hoe dialogen, dans en muziek elkaar aanvullen en versterken.
Met Swingpop heeft Gaaikema niet alleen een verhaal geschreven, maar heeft hij ook nauw samengewerkt met artiesten zoals Roelof Stalknecht en Ferry Wienneke voor de muziek en arrangementen.
Simone de Waard heeft gedurende een jaar als co-auteur nauw samengewerkt met Gaaikema. De productie van Swingpop werd ook geleid door Hans Sleeswijk.
Met Swingpop heeft Gaaikema niet alleen een stap gezet richting het verder ontwikkelen van het musicalgenre in Nederland, maar heeft hij ook laten zien dat met de juiste samenwerking en toewijding een meeslepende en betekenisvolle musical tot stand kan komen. Door de samenwerking met choreograaf Lynn Simonson uit LosAngeles ging de amerikaanse musical techniek in deze musical brengen.
Betrokkenen
De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.
Auteurs en makers
NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.
Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
- Auteur: Seth Gaaikema
- Muziek: Seth Gaaikema
- Muziek: Ferry Wieneke
- Muziek: Roelof Stalknecht
- Choreografie: Lynn Simonson
- Decor: Corstiaan de Vries
- Decor: Maurice Stewart
- Kostuums: Corstiaan de Vries
Rolverdeling en uitvoerenden
NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.
Robert Long - Guido (later overgenomen door Wim Hogenkamp)
Nelleke Burg - Katja / Marieke
Lex Goudsmit - Meneer Emiel
Sylvia de Leur - Juffrouw Teunissen (later overgenomen door Will Heins)
Leen Jongewaard - Moenen
Album
De muziek van de voorstelling is in 1978 door Bovema Negram op LP uitgebracht als Swingpop. Later werd dit album voor het Fonos-archief gedigitaliseerd naar CD.
Bronnen
- "Gaaikema's Swingpop goed gespeelde, maar halfslachtige musical". NRC. 3 november 1978.
- Theatercollectie Allard Pierson. SWINGPOP - persbericht. Planning en Organisatie Centrum POC. 1979.
- Productiedatabase
- Productie
- Auteur Seth Gaaikema
- Muziek Seth Gaaikema
- Muziek Ferry Wieneke
- Muziek Roelof Stalknecht
- Choreografie Lynn Simonson
- Decor Corstiaan de Vries
- Decor Maurice Stewart
- Kostuums Corstiaan de Vries
- Uitvoerende Lex Goudsmit
- Uitvoerende Nelleke Burg
- Uitvoerende Wim Hogenkamp
- Uitvoerende Robert Long
- Uitvoerende Will Heins
- Uitvoerende Leen Jongewaard
- Uitvoerende Sylvia de Leur
- Amusementsvorm
- Musical
- Seizoen 1978/79
- Producties POC BV
- Premieres Cultureel Centrum, Amstelveen