Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Wil Heins high kick.jpg

NaamWill Heins
Volledige naamWilhelmina Johanna Heins
Geboren24 juli 1940
Amsterdam
BeroepDanser, Zanger, Acteur
DisciplineDans, Toneel, Muziektheater
TrefwoordenMusical


Will Heins (ook geschreven als Wil Heins) is een danseres, die in diverse theaterproducties ook als zangeres en actrice heeft gespeeld. Zo was zij o.a. te zien in 'De Twee Wezen' in de productie van het Zuidelijk Toneel Globe en in 1972 in 'De Italiaanse strohoed'.

Biografie

In de jaren 1974 t/m 1976 werkte zij o.a. als danseres/zangeres in de André van Duinshow, bij het programma TopPop en de Mountiesshow. In 1978 trad zij voorts op in de musical 'Swingpop' van Seth Gaaikema en werkte mee aan de muzikale commedie 'Sam Sam' waarin zij o.a. vele malen de rollen van Adèle Bloemendaal en Leonie Jansen overnam.

Behalve verder veel los televisiewerk, verscheen Will als actrice in de jaren 1984 en '85 in diverse Jeugdtheater producties o.a. in 'Pim Pluis Winkelhuis' en in de muzikale komedie 'Niettemin' van Flip van Duyn.

In het 2000 verzorgde Will tevens de choreografie van 'Kruimeltje, de musical'.

Tijdens haar gehele loopbaan werd Will Heins ook gevraagd als docent om balletlessen te geven, o.a. aan de Academie voor Kleinkunst en zo is zij al vele jaren vast verbonden aan de Frank Sanders Akademie, waar zij tevens choreografieën voor de eindvoorstellingen verzorgt.

Will Heins kreeg haar opleiding als danseres aan het Amsterdams Balletlyceum van Johan Verdoner en kreeg daar behalve van Johan, les van o.a. Putty Thieme, Jack Bow, Jo Gütlich en Maria Sylvaine.

Will Heins was o.a. getrouwd met danser en balletmeester bij het Het Folkloristisch Danstheater (thans Het Internationaal Danstheater) André Verdoner.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, alsmede naar haar overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Promotie! Promotie! - POC BV - 1971-12-23
De Italiaanse strohoed - Zuidelijk Toneel Globe - 1972-09-29
Swingpop - POC BV - 1978-11-02
Sam Sam - Theater- en Organisatiebureau Jacques Senf - 1980-11-06
Pim Pluis Winkelhuis - Coöperatieve Theatervereniging Mevrouw Smit - 1981-12-26

Bronnen