Rudi van Dantzig: Repertoire - Televisie - Documentaires en Reportages

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Rudi van Dantzig, 1969. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Rudi van Dantzig:


Documentaires, Reportages

Hieronder vindt u een representatief overzicht van documentaires, reportages en talkshows waaraan Rudi van Dantzig zijn medewerking verleende. De nadruk ligt op programma's waarin het werk van Van Dantzig centraal staat, maar er zijn ook enkele programma's vermeld waarin meer persoonlijke zaken ter sprake komen.

Gezien de veelheid aan programma's is een selectie gemaakt. Het chronologische overzicht is grotendeels samengesteld met behulp van de catalogus van het Instituut voor Beeld & Geluid.


  • Polygoon Bioscoop Journaal - Het Nederlands Ballet, week 16, 1956. Leerlingen en aspiranten van het Nederlands Ballet, onder wie Rudi van Dantzig, oefenen in een pand aan de Haagse Koningsstraat onder leiding van Sonia Gaskell. Verder een uitvoering van het ballet Giselle met Jaap Flier en Willy de la Bije als solisten.
  • Ons Nationale Ballet, AVRO, 3 november 1961. Portret van het zojuist opgerichtte Nationale Ballet onder leiding van Sonia Gaskell. Rudi van Dantzig was één van de huischoreografen. Regie: Fred Hagenaar.
  • Beweging, NTS, 11 december 1966. Tv-portret van choreograaf Rudi van Dantzig.
  • Galerij - Nachteiland, KRO, 25 oktober 1967. Deze uitzending van het culturele programma Galerij is gewijd aan het ballet Nachteiland, de eerste choreografie van Rudi van Dantzig uit 1955.
  • Scala - Rudolf Nurejev in Nederland, NTS, 24 december 1968. Reportage over de repetities van Rudolf Nurejev met Het Nationale Ballet van Monument voor een gestorven jongen, een ballet van Rudi van Dantzig. Toen Nurejev in 1968 voor het eerst in Nederland optrad, met het Britse gezelschap The Royal Ballet, vroeg hij Van Dantzig om in Monument voor een gestorven jongen te mogen dansen. Deze eerste kennismaking was het begin van een 25-jarige samenwerking en vriendschap. Van Dantzig schreef een boek over zijn herinneringen aan Nurejev getiteld Nurejev. Het spoor van een komeet. In het programma Scala zijn interviews met Rudi van Dantzig en Toer van Schayk te zien over Nurejev's kwaliteiten en persoonlijkheid; Daarna een interview met Nurejev over zijn fysieke conditie, samenwerking met John Butler en Glen Tedley, de invloed van moderne Amerikaanse dans op de klassieke Russische dans en het maken van een eigen choreografie. SHOTS repetities Nurejev met Het Nationale Ballet.
  • Polygoon Bioscoop Journaal - Danser Rudolf Nurejev, Week 15, 1969. Opening van de expositie van plastieken gemaakt door balletdanser Toer van Schayk van Het Nationale Ballet in Galerie Krikhaar te Amsterdam, in aanwezigheid van onder andere balletdanser Rudolf Nurejev. Nurejev is in Nederland voor een gastrol in het ballet Giselle in de Stadsschouwburg. Met een repetitie van dit ballet met Olga de Haas als Giselle, Nurejev als Prins Albert en choreograaf Rudi van Dantzig.
  • Ballet, VARA, 5 oktober 1969. Interview door Henk de By met Rudi van Dantzig over zijn ballet Ogenblikken.
  • Uit de kunst, NOS, 25 februari 1972. Magazine over kunst en cultuur. Met deze aflevering onder andere een interview van Ageeth Scherphuis met Rudi van Dantzig en balletfragmenten uit Geverfde vogels.
  • Polygoon Bioscoop Journaal - Romeo en Julia door het Nationaal Ballet, Week 2, 1975. Het Nationale Ballet heeft in een nieuwe instudering van choreograaf Rudi van Dantzig na zeven jaar het ballet Romeo en Julia op het programma genomen op muziek van Sergei Prokofjev en in kostuums en decors van Toer van Schayk. SHOTS: scène 2e acte waarin het volk feestviert; scène 3e acte met Sonja Marchiolli als Julia en Francis Sinceretti als Romeo.
  • Van beroep, TROS, 24 januari 1977. Serie portretten van mensen met artistieke beroepen. Deze aflevering choreograaf Rudi van Dantzig en dansers van Het Nationale Ballet. Gesprekken door Jurrien Rood, René van der Gyn en Henk Krol met choreograaf Rudi van Dantzig en dansers van het Nationale Ballet, o.a. over de zware fysieke trainingen en de hoge graad van perfectie die vereist is om het Nationale Ballet op topniveau te houden.
  • Vier letzte Lieder, NOS, 15 november 1977. Interview van H. Hulscher met choreograaf Rudi van Dantzig in aanwezigheid van danser Wade Walthall over het maken van ballet en de functie van artistiek leider, met diverse tussenshots van repetities bij het Nationale Ballet voor de voorstelling Vier letzte Lieder.
  • Vlinders - een film over dans en dansers, NOS, 24 mei 1978. Film van Gerben Hellinga, waarin hij Het Nationale Ballet een jaar lang op al zijn schreden volgt: tijdens het dagelijks leven van de dansers, repetities en uitvoeringen, tijdens onderlinge gesprekken in kleedkamers en foyer, in het vliegtuig op weg naar de VS en tochtjes door New York. Met medewerking van Rudi van Dantzig, Toer van Schayk, Hans van Manen, Han Ebbelaar en Alexandra Radius.
  • Live/Life, NOS, 28 juni 1979. Hans van Manen, Rudi van Dantzig en Toer van Schayk (1974). Fotograaf: Jorge Fatauros. Collectie Theater Instituut Nederland.Reportage over het ontstaan en de uitvoering van Live/Life, een dansmanifestatie in het kader van het Holland Festival 1979, verzorgd door de drie huischoreografen van het Nationale Ballet, Hans van Manen, Rudi van Dantzig en Toer van Schayk.
  • Schotse fantasie, NOS, 24 december 1980. Programma bij de herdenking van de jong gestorven ballerina Olga de Haas (1944-1978). Onthulling van een schilderij van Olga de Haas in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Vervolgens spreekt Rudi van Dantzig over de ballerina naar aanleiding van het boekje dat hij over haar heeft geschreven en dat binnenkort verschijnt.
  • Journaal, NOS, 2 juli 1981. Reportage van Hugo van Rhijn over première van het ballet Sleeping Beauty, in kader van het Holland Festival in Stadsschouwburg in Amsterdam. Interviews met: Rudi van Dantzig (choreografie); Philip Browse (decor/kostuum); Peter Wright (regie); + danser en danseres.
  • Omnibus, NOS, 1 november 1983. Wekelijks kunstprogramma, gepresenteerd door Theo Stokkink, deze aflevering vanuit het Gemeentemusem Arnhem, onder andere het ballet De lof der zotheid van Rudi van Dantzig. Stokkink spreekt met Van Dantzig over dit ballet dat hij maakte in opdracht van de Stichting Erasmus. Met fragmenten van de repetities en de uitvoering, met in de hoofdrolen Alexandra Radius, Han Ebbelaar, Monique Sand en Francis Sinceretti.
  • De verbeelding - Rudi van Dantzig repeteert Romeo en Julia. VARA, 22 november 1984. Maandelijks kunst- en cultuurprogramma, met iedere aflevering één of meerdere onderwerpen. Serie kunstprogramma's. Deze aflevering een filmportret door cineast Frans Zwartjes van choreograaf Rudi Dantzig tijdens een ballet-repetitie en een opvoering van Het Nationale Ballet.
  • Nederland C, NOS, 6 maart 1985. Cultureel programma met onder andere aandacht voor het Het Nationale Ballet met de voorstelling Want wij weten niet wat wij doen van Rudi van Dantzig. Interview door Cees van Ede met Van Dantzig over de betekenis van dit ballet en over vrijheid in de kunst, afgewisseld met fragmenten van de balletrepetitie.
  • Büch, VARA, 20 november 1985. Boudewijn Büch spreekt in zijn programma onder andere met Rudi van Dantzig over de conditie van balletdansers, de aftakeling van Rudolf Nurejev en de vrij korte carrière van balletdansers. Er worden beelden getoond waarin Rudi van Dantzig balletdanser Clint Farha instrueert.
  • Journaal, NOS, 28 maart 1986. Journaalitem met interview met Rudi van Dantzig over het vertrek van Het Nationale Ballet uit de Stadsschouwburg naar de, nog in aanbouw zijnde, Stopera.
  • Sonja op maandag, VARA, 27 oktober 1986. Live vanuit theater de Brakke Grond in Amsterdam presenteert Sonja Barend haar wekelijkse praatprogramma. Rudi van Dantzig is haar eerste gast. Barend legt Van Dantzig enkele hypothetische dilemma's voor waarin hij keuzen moet maken. Verder gaat het gesprek over het autobiografische boek Voor een verloren soldaat dat Van Dantzig schreef. Het boek gaat over een homoseksuele relatie die hij op elfjarige leeftijd had en de reacties van zijn familie en vrienden op het boek; de invloed die deze homoseksuele relatie had op de keuze van zijn vak.
  • Schijnbewegingen - Over voetbal en dans, NOS, 1 januari 1988. Programma over de relatie tussen voetbal en ballet. Presentator Frits Barend in gesprek hierover met Johan Cruijff, voormalig topvoetballer en voetbaltrainer van Ajax, en Rudi van Dantzig, voormalig danser en choreograaf bij Het Nationale Ballet. Hun pupillen, voormalig Ajax-spits en thans AC Milan-spits Marco van Basten en eerste solist Clint Farha van Het Nationale Ballet, laten al voetballend en dansend zien dat er veel overeenkomsten zijn in de bewegingen van de voetballer en de danser.
  • Brandpunt, KRO, 25 maart 1988. Actualiteitenrubriek met deze uitzending onder andere aandacht voor de voorstelling Het zwanenmeer, uitgevoerd door het Nationale Ballet. Rudi van Dantzig herschreef de choreografie voor Het Zwanenmeer van componist Pjotr Illitsj Tsjaikovski.
  • NOS Laat, NOS, 22 maart 1990. Reportage over de voorbereidingen van het Nationaal Ballet olv Rudi van Dantzig, artistiek leider, op de voorstelling Aartsengelen slachten den hemel rood. De titel is een citaat uit het gedicht "Luchtslag" van Gerrit Achterberg. Van Dantzig zegt dat hij met deze balletvoorstelling dezelfde beklemmende sfeer wil oproepen als in het gedicht van Achterberg.
  • NOS Laat Mondiale, NOS, 14 juni 1990. Gezamenlijke uitzending van Studio Sport, Den Haag Vandaag en NOS Laat in verband met het WK voetbal 1990 in Italië, gepresenteerd door Annette van Trigt en Maartje van Weegen. Deze uitzending onder andere een studio-interview met Rudi van Dantzig, choreograaf, naar aanleiding van de komende première van zijn balletvoorstelling Herinneringen uit het ondergrondse over: Over de thematiek van zijn balletten zegt Van Dantzig dat zijn balletten vaak somber van toon zijn en sterk maatschappelijk geëngageerd, maar dat het niet in zijn aard ligt meer vrolijke choreografieën te schrijven. Over voetbal en ballet zegt Van Dantzig dat hij geen voetballiefhebber is, maar wel is gefascineerd door de lenigheid van topspelers als Johan Cruijff en Marco van Basten. Hij verklaart dat het door hem gemaakte televisieprogramma 'Schijnbewegingen', waarin een balletdanser danst op het voetbalveld, is gebaseerd op de vergelijking van de bewegingen van voetballers en dansers. Hij vertelt over zijn samenwerking nav dit programma met Cruijff en zegt dat Cruijff concludeerde dat balletdansers veel harder moeten trainen dan voetballers, maar dat voetballers in een wedstrijd onder veel meer druk staan dan dansers in een voorstelling. Verder kiest hij zijn favoriete sportmoment en leest hij een eigen geschreven gedicht over Van Basten. Met beelden van onder andere de repetitie van Herinneringen uit het ondergrondse en archiefmateriaal waarop Van Dantzig in gesprek is met Cruijff.
  • Het ouderlijk huis, KRO, 21 april 1991. Zesdelige reeks waarin Ad Zonneveld mensen terug brengt naar de woning van hun jeugd. In deze aflevering gaat Rudi van Dantzig terug naar een etage in Bos & Lommer bij de Erasmusgracht in Amsterdam.
  • Leven of dansen, NPS, 29 juni 1991. Regisseur Jellie Dekker maakte een programma over Rudi van Dantzig waarin Freek de Jonge hem interviewt naar aanleiding van zijn afscheid als artistiek leider van Het Nationale Ballet in 1991, afgewisseld met fragmenten uit befaamde balletten uit zijn oeuvre.
  • Journaal, NOS, 6 juli 1991. Afscheid van Rudi van Dantzig als artistiek leider van het Nationale Ballet: SHOTS fragment ballet Monument voor een gestorven jongen; Van Dantzig na afloop op het podium met zijn opvolger als artistiek leider Wayne Eagling, hij deelt rozen uit aan dansers en krijgt onderscheiding (Officier in de Orde van Oranje Nassau) van minister d'Ancona. Vervolgens een avondopname van het Concertgebouw (spandoek van Stopera gedeeltelijk ervoor) en brandalarm in parkeergarage van Muziektheater.
  • Sonja op zaterdag, VARA, 9 mei 1992. Zaterdagversie van het wekelijkse praatprogramma van Sonja Barend waarin ze met diverse gasten praat over een actueel onderwerp. Deze week onder andere een gesprek met choreograaf Rudi van Dantzig over zijn biografie die door Roeland Kerbosch is verfilmd onder de titel "Voor een verloren soldaat" en waarin Van Dantzig niets van zichzelf herkent. Hoofdrolspeler Maarten, die de rol van Van Dantzig speelt, vertelt hoe hij het vond om in de film te spelen en welke reacties hij verwacht van zijn vriendjes.
  • Tussen dag en nacht, VPRO, 6 december 1993. Wekelijks praatprogramma van Maarten 't Hart, live vanuit studio Plantage, waarin hij een gesprek met schrijvers/publicisten over een bepaald thema leidt, nadat hij hen eerst afzonderlijk over het onderwerp heeft geïnterviewd. Deze aflevering: de biografie. Rudi van Dantzig is één van zijn gasten. 't Hart spreekt met hem naar aanleiding van zijn biografische roman Het spoor van een komeet over de Russische danser Rudolf Nurejev. Aan de orde komen oa de eerste ontmoeting; het werken met Nurejev; de belangstelling van Nurejev voor Nederland; Nurejev's karakter en instelling; zijn ziekte en verzamelwoede; het autobiografische in deze biografie; en de aandacht voor onder andre Nurejev's personeel in de biografie.
  • Het levenslied, NCRV, 12 september 1995. Serie programma's waarin twee bekende Nederlanders met elkaar praten over de zin van het leven en de betekenis van de dood daarin. Serie programma's waarin twee bekende Nederlanders met elkaar praten over de zin van het leven en de betekenis van de dood daarin. Deze aflevering een gesprek tussen de acteur Thom Hoffman en de choreograaf Rudi van Dantzig. Thom Hoffman vertelt over zijn carrière, de mensen die grote invloed op hem hebben gehad, de dood van Adriaan van Ditvoorst, emoties bij het filmen, zijn liefde voor de natuur en fotograferen. Rudi van Dantzig vertelt over zijn jeugd, de beperkingen van het milieu waarin je bent geboren, het feit dat hij geen goed danser was, onderduiken en WO II, angsten, het schrijven van boeken en oud worden.
  • De Plantage, VPRO, 4 februari 1996. Wekelijks live-praatprogramma met publiek vanuit Studio Plantage in Amsterdam, gepresenteerd door Hanneke Groenteman, met gasten uit de wereld van kunst en cultuur. In deze aflevering danser/choreograaf Rudi van Dantzig, beeldend kunstenaar Jeroen Henneman en graffiti kunstenaar Cat. Met Van Dantzig spreekt Groenteman over zijn boek Afgrond, waarvan het laatste deel dat over zijn ouders gaat autobiografisch is; hoe zijn verhalen zich ontwikkelen; de vaak wanhopige personages in zijn verhalen; zijn ouders; wat hij vroeger met zijn choreografieën en nu met woorden probeert uit te drukken; zijn niet-vrolijke kijk op de wereld; waarom hij de titel "Afgrond" aan zijn boek heeft gegeven.
  • De show van je leven, VARA, 24 januari 1998. Serie programma's waarin Astrid Joosten praat met een bekende Nederlander over zijn of haar carrière. Het gesprek wordt afgewisseld met muzikale optredens en bijdragen van collega's, vrienden en familie. Met diverse vaste onderdelen, o.a. de 'Compilatie' en 'De doos van het dilemma'. Deze aflevering: choreograaf en schrijver Rudi van Dantzig. Door het hele programma een gesprek met Rudi van Dantzig over onder andere zijn leven, zijn depressies, zijn passie voor het ballet en het feit dat hij diverse boeken heeft geschreven en nu een toneelstuk schrijft en regisseert voor toneelgroep De Appel. "Wie zegt wat": Van Dantzig moet raden wie wat over hem zegt (met uitspraken van een oude vriendin Pieke Visser, zijn buurman/fietsenmaker Peter Jonkmans, balletdanseres Vella Colcher en ex-voetballer Johan Cruijff); "De doos van het dilemma": Paul Vertegaal (eindredacteur "Spoorloos"), biedt aan de Canadese soldaat uit Dantzigs boek Voor een verloren soldaat voor hem op te sporen. Van Dantzig neemt het aanbod niet aan. Met optredens van Toer van Schayk en Clint Farha die het ballet Voor mijn broer dansen en The Bulgarian Voices Angelite (voorheen La Mystère des Voix Bulgares).
  • Een kwestie van kiezen, RTL5, 2 mei 1999.Praatprogramma waarin Jeroen Pauw een gast over uiteenlopende onderwerpen ondervraagt en hij of zij een aantal dilemma's voor de kiezen krijgt. In deze aflevering is choreograaf Rudi van Dantzig te gast.
  • Twee vandaag, TROS, 9 oktober 1999. Het Nationale Ballet danst de première van Het Zwanenmeer van Tsjaikovski van choreograaf Rudi van Dantzig in het Muziektheater in Amsterdam. Interviews hierover met: - D. Smith, kleder; - Rudi van Dantzig, choreograaf; - Denise Kromopawro, ballerina; - Wim Broeckx, repetitor van de mannelijke solisten; - Gaël Lambiotte, solist.
  • Tussen hemel en aarde, KRO, 19 april 2000 . Zestiendelige serie praatprogramma's, waarin Wilfred Kemp in een omgebouwde stadsbus praat met een bijzondere gast. Onderweg wordt gestopt op een plaats die voor de gast een speciale betekenis heeft. Daarnaast beantwoordt de gast enkele korte vragen. Gast in deze aflevering: choreograaf en schrijver Rudi van Dantzig die speciale waarde hecht aan het dorp Laaksum in Friesland. Hij praat onder andere over eenzaamheid, schrijverschap, zijn artistiek leiderschap van het Nationale Ballet, het maatschappelijk engagement in zijn balletten, zijn ouders, de aantrekkingskracht die dans op hem had, zijn verblijf in Laaksum tijdens de Hongerwinter, zijn seksuele relatie, als tienjarige jongen, met een 21-jarige geallieerde soldaat, het feit dat hij er nooit over heeft willen praten totdat hij er een boek over schreef, ouder worden, de conditie van zijn lichaam, de dood en zijn homoseksualiteit. Tot slot leest hij een passage uit één van de dagboeken van Willem Arondeus voor.
  • Voetnoten uit het voorlopig testament van de danser, de dichter en de tekenaar, VPRO, 5 mei 2002. Documentaire waarin Wim Kayzer praat met dichter Willem Wilmink (65), choreograaf/schrijver Rudi van Dantzig (68) en de tekenaar-verteller Marten Toonder (89) over de manier waarop zij vroeger en nu in het leven staan. De gesprekken met de drie gasten wisselen elkaar af. Kayzer praat met hen over hun jeugd, WO II, de bevrijding, dromen, hun werk, de dood, euthanasie, leven na de dood en de toekomst van de wereld. In het gesprek met Rudi van Dantzig (68) gaat het behalve over bovenstaande onderwerpen ook over zijn homoseksualiteit en zijn eerste homoseksuele contact (met een geallieerde soldaat), de danswereld waar hij zich zo thuis voelt, dromen over zijn vroege jeugd, seksualiteit en het omgaan met zijn ernstige ziekte.
  • Journaal, NOS, 12 juni 2002. Rudi van Dantzig wordt geëerd met een speciaal programma dat op 14 juni in première gaat in Amsterdam. Het programma bestaat uit vier van zijn oude choreografieën die voor de gelegenheid in een nieuw jasje zijn gestoken. Van Dantzig vreest dat het zijn laatste voorstelling wordt, omdat hij ernstig ziek is. SHOTS: repetities ballet; duidelijk verzwakte Van Dantzig geeft aanwijzingen; Van Dantzig in de straat in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer waar hij opgroeide. INTERVIEW met Van Dantzig.
  • Netwerk, KRO, 12 juni 2002. Portret van de bijna 70-jarige, ernstig zieke Rudi van Dantzig, beroemd danser en choreograaf. Van Dantzig wordt gevolgd tijdens de repetities van zijn nieuwste (en tevens laatste) ballet Lommer, dat zal worden uitgevoerd door Het Nationale Ballet op het Holland Festival. Lommer is gebaseerd op de buurt Bos en Lommer in Amsterdam, waar Van Dantzig opgroeide en gaat over zijn jeugd als onzekere jongen, die in dansen zijn geluk vindt. Van Dantzig heeft de afgelopen weken in de studio doorgebracht; ondanks protesten van zijn lichaam, blijft hij in zijn vak een gedrevene. Hij vertelt hoe hij omgaat met zijn ziekte. Door de chemokuren voelt hij zich ziek en moe. Zijn motivatie om door te gaan met ballet is omdat dansen zijn leven is. Hij wil zo lang mogelijk doorgaan met ballet. Shots: - Van Dantzig geeft aanwijzingen bij repetities van het ballet en doet enkele danspassen zelf voor; - Van Dantzig staat voor zijn ouderlijk huis in Amsterdam en maakt een praatje met een bewoner; hij loopt rond in zijn oude buurt. Archiefmateriaal: fotocollage Van Dantzig; dansende Van Dantzig en zijn afscheid in 1991 als artistiek leider van Het Nationale Ballet.
  • Kunst moet zwemmen, VPRO, 30 maart 2003. Serie live kunstprogramma's vanuit Café NAP, een voormalig badhuis in Amsterdam, gepresenteerd door Naïma Azough, met gasten uit de wereld van kunst en cultuur waarin het actuele culturele aanbod in Nederland wordt gerecenseerd. Deze uitzending onder andere een studiogesprek met choreograaf/schrijver Van Dantzig over danseres/choreografe Martha Graham, haar moderne technieken en baanbrekende werk, zijn ontmoeting met haar, Van Dantzigs choreografie Nachteiland en Grahams invloed op zijn werk. Daarnaast heeft Van Dantzig een foto meegenomen, die hem emotioneert bij het tonen ervan, waarop een gezin staat afgebeeld dat vlucht voor oorlogsgeweld. Archiefmateriaal: Graham in Lamentation; Nachteiland; Rubinald Rofino Pronk (Nationale Ballet) voert bewegingen uit volgens de 'Graham techniek'; dansers van Het Nederlands Ballet in Den Haag, met onder andere Van Dantzig als danser, onder leiding van Sonia Gaskell. Op de website van Kunst moet zwemmen is het programma te bekijken. Het interview met Rudi van Dantzig begint na 30 minuten.
  • Sonja Barend met..., VARA, 1 mei 2003. Serie gesprekken op locatie waarin een gast door Sonja Barend uitvoerig wordt geïnterviewd. Deze aflevering een gesprek met choreograaf Rudi van Dantzig die een masterclass geeft aan drie leerling-balletdansers: Igone de Jongh, 24 jaar oud, danst met Victor Mateos Arellano de Pas de Deux uit Van Dantzigs Vier Letzte Lieder; Altin Kaftira, uit Albanië danst een solo uit Het Zwanenmeer; Victor Mateos Arellano danst een solo op muziek van Ginastera. Tijdens de dansen geeft Van Dantzig voortdurend aanwijzingen om de dans verder te perfectioneren. Ter sprake komt: zijn gave om snel talent te ontdekken; de passie en het ontwikkelen van acteertalent tijdens de dans; Van Dantzigs adviezen; het begrip uitstraling; de beheersing tijdens de dans; het debuut van Kaftira in Albanië; de steun van zijn moeder; de status van ballet in Albanië; de begincarrière van Van Dantzig in de jaren '50; zijn betekenis van de dans voor hem; de kanker waaraan hij lijdt.
  • Vinger aan de pols, AVRO, 17 juni 2003. Magazine met informatie over medische en gezondheidszaken. Wekelijkse serie medische praatprogramma's, gepresenteerd door Pia Dijkstra in aanwezigheid van publiek, met aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen op medisch gebied. Deze aflevering, een gesprek met Johan Stekelenburg, oud-burgemeester van Tilburg, zijn vrouw Heleen en Rudi van Dantzig, choreograaf, over de ziekte kanker waaraan zij beiden lijden. Ter sprake komen: de slokdarmkanker bij Stekelenburg, de eerste symptomen; de operatie die hij moest ondergaan; het moment van ontdekking van een nieuwe uitzaaiing; de invloed van de chemokuren; het moment van ontdekking van lymfeklierkanker bij Van Dantzig; Van Dantzigs aanvankelijke houding tegenover zijn ziekte; de mate van levenskans d.m.v. chemokuur; de invloed van de ziekte op het huidige leven van Stekelenburg en Van Dantzig; hun houding tegenover de dood; de regeling door Stekelenburg van de begrafenis; Van Dantzigs behoefte aan alleen zijn en behoefte om te blijven werken; zijn hulp aan een Iraanse kankerpatiënte; de hulp van Van Dantzigs en Stekelenburgs vrienden; het feit dat je een bekend of publieke persoon bent.
  • TV3, NPS, 31 mei 2005. Serie dagelijkse live praatprogramma's over cultuur, media en lifestyle vanuit het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam, gepresenteerd door Hadassah de Boer en Matthijs van Nieuwkerk. Deze aflevering zijn te gast: thrillerschrijver René Appel, mediajournalist Cornald Maas en Rudi van Dantzig, choreograaf en danser. Met Van Dantzig gaat het gesprek over de constatering van lymfeklierkanker bij hem in 2001; zijn mening dat jongere choreografen het stokje van hem moeten overnemen; zijn moeite afscheid te nemen van de danswereld. In 2005 viert hij zijn vijftigjarig jubileum als choreograaf.
  • Voeten op de aarde, NPS, 30 oktober 2005. Documentaire over het maakproces van de dansfilm Tuin van Eros, een ballet over dood en erotiek. Regisseur Paul Cohen toont hoe de Nederlandse choreograaf Rudi van Dantzig met twee dansers van Het Nationale Ballet werkt aan dit ballet, dat Van Dantzig speciaal voor de televisie maakte. Dansers en makers worden gevolgd tijdens repetities en het opzetten van de studio. Aan de orde komt o.a.: dat Van Dantzig de twee dansers die het ballet uitvoeren redelijk goed kent; de natuurlijke omgeving met zand, waarin het stuk zich moet afspelen; dat de dansers bijna naakt moeten zijn; dat het stuk vol expressieve uitingen en emotie zit en geen standaard ballet is; dat het over liefde en dood gaat; dat het ballet van groot belang is voor de zeventigjarige Van Dantzig die kanker heeft, omdat hij denkt dat het zijn laatste choreografie zal zijn; de moeilijkheid van werken voor een camera; de korte tijd waarbinnen het stuk gemaakt moet worden; Van Dantzigs keuze voor acteur Felix Burleson als derde figuur in het ballet; dat Van Dantzig dans ziet als het geven van tekens aan de vergankelijkheid; de opbouwende kritiek van componist Louis Andriessen, die het ballet schreef; tips van danser Toer van Schayk; een foto van twee Amerikaanse soldaten die elkaar omarmen tijdens de Vietnamoorlog als inspiratiebron; Van Dantzigs eenzaamheid; zijn liefde en respect voor dansers. Interviews/gesprekken hierover met: - Rudi van Dantzig, danser en choreograaf; - Victor Mateos Arellano, danser; - Nicolas Rapaic, danser; - Felix Burleson, acteur; - Louis Andriessen, componist; - Toer van Schayk, danser en choreograaf. ARCHIEFMATERIAAL: (zw/w) fragment uit het ballet Monument voor een gestorven jongen (1965) met dansers Rudi van Dantzig en Toer van Schayk; (kleur) fragment uit het ballet Vier Letzte Lieder (1977); (zw/w) fragment uit het ballet Nachteiland (1955).