Rudi van Dantzig: Repertoire - Diversen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Rudi van Dantzig, 1969. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Rudi van Dantzig:


Diversen

Hoewel het overgrote deel van het oeuvre van Rudi van Dantzig bestaat uit choreografieën en boeken maakte hij zo nu en dan ook uitstapjes naar andere disciplines zoals het toneel en de dichtkunst. Hieronder enige voorbeelden:

  • 1960/1961: Verenigde Metaal Industrieën. Regie: Jan Schaefer. Commerciële film met choreografie van Rudi van Dantzig. Bron: Rudi van Dantzig. Een omstreden idealist in het ballet van Luuk Utrecht (Zutphen 1991)
  • Premièredatum 21 september 1991: Kinderjaren. Gezelschap: Huis aan de Amstel/ Danstheater Arena. Tekst: Rudi van Dantzig (o.a.). Jeugdtheater- en dansvoorstelling met bijdragen van diverse schrijvers (naast Rudi van Dantzig o.a. Elie Wiesel, Judith Herzberg, Els Pogrom, Jona Oberski) met herinneringen aan hun jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Regie: Liesbeth Coltof.
  • 3 oktober 1992: Amerika. Gezelschap: Opera van Graz. Regie: Rudi van Dantzig. Muziek: Roman Haubenstock Ramati. In het Oostenrijks Graz regisseerde Van Dantzig de op Kafka’s gelijknamige roman gebaseerde opera Amerika van componist Roman Haubenstock Ramati.
  • 15 februari 1997: Suver Nuver ontvangt aan huis. Gezelschap: Introdans. Met Rudi van Dantzig als uitvoerende. Slechts een week tevoren stelt Suver Nuver het programma samen voor de zaterdagnamiddag waarop het gezelschap 'aan huis onvangt' in de Nes te Amsterdam. Deze zaterdagmiddag met o.a. Rudi van Dantzig in een voorstelling met mime en dans.
  • 16 oktober 1998: Toen gij naakt en bloot waart. Gezelschap: Toneelgroep De Appel. Auteur en regie: Rudi van Dantzig. Met o.a.: Aus Greidanus sr., Barry Atsma, Carol Linssen en Saskia Mees. Over zijn ervaringen bij het tot stand komen van het stuk zei Van Dantzig in Trouw van 17 oktober 1998: "Het was een harder proces dan een boek schrijven of een danschoreografie ontwerpen. Nurejev was ook niet makkelijk; en bij de Parijse Opéra zaten hele lastige, ongrijpbare karakters, maar dansers vormen uiteindelijk toch allemaal familie. In het theater ben ik buitenstaander gebleven. Iemand uit het Appelgezelschap zei me dat het een typische Appelmanier is om in het begin alles negatief te beoordelen, en via een langzame weg omhoog te komen." en: "Ik stelde me niet gemakkelijk teweer tegen die overvloed aan opinies. Na afloop van de try outs praatten acteurs met het publiek. Ze wilden dat ik daar ook bij kwam. Nog meer opinies! Ik ben er één keer bij gaan zitten. En ik heb m'n oren maar proberen dicht te doen."
  • 4 mei 1999: In 1999 hield Rudi van Dantzig de 4 mei-rede tijdens de Nationale Herdenking van de Gevallenen in de Tweede Wereldoorlog in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Zijn rede in de Nieuwe Kerk draagt de titel Een armoede die niet verdwijnt. Het zigeunerorkest van Tata Mirando verzorgde de muzikale omlijsting. Een citaat uit de rede: "Dit mag nooit meer gebeuren, dacht de generatie die de Tweede Wereldoorlog had meegemaakt, zoiets mensonterends kunnen we niet nog een keer laten gebeuren. Maar ze zijn er nog steeds, de verloren levens, de verloren kinderen, de verloren illusies, de verloren culturen, de verloren toekomst; levens die koud, kaal en kleurloos zijn geworden. Het is een bestaands-armoede, waarvan we dagelijks toeschouwer zijn, die we allen met ons meedragen. Een armoede die niet verdwijnt." (Geciteerd uit: Trouw, 5 mei 1999)
  • 25 april 2005: Willem Arondéus-lezing. Als blijvend eerbetoon en herinnering aan kunstenaar en verzetsman Willem Arondéus besloten de Provinciale Staten van Noord-Holland op 17 december 2004 een jaarlijkse themalezing te organiseren met een aansluitend debat. Op die manier wordt aan burgers en politici een podium geboden om vrij, desnoods controversieel, van gedachten te wisselen over actuele en voor de Provincie relevante maatschappelijke thema's. Rudi van Dantzig, die in 2003 het boek Het leven van Willem Arondéus 1894-1943. Een documentaire publiceerde, hield de eerste lezing op 25 april 2005. Het thema was: 'Kun je zijn wie je bent of is die vrijheid lastig geworden?'. In 2006 werd de lezing door monseigneur Philippe Bär gehouden met als thema 'Het begrip "Vrijheid'. In 2007 en 2008 volgenden respectievelijk jurist Gerard Spong en schrijfster Désanne van Brederode.
  • 21 februari 2008: Poëzie op pootjes. Samen met vele anderen leverde Rudi van Dantzig een bijdrage aan de slotavond van het gedichteninzamelingsproject Poëzie op Pootjes in het Haagse theater Zwembad de Regentes. Rudi van Dantzig las zijn gedicht Anatomie voor terwijl Gert-Jan Evenhuis danste.