Rudi van Dantzig: Repertoire - Dans

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Rudi van Dantzig en Marianne Hilarides bij Ballet Recital. Herkomst: Rudi van Dantzig.

Eenlevenlangtheater Rudi van Dantzig:

Rudi van Dantzig - Repertoire: Dans. 1954-1960

Rudi van Dantzig traint. Fotograaf onbekend. Herkomst: Rudi van Dantzig.

De jonge Rudi van Dantzig volgde professionele balletlessen in de Amsterdamse studio van Sonia Gaskell. Ze gaf les in dezelfde traditionele Frans-Russische stijl als die waarin ze zelf geschoold was als ballerina. In 1952 bood ze Rudi een engagement als danser aan bij haar groep Ballet Recital. Niet omdat ze hem zo'n uitmuntend danser vond, maar omdat ze dringend om mannelijke dansers verlegen zat. Wel herkende deze veeleisende lerares zijn gedrevenheid en passie voor de dans.

Ballet Recital ontstond uit lezingen over de geschiedenis van de dans, die door Sonia Gaskell zelf gegeven werden. Zij illustreerde de lezingen met voorbeelden uit de dansgeschiedenis die werden gedanst door haar leerlingen. Zes jaar lang overleefde Gaskell met Ballet Recital, met onderbrekingen van soms meer dan een jaar doordat het geld op was en bijna zonder een cent subsidie. De eerste voorstelling van Ballet Recital I vond plaats op 11 juni 1949. Na 2 seizoenen startte zij opnieuw, met Ballet Recital II, waarmee zij voorstellingen gaf van 21 september 1952 tot 24 september 1954. Jaap Flier en Marianne Hilarides waren de sterren van Ballet Recital.

Portret van Marianne Hilarides en Jaap Flier in een onbekende voorstelling 368128.jpg Foto van onbekende voorstelling Het Nederlands Ballet 106586.jpg

Links: Marianne Hilarides en Jaap Flier, 1953. Fotograaf D.G. Lanting. Rechts: Jaap Flier en Rudi van Dantzig, voorstelling onbekend. Foto Henk Jonker/MAI. Collectie TIN.


In 1954 werd Ballet Recital omgevormd tot Het Nederlands Ballet, het eerste gesubsidieerde dansgezelschap in Nederland, onder leiding van Sonia Gaskell. Van Dantzig werd er eerste solist. In dat jaar vroeg ze hem een choreografie voor Het Nederlands Ballet te maken. Dat werd Nachteiland,dat in 1955 in première ging. Het werd het begin van een lange carrière als choreograaf, maar tot ongeveer 1960 was Van Dantzig ook nog regelmatig als uitvoerend danser te zien. Hieronder een selectie van de premièrevoorstellingen.

Repetitiefoto van Ballet Recital 119780.jpg Portret van Rudi van Dantzig tijdens een repetitie bij het Nederlands Ballet 118228.jpg

Links: Repetitiefoto Ballet Recital, met o.a. Rudi van Dantzig, Louki van Oven en Conrad van de Weetering. Fotograaf onbekend. Rechts: Rudi van Dantzig tijdens een repetitie bij het Nederlands Ballet. Foto D.G. Lanting. Collectie TIN.

Selectie van de voorstellingen van danser Rudi van Dantzig

  • 20 januari 1955: Nachteiland, Het Nederlands Ballet. Dit ballet was Rudi van Dantzig's eerste choreografie, maar samen met Hannie van Leeuwen trad hij ook op als danser.
  • 8 juni 1956 : Tij en ontij, Het Nederlands Ballet. Choreografie: Rudi van Dantzig. Muziek: Lex van Delden. Rudi van Dantzig schreef de choreografie voor dit ballet, maar was ook één van de dansers.
  • 13 november 1959: Septet, Nederlands Dans Theater.
  • 10 maart 1960 Rooms, Nederlands Dans Theater.
  • 29 maart 1960: Opus '58, Nederlands Dans Theater.
  • 7 juli 1960: Ontwricht, Nederlands Dans Theater.

Foto's

Pas de Quatre 118108.jpg Concertino voor vier rovers en een boom 118124.jpg

Links: Repetitiefoto Pas de quatre van Anton Dolin, 1954. Met v/l/n.r. Marianne Hilarides, choreograaf Anton Dolin en Rudi van Dantzig. Foto Sem Presser. Rechts: Aart Versteegen, Conrad van de Weetering, Jaap Flier, Rudi van Dantzig in Concertino voor vier rovers en een boom, Het Nederlands Ballet, 1955. Foto D.G. Lanting. Collectie TIN.

Concertino voor vier rovers en een boom 212259.jpg Concertino voor vier rovers en een boom 212260.jpg

Repetitiefoto's van Concertino voor vier rovers en een boom, Het Nederlands Ballet, 1955. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN. Rudi van Dantzig op beide foto's geheel links.

Septet 96380.jpg Streetcorner Royalty 112221.jpg

Links: Hannie van Leeuwen, Charles Czarny, Rudi van Dantzig (voorgrond) in Septet, Nederlands Dans Theater, 1959. Foto: Particam Pictures. Rechts: Aart Verstegen en Rudi van Dantzig in Streetcorner Royalty. Foto D.G. Lanting. Collectie TIN.