Rudi van Dantzig: Repertoire - Choreografieën

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Rudi van Dantzig, 1969. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Rudi van Dantzig:Choreografieën van Rudi van Dantzig

Zijn eerste choreografie maakte Rudi van Dantzig in 1955 voor Ballet Recital van Sonia Gaskell, het gezelschap waaraan hij zelf ook als danser verbonden was. Met Gaskell verhuisde hij naar het Nederlands Ballet waar hij eerste solist werd, maar ook als choreograaf werkzaam was.In 1959 stapte hij over naar het nieuw opgerichtte Nederlands Dans Theater en dat eigenlijk een afscheiding was van Gaskell's gezelschap. Van Dantzig maakte er zijn lyrische muziekballet Giovinezza, maar had het er om organisatorische redenen niet erg naar zijn zin. Na een jaar vroeg Gaskell hem terug en hoewel ze geen geld had om hem fatsoenlijk te betalen, verleidde ze hem met het aanbod om in ruil voor zijn werk lessen te volgen bij de beroemde pedagoog Abderachman Koemoesnikov uit Leningrad. Van Dantzig accepteerde en ging als choreograaf aan de slag bij het inmiddels Het Nederlands Ballet genoemde gezelschap van Sonia Gaskell.

In 1961 ging Het Nederlands Ballet samen met het Amsterdamse Ballet van Mascha ter Weeme en werd tot Het Nationale Ballet gedoopt. Van Dantzig werd één van de huischoreografen en vormde vanaf het seizoen 1965/66 samen met Gaskell en collega-choreograaf Robert Kaesen de artistieke leiding. Twee seizoenen later nam Gaskell afscheid en vanaf 1971 was Van Dantzig de enige artistiek leider van Het Nationale Ballet. Hij zou dat blijven tot 1991. Hoewel hij in dat jaar afscheid nam als artistiek leider bleef hij als choreograaf nog wel aan het gezelschap verbonden.

In totaal maakte Van Dantzig ruim vijftig balletten, grotendeels voor Het Nationale Ballet, maar zijn choreografieën stonden en staan nog steeds ook op het repertoire van vele buitenlandse gezelschappen. Hieronder een overzicht van de balletten die hij in Nederland maakte.

Nachteiland Six Epigraphes Antiques 95983.jpg Foto van o.a. Rudi van Dantzig en Leo Hornstra in de foyer van de Koninklijke Schouwburg na afloop van de première Experimentele avond 118234.jpg

Links: Nachteiland|Nachteiland, de eerste choreografie van Rudi van Dantzig voor het Nederlands Ballet, uit 1955. Foto: Siegfried Regeling. Rechts: Rudi van Dantzig en Leo Hornstra in de foyer van de Koninklijke Schouwburg na afloop van de première Experimentele avond waar dit ballet deel van uitmaakte, 1955. Fotograaf: D.G. Lanting. Collectie TIN.

Overzicht van balletten van choreograaf Rudi van Dantzig

Foto's

Foto van o.a. van Rudi van Dantzig en Rudolf Nurejev tijdens de repetitie van Monument voor een gestorven jongen 118258.jpg Monument voor een gestorven jongen 96596.jpg

Links: Rudi van Dantzig (rechts) en Rudolf Nurejev (midden) tijdens de repetitie van een reprise van Monument voor een gestorven jongen, 1968. Foto: Nationaal Foto Persbureau. Rechts: Ellen Brusse, Lieven Verkruisen tijdens de repetitie van in Monument voor een gestorven jongen, 1965. Foto: Siegfried Regeling. Collectie TIN.

Tij en ontij 212288.jpg Tij en ontij 96124.jpg

Rudi van Dantzig met o.a. (rechts) Hannie van Leeuwen in Tij en Ontij. Foto: Particam Pictures/Henk Jonker/MAI.

Symphonie no.29 118104.jpg Disgenoten 96082.jpg

Links: Op de voorgrond: V.l.n.r. Linda Manez, Conrad van de Weetering en Marianne Hilarides in Symphonie nr. 29, Het Nederlands Ballet, 1957. Foto: D.G. Lanting. Rechts: v.l.n.r. Rudi van Dantzig, Jaap Flier, Hannie van Leeuwen, Toer van Schaijk, Annemarie Verhoeven, Aart Verstegen in Disgenoten, 1958. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Giovinezza 191791.jpg Après visage 95800.jpg

Links: Rudi van Dantzig in Giovinezza. Foto Particam Pictures/MAI. Rechts: o.a. Ronald Snijders, Hidde Maas en Rudi van Dantzig in Après Visage. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

Ogenblikken 106439.jpg Astraal 163574.jpg

Links: Ogenblikken, 1968. Foto: Maria Austria/MAI. Rechts: Astraal, 1969. Foto: Ger van Leeuwen. Collectie TIN.

Collective Symphony 215222.jpg Collective Symphony 215224.jpg

Collective Symphony, 1975. Foto's: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.