De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Geenaffiche.png

TitelRepelsteeltje
ProducentHet Nederlands Marionettentheater
DisciplinePoppenspel
OnderwerpMarionetten, Jeugdtheater
Premièredatum5 september 2009
Seizoen2009/2010, 2010/2011, 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014, 2014/2015
LocatieOp locatie
OpmerkingenLocatie: Het Nederlands Marionettentheater, Amsterdam.

Media

P1000521.JPG

Repel513.jpg

Informatie

Repelsteeltje van Mariska Brugman bewerkt door Mariska Brugman, René van Tol

Het Nederlands Marionettentheater

Seizoen: 2010/2011

Trefwoorden: Marionetten, Jeugdtheater

Regie: René van Tol

Dramaturgie: Mariska Brugman

Productie: Mariska Brugman

Kostuums: Mariska Brugman

Decorontwerp: Mariska Brugman

Lichtontwerp: Mariska Brugman

Muziek: Igor Stravinsky, Sergei Prokofjev, Jacques Ibert, Béla Bartók, Gioacchino Rossini, Modest Moussorgsky, Edvard Grieg

Uitvoerenden: René van Tol, Mariska Brugman

Poppen: Mariska Brugman

Over de voorstelling

Het Repelsteeltje, oftewel Rapunzel, is een plantje met blauwpaarse stervormige bloemetjes, dat als onkruid veel tuinen kan overwoekeren. De oorsprong van het door Grimm opgetekende sprookje “Repelsteeltje” stamt ergens uit Duitsland of Scandinavië, waar veel dwergen, kabouters, koloden en aardmannetjes een rol speelden in volksvertellingen. Zo stalen deze wezentjes bijvoorbeeld mooie baby's van mensen of verwisselden die met hun eigen veel lelijkere baby's. Repelsteeltje wil in dit sprookje het koningskind hebben voor zijn hulp bij het goud spinnen. Het was ook zo dat als je de naam wist van een machtig wezen, hij dan zijn kracht zou verliezen. Zo wil Repelsteeltje zijn naam niet vertellen, maar is ook zeker dat niemand het kan raden omdat hij geen mensennaam draagt. Als hij de naam zelf per ongeluk verraden heeft, verliest hij zijn kracht en stampt hij van woede zo hard op de grond, dat hij er tot zijn middel inzakt. In sommige versies scheurt hij zichzelf dan in tweeën, wat wij nogal morbide vinden. Aangezien dit aardmannetje de naam van een plantje draagt, laten wij die nacht een prachtig repelsteeltje op die plek verschijnen. Het aardmannetje heeft zijn kracht verloren die hij gebruikte om uit het gestolen stro goud te spinnen. Wij laten dan ook al het goud terug veranderen in stro.

Het herderinnetje Bastiënne komt Joris te hulp als hij van zijn witte paard valt en wordt dan verliefd op hem. Een maarschalk vertelt het volk over de prinsessen-verkiezingsdag in het kasteel waar de koning alle bijzondere meisjes ontvangt. Niemand blijkt hij echter bijzonder genoeg als bruid voor zijn zoon te vinden. Daarom gaat hij zelf op pad en ontmoet Olivier, die per ongeluk verzint dat zijn dochter Bastiënne goud kan spinnen uit stro. Opgetogen laat hij het meisje alleen in een kamer met stro en een spinnewiel. Bastiënne wordt verrast door een aardmannetje dat het goud voor haar spint in ruil voor haar halsketting. De volgende dag brengt de koning meer stro en geeft zij het mannetje haar armband. De hebzuchtige koning wil nog meer goud en stuurt zijn soldaten eropuit om al het stro uit het hele land te verzamelen, zelfs het stro uit de stallen en van de daken van de armste huisjes. Het meisje heeft niks meer om het aardmannetje te geven, die alles weer tot goud spint en uiteindelijk tevreden is als hij zijn loon over een jaar mag halen, maar dat moet dan wel haar allergrootste schat zijn. Verrukt is zij als blijkt dat Joris de koningszoon is waarmee zij mag trouwen. Een jaar later wordt er een kindje geboren, maar hun geluk wordt verstoord door het aardmannetje dat zijn loon opeist. Hij neemt alleen genoegen met de baby, de grootste schat. Maar als de prinses en de baby heel hard huilen, krijgt het mannetje medelijden en geeft haar nog één kans. Als ze zijn naam kan raden mag ze haar kindje houden. Uiteindelijk verraadt hij zelf zijn naam aan de kinderen, die natuurlijk de wanhopige prinses graag een handje helpen. Repelsteeltje, zoals hij heet, verliest dan zijn kracht en verdwijnt van woede in de grond en verandert in een prachtig plantje. Maar ook al het goud verandert weer in stro en de verontwaardigde koning ontdekt dat goud eigenlijk maar saai is en merkt dat een goede vriend in het leven veel belangrijker is en die vriend is zijn hofaap Oscar. En zo wordt de koning van zijn hebzucht verlost.

Bronnen