Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Mariska achter theater.jpg


Mariska Brugman achter het theater.


Mariska Brugman (1958) is een Nederlands poppenspeler. Zij staat bekend als "het meest veelzijdige theatertalent van de Brugman-dynastie", aldus vader Joost Brugman.

Biografie

Mariska met poppen.jpeg
Mariska Brugman werd geboren op 24-7-1958 te Blaricum als kleindochter van Bert Brugman, de oprichter van Het Nederlands Marionettentheater.

Als 13-jarig meisje mocht zij mee op tournee naar Zwitserland en tijdens de uitvoeringen van Mozart's "Don Giovanni" werd ze dusdanig gegrepen door de charme van het theater, dat ze besloot het theater zeker later over te nemen, hoewel menigeen dacht dat die rol voor haar broer was weggelegd. Voor haar ouders was het erg moeilijk vanaf dat moment om haar ervan te weerhouden om met nagenoeg alle voorstellingen mee te gaan, ondanks wat mindere schoolresultaten. Ze leerde het vak spelenderwijs en het meesterlijke spel van haar vader Joost Brugman was haar grote voorbeeld. In 1977 werd ze aangenomen op de Gerrit Rietveldacademie omdat ze ook een tekentalent had. Tijdens die studie bleef ze echter meegaan met (bijna) alle voorstellingen en zij maakte samen met haar broer Roeland twee nieuwe kinderstukken Het geheim van de bergkristal en later Stiekem naar Groenland. Het verhaal was van Roeland Brugman en de poppen- en decorontwerpen van Mariska. Gelukkig was ze handig genoeg om ook de kostuums te naaien.

Op de Gerrit Rietveldacademie leerde ze uiteindelijk haar echtgenoot René van Tol kennen en het beviel haar erg goed dat hij ook van opera hield. Pas in 1999, toen vader Joost zijn arm niet meer omhoog kon krijgen en echtgenoot René samen met zijn vriend componist Eric Veeger een plot voor een moderne opera verzon, werd het licht eindelijk groen en kon Mariska haar droom alsnog waarmaken.

Op 31 maart 2001 ging Biest in premiere in de Amstelkerk in Amsterdam. Het was een uitvoering met live muzikanten en zangers. De 11-jarige zoon Jonas van Tol zong de jongens-sopraan tijdens de 4 uitvoeringen.

Toen volgde er een periode dat er elk jaar een nieuwe productie op het repertoire kwam. In de koorzaal van de Obrechtkerk in Amsterdam worden er sinds 2003 elk weekend voorstellingen gegeven, maar er wordt ook op uitnodiging gespeeld door het hele land zowel voor kinderen als volwassenen. Inmiddels heeft Mariska haar 5000ste voorstelling wel gegeven.

De voorstellingen worden nog steeds gegeven door Mariska en haar man René die een meester bleek te zijn in stemmen spreken. Zijn hoeveelheid typetjes en accenten lijkt onuitputbaar en dat komt wel heel erg goed van pas in een poppentheater waar live gesproken wordt en gereageerd op de kinderen in de zaal. Mariska en René vernieuwen daar waar nodig, maar maken ook dankbaar gebruik van de know-how in een kleine 90 jaar opgedaan. René, die ook graficus en kunstschilder is, heeft veel nieuwe elementen toegevoegd aan het theater zoals een grotere ruimtewerking. Omdat Mariska behalve een uitstekende speler is, verhalen verzint en ook prachtige decors en poppen maakt en bovendien ook nog technische aanleg heeft, vindt haar vader haar het meest veelzijdige talent. En wie weet dat zoon Tijmen van Tol die ook nog componist is, haar ooit gaat overtreffen. De tijd zal het leren.

FOTO ACHTER DE SCHERMEN 2.JPG

Kids achter schermen.jpg

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, alsmede naar haar overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Het sprookje van Rosa - Het Nederlands Marionettentheater - 2002-09-28
De keizer en de nachtegaal - Het Nederlands Marionettentheater - 2003-09-21
De gelaarsde kat - Het Nederlands Marionettentheater - 2004-06-27
Stiekem naar Groenland - Het Nederlands Marionettentheater - 2005-09-03
Aladdin en de wonderlamp - Het Nederlands Marionettentheater - 2006-10-21
Pinokkio - Het Nederlands Marionettentheater - 2007-09-08
Die Fledermaus - Het Nederlands Marionettentheater - 2008-09-05
Repelsteeltje - Het Nederlands Marionettentheater - 2009-09-05
De wolk van 10 voor 2 - Het Nederlands Marionettentheater - 2011-09-03
De toverviool - Het Nederlands Marionettentheater - 2013-10-11
Ariadne en Pegasus - Het Nederlands Marionettentheater - 2019-04-22

Bronnen