Maskerade - Tekstpierement BV - 1979-10-19
Titel | Maskerade |
---|---|
Producent | Tekstpierement BV |
Discipline | amusementsvorm |
Onderwerp | musical |
Premièredatum | 19 oktober 1979 |
Seizoen | 1979/1980 |
Locatie | Stadsschouwburg, Haarlem |
Productierecord (Axiell) | Catalogus Theatercollectie |
Verhaal
Een jonge onbekende acteur genaamd Bastiaan de Geer, die voortdurend zonder werk zit, ontmoet in 1910 op het Centraal Station van Amsterdam de ongehuwde jonkvrouw Mariëtte. Zij is, samen met haar moeder, de baronesse van Heusden Hurgonje, in Amsterdam aangekomen om een nieuwe garderobe te bestellen bij de modeontwerper Sandor Petri. Bastiaan (Bas) en Petri zijn beste vrienden en Bas besluit om het atelier van Petri te gebruiken om Mariëtte te versieren. Bas doet zich voor als de zoon van Mevrouw de Geer, een adellijke weduwe, en nodigt Mariëtte om op bezoek te komen in het atelier. In werkelijkheid is de echte moeder van Bas, Mary, de werkster van Petri. De baronesse van Heusden Hurgonje heeft het spelletje van Bastiaan al snel door, maar ze laat hem flink ploeteren. Bastiaan speelt in razend tempo achter elkaar en met verschillende kostuums zijn moeder, zijn grootvader en butler Hendrik. Wanneer uiteindelijk blijkt dat de moeder van Bastiaan en de baronesse op dezelfde armenschool hebben gezeten en dat de baronesse haar adellijke titel alleen heeft gekregen door haar huwelijk, lossen de problemen waar Bastiaan zich heeft ingewerkt allemaal op. Zo kan Bastiaan eindelijk samen zijn met Mariëtte.
Context
Maskerade had haar eerste lezing op 19 mei 1979 met de volledige cast. Op 1 augustus begonnen zij met de officiële repetities van Maskerade in het Zonnehuis in Amsterdam-Noord. Ze bleven tijdens deze repetities werken aan de musical om het te verbeteren. Het bleek dat Maskerade te lang was en Jos Brink kroop tijdens de repetities achter zijn schrijfmachine om scenes te veranderen of in te korten.
De eerste try-outs werden op 14 september 1979 gespeeld. Doordat het goed werd ontvangen en het publiek vaak moest lachen, duurde de voorstelling drie kwartier te lang. Ook tijdens de try-outs is er nog herschreven. De eerste kritieken kwamen al binnen tijdens de try-out periode, wat niet gebruikelijk was, en het bleek dat Maskerade op de goede weg was.
Voor de première stonden er 80 voorstellingen gepland. Uiteindelijk speelden ze twee seizoenen en 344 voorstellingen. Mensen stonden vaak om 6.00 uur al voor de kassa in de hoop een kaartje te kunnen kopen. Er werden zelfs kaartjes verkocht op de zwarte markt.
De tournee werd afgesloten in Theater Carré op 12 maart 1981.
Maskerade was de eerste musical van Tekstpierement BV.
Betrokkenen
De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.
Auteurs en makers
NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.
Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
- Auteur: Jos Brink
- Auteur: Frank Sanders
- Muziek: Henk Bokkinga
- Regie: Jo Dua
- Choreografie: Barrie Stevens
- Decor: Raymond Renard
- Kostuums: Raymond Renard
Rolverdeling en uitvoerenden
NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.
Jos Brink - Bastiaan de Geer
Frank Sanders - Sandor Petri, pastoor, e.a.
Lucie de Lange - Freule Mariëtte van Heusden Hurgonje
Henny Orri - Baronesse van Heusden Hurgonje, moeder-overste, e.a.
Mary Michon - Mevrouw van Ittervoort thoe Saeffelen, Anna de Geer, e.a.
Simone Kleinsma - Truitje, Heilsoldate, e.a.
Lou Kuyper - Ober
Muzikale uitvoering: Leslie van der Lek(gitaar), Eugène de Bruyn(klarinet/saxofoon), Henk Bokkinga(muzikaal leider), Lou Kuijper(basgitaar) en René van der Valk(slagwerk)
Scènefoto's
Ontvangst
De ontvangst van Maskerade was wisselend. Over het ambacht werden veelal goede woorden geschreven, en ook over hoe alles er uit zag, van choreografie tot decor en kostuum. De meeste kritische noten gingen over het verhaal. Er werd gezegd dat het verhaal simpel en voor de hand liggend was. Maar het publiek was, kijkend naar het aantal voorstellingen dat er zijn gespeeld, enthousiast.
Een aantal quotes uit recensies:
NRC Handelsblad - 20 oktober 1979:
- "Jos Brinks Maskerade fraai maar stuitend"
- "Ondanks de magere inhoud zou Maskerade nog een goed geoliede en aantrekkelijk uitgevoerde, lichtvoetige musical genoemd kunnen worden, wanneer Brink zijn neiging tot vulgariteit in toom had weten te houden."
Algemeen Dagblad - 22 oktober 1979:
- "Komische avonturen van een jongeheer"
- "Musical Maskerade knap gebracht."
Trouw' '- 22 oktober 1979:
- "Zielepoot"
- "De maskerade blijft beperkt tot een uiterlijk theatraal effect waar de tragiek van de misdeelde en enigszins mislukte acteur, die droomt van beroemdheid en glitter, niet doorschemert."
Album
De muziek van de voorstelling is in 1980 door EMI op LP uitgebracht als Maskerade.
Bronnen
- Ewijk, Paul van. Met Zang en Dans. Kampen: Kok Lyra, 1993.
- Ewijk, Paul van. Afgeschminkt. Den Haag: Kok Lyra, 1995.
- Productiedatabase
- Productie
- Auteur Jos Brink
- Auteur Frank Sanders
- Muziek Henk Bokkinga
- Regie Jo Dua
- Choreografie Barrie Stevens
- Decor Raymond Renard
- Kostuums Raymond Renard
- Uitvoerende Lucie de Lange
- Uitvoerende Simone Kleinsma
- Uitvoerende Jos Brink
- Uitvoerende Lou Kuijper
- Uitvoerende Mary Michon
- Uitvoerende Frank Sanders
- Uitvoerende Henny Orri
- Uitvoering muziek Leslie van der Lek(gitaar)
- Uitvoering muziek Eugène de Bruyn(klarinet/saxofoon)
- Uitvoering muziek Henk Bokkinga(muzikaal leider)
- Uitvoering muziek Lou Kuijper(basgitaar)
- Uitvoering muziek René van der Valk(slagwerk)
- Amusementsvorm
- Seizoen 1979/80
- Musical
- Producties Tekstpierement BV
- Premieres Stadsschouwburg, Haarlem