De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Henny Orri.jpg

NaamHenny Orri
Geboren16 juni 1925
Amsterdam
BeroepActeur
IMDb-profiel
VIAF-profiel


Henriëtte Josephine (Henny) Orri (Amsterdam, 16 juni 1925) is een Nederlands actrice.

Biografie

Henny Orri studeerde in 1947 af aan de Amsterdamse Toneelschool en speelde vele dragende rollen bij grote toneelgezelschappen als Toneelgroep Centrum en Toneelgroep Theater.

Orri speelde de moeder in Een Bruid in de morgen van Hugo Claus bij de wereldpremière (Rotterdams Toneel 1955) en de titelrollen in: De Meiden van Jean Genet (1962), Elektra Sophocles (1965), Saint Joan G.B. Shaw (1966) en Moeder Courage en haar kinderen van Berthold Brecht (1973).

Zij kreeg een Colombina in 1977 voor Christaan Nortiers Deuren en in 1986 de Theo d'Or voor haar rol in Wings, naar een stuk van Arthur Kopit. Ook in de vrije sector oogstte zij veel succes, zoals in het op het leven van Sarah Bernhardt gebaseerde: Memoires (1988). Zij speelde in Bert Haanstra’s film Dokter Pulder zaait papavers (1975).

In 1994 nam deze Grande Dame Du Theatre afscheid van het toneel met het door Theo Kling geschreven stuk In de Hemel mag alles; een blijspel over euthanasie. Zes jaar later stond zij weer op toneel met de solo-voorstelling Rose van Martin Sherman. Kerstnacht 2008 las zij voor uit het boek Lucas in de Gereformeerde Kerk te Andijk. In 2009 stond zij, inmiddels 84 jaar oud, samen met haar dochter de actrice Diana Lensink weer op de planken in het stuk Berm van de debuterende auteur Rik van den Bos.

Orri was getrouwd met acteur Ton Lensink (Diane Lensink was hun dochter) en met regisseur Theo Kling.

In 2015 (uitreiking 22 november) krijgt Henny Orri de Blijvend Applaus Prijs. Op 20 januari 2016 werd in de Jos Brink foyer van de Stadschouwburg Haarlem een buste van haar onthult van de beeldhouwster Yvonne Zeylstra.

Henny Orri is Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle première voorstellingen zie: Alle première voorstellingen van Henny Orri

Externe Links

Bronnen