De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamLuuk Utrecht
Geboren1 september 1940
Batavia
Overleden1 oktober 2004
Amsterdam
BeroepCriticus, Theaterwetenschapper, Auteur

Biografie

Luuk Utrecht (1940-2004) was een Nederlandse danser en later danswetenschapper en -criticus. Hij werd als Lucien Carel Utrecht geboren in voormalig Nederlands-Indië. Op zijn negentiende ging hij pas dansen. Hij nam lessen bij Sonia Gaskell, de leidster van het Nederlands Ballet, waar hij tussen 1961 en 1966 een engagement kreeg. 'Een mannelijke balletdanser is slechts een veredelde kruiwagen,' zei hij daar later over. Hij danste daar onder zijn eigen naam Lucien Carel, wijzigde deze later in Lucien Utrecht en tenslotte in Luuk Utrecht.

Dansen alleen gaf niet genoeg voldoening, dus volgde hij een studie psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1970 studeerde hij cum laude af en kreeg een baan als wetenschappelijk medewerker bij de vakgroep Functieleer. Voor het Algemeen Handelsblad (1968-1972) en de Volkskrant (1972-1973) schreef hij dansrecensies. Ook publiceerde Utrecht regelmatig in (dans)vakbladen. In 1976 kreeg hij de Pierre Bayle prijs voor kunstkritiek. Hij groeide uit tot expert op het gebied van de dansgeschiedenis. Sinds 1983 had hij een aanstelling als docent danswetenschap bij de faculteit Theaterwetenschap van Universiteit Utrecht. In 1988 publiceerde hij het standaardwerk over dans in Nederland: Van hofballet tot postmoderne dans. De biografie over Rudi van Dantzig en het jubileumboek over 25 jaar Het Nationale Ballet zijn ook van zijn hand. Luuk Utrecht werd 64 jaar.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden voorzover geregistreerd in de Productiedatabase idem de voorstellingen onder de naam Lucien Carel en Lucien Utrecht

Bronnen