Biografie
Hij werd ook geregistreerd in de Productiedatabase als Lucien Carel en Lucien Utrecht. Hij werd geboren in het voormalig Nederlands-Indië en begon in 1959 pas met dansen. Hij nam lessen bij Sonia Gaskell, de leidster van het Nederlands Ballet, waar hij tussen 1961 en 1966 een engagement kreeg. 'Een mannelijke balletdanser is slechts een veredelde kruiwagen,' zei hij daar later over. Hij danste daar onder zijn eigen naam Lucien Carel, wijzigde deze later in Lucien Utrecht en tenslotte in Luuk Utrecht.
Dansen alleen gaf niet genoeg voldoening, dus volgde hij een studie psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1970 studeerde hij cum laude af en kreeg een baan als wetenschappelijk medewerker bij de vakgroep Functieleer. Voor het Algemeen Handelsblad (1968-1972) en de Volkskrant (1972-1973) schreef hij dansrecensies. Ook publiceerde Utrecht regelmatig in (dans)vakbladen. In 1976 kreeg hij de Pierre Bayle prijs voor kunstkritiek. Hij groeide uit tot expert op het gebied van de dansgeschiedenis. Sinds 1983 had hij een aanstelling als docent danswetenschap bij de faculteit Theaterwetenschap van Universiteit Utrecht. In 1988 publiceerde hij het standaardwerk over dans in Nederland: Van hofballet tot postmoderne dans. De biografie over Rudi van Dantzig en het jubileumboek over 25 jaar Het Nationale Ballet zijn ook van zijn hand.
Luuk Utrecht werd 64 jaar.
Theater CV
Luuk Utrecht heeft bijgedragen aan 30 productie(s).
Luuk Utrecht heeft gewerkt in de volgende functies:
- BeeldtAf - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Uitvoerende - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Luuk Utrecht heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:
NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.
Bronnen