Louis Davids: Biografie - De revuester
Eenlevenlangtheater Louis Davids:
- Homepage Eenlevenlangtheater Louis Davids
- Biografie
- Repertoire
- Audio
- Video
- Volgens Louis Davids
- Volgens anderen
- Colofon
Louis Davids: de revuester
"Ik zoek een meisje te trouwen / Jong en rein, / Zij moet heel veel van me houwen / En aardig zijn. / Ze hoeft geen briljanten te dragen, / Ook geen zij, / Ik zoek een meisje dat houdt / Alleen van mij!" (Bron: En nu de moraal van dit lied, 75 jaar Nederlands cabaret, Wim Ibo, 1970)
Op 20 oktober 1906 trouwt Louis met Rebecca (Betsy) Kokernoot, in de Synagoge van de Nederlands-Israëlitische gemeente. Het huwelijk is net als dat van Louis’ ouders een "moetje", Betsy is namelijk al vier maanden zwanger. Een liefdevol huwelijk is het nooit geweest, vooral Louis was duidelijk niet erg begaan met zijn vrouw. Na de geboorte van hun dochtertje Francina (Kitty) op 24 maart 1907, treden ze nog wel samen op, maar erg succesvol zijn deze voorstellingen niet. (Bron: Rotterdam herdenkt Louis Davids, 1983)
Al voor de geboorte van zijn dochter vertrekt Louis voor een tijd naar Engeland. Hij is hiervoor uitgenodigd door Frits van Haarlem, die een grootse revue in Carré wil verwezenlijken en daarvoor in Londen inspiratie wil opdoen. Louis lijkt de aangewezen persoon om hem hierbij te helpen, hij weet de weg in Londen als geen ander. Dit tweede bezoek aan London staat voor Louis in sterk contrast met zijn vorige bezoek. Dankzij het geld van Van Haarlem slaapt en eet hij nu in luxe hotels, in plaats van zonder geld rond te moeten zwerven.
Vol ideeën komen ze terug naar Nederland, waar de revue Koning Kziezoowat tot stand komt. Samen met Van Haarlem schrijft Louis deze eerste grote Nederlandse revue, waarin hijzelf de hoofdrol speelt. Ook zijn zus Rika heeft een belangrijke rol. De revue wordt opgevoerd in Carré, en is in Amsterdam een daverend succes. De voorstelling wordt er meer dan honderd keer gespeeld. (Bron: De grote kleine man Louis Davids, Han Peekel en Bart de Groot, 1979)
Na dit overweldigende succes zet Louis echter een punt achter de samenwerking met Van Haarlem. Heintje: "Bekend bij theaterdirecteuren is de uitdrukking van mijn broer geworden: ‘Ik leg me niet vast’, en trouw is nooit één van de deugden van mijn broer geweest. Maar daarbij moet je niet denken dat ik met trouw onbetróuwbaar bedoel, want dat laatste is Louis juist helemaal niet en nooit geweest." (Bron: De grote kleine man Louis Davids, Han Peekel en Bart de Groot, 1979).
Theaterdirecteur Henri ter Hall weet Louis over te halen om mee te spelen in de door hem geschreven revue Doe er een deksel op. De voorstellingen hiervan vinden plaats in Rotterdam, Louis is terug in zijn geboorteplaats. Ook Rika is weer van de partij en zelfs Heintje heeft een figurantenrol weten te bemachtigen. Net als bij de vorige revue wordt er vooral ingehaakt op lokale actualiteiten en is het verrassingselement de sleutel tot succes. Heintje Davids noemt Henri ter Hall "de grappigste man van Nederland, iemand die de mensen ‘chic’ kon laten lachen".
Al zijn successen beleeft Louis samen met Rika, met wie hij het zeer goed kan vinden. Het is dan ook een grote klap als Rika bekend maakt dat ze gaat trouwen met goochelaar John Weill en hem zal volgen naar zijn vaderland Engeland. Louis ziet zichzelf nog niet als zelfstandig artiest, na zo lang deel van een duo te zijn geweest. Rika stelt voor dat hij het, net als John, als goochelaar probeert. Uit wanhoop doet Louis dit, maar net als in zijn tijd bij Akimoto blijkt al snel dat hij niet voor het goochelaarsvak in de wieg is gelegd. Hij voelt zich er ellendig onder, iets waar de hele familie met hem onder te lijden heeft. "Ik ga op die manier naar de donder, de mensen lachen me uit. Ik kan niet meer, ik kan niet meer." (Bron: De grote kleine man Louis Davids, Han Peekel en Bart de Groot, 1979)
De suggestie van zijn vader om dan maar een duo met Heintje te gaan vormen, wijst hij in het begin resoluut af. In tegenstelling tot haar knappe oudere zus, is Heintje niet mooi te noemen. Louis: "Een normaal mens heeft meer afstand tussen zijn haar en zijn voetzolen dan tussen zijn twee heupen. Bij mijn zuster Heintje is dit niet het geval. Die is even lang als breed." (Bron: De grote kleine man Louis Davids, Han Peekel en Bart de Groot, 1979). Heintje is echter vastbesloten om de samenwerking tot stand te laten komen, en uiteindelijk schikt Louis zich. Het duo Louis-Heintje Davids, ook wel anderhalve cent genoemd, is een feit.
Inmiddels weer teruggekeerd bij Van Haarlem blijkt het nieuwe Davids-duo, ondanks het ontbreken van Rika, succesvol. De samenwerking zal nog jaren voortduren, jaren waarin ze niet alleen in Carré staan, maar ook tournees door onder andere Duitsland en Engeland maken. (Bron: De grote kleine man Louis Davids, Han Peekel en Bart de Groot, 1979)