Kitty Courbois: Biografie - Eerbetoon

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Kitty Courbois. Foto: Jan Versweyveld. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Kitty Courbois:


Eerbetoon

Kitty Courbois is gedurende haar acteercarrière verschillende malen gelauwerd voor zowel haar theater- als filmwerk. Hieronder een overzicht.

Colombina

Voor haar rol als Rosa delle Rose in De getatoueerde roos in de regie van Ko van Dijk jr. bij de Nederlandse Comedie ontvangt Kitty Courbois in 1961 de nominatie voor de Colombina. De Colombina is de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke, ondersteunende acteursrol in het Nederlandse theaterseizoen.

Voor haar rol van Mouton in Nekrassov in de regie van Rudolf Lucieer bij toneelgroep Baal ontvangt Kitty Courbois in 1980 de Colombina uit handen van minister Gardeniers.


Toneelprijzen 1980 uitgereikt door ministers Gardeniers (CRM) in Leiden temidden van de prijswinnaars, vlnr. v.d. Berg , Siem Vroom, Josée Ruiter, Til Gardeniers, Hans Croiset en Kitty Courbois. Bron: Europeana.eu.

Eerbetoon tijdens het filmfestival in 1992

De films van actrice Kitty Courbois staan centraal in één van de speciale programma's van de Nederlands Filmdagen. Courbois debuteerde in 1963 in Helden in een Schommelstoel van Frans Weisz. Tijdens de editie van 1992 van het Filmfestival was er ook een thematische terugblik onder de noemer Theater & Film, waarbij aandacht werd besteed aan de verbindingen tussen acteurs bij theatergezelschappen en films. O.a. de film Leedvermaak waarin Courbois speelde, werd binnen dat kader vertoond.

Portret in de galerij der groten

Op 8 september 1997 kreeg Kitty Courbois ter ere van haar zestigste verjaardag een portret in de Amsterdamse Stadsschouwburg, in de Galerij der Groten. De serie portretten hangt op de eerste verdieping van het theater. Ongeveer 250 collega's, theatermakers, kunstenaars, schrijvers en vrienden zamelden de benodigde 8000 gulden in om het portret te laten maken. Dit gebeurde op initiatief van producent Gislebert Thierens. Het portret werd gemaakt door Jan van der Vossen. Kitty Courbois hangt sindsdien tussen de portretten van Han Bentz van den Berg en Willem Nijholt in.

Courbois-parel

De Courbois-parel. Bron: TGA
Halina Reijn en Kitty Courbois met de parel, 2013. Bron: TGA

Op zondag 28 maart 2010 werd Kitty Courbois onderscheiden met de naar haar genoemde nieuwe theaterprijs: de Courbois-parel.

In een 19de-eeuws Frans kistje van glas, ligt de broche met de parel op een bedje van lapjes stof van kostuums die Courbois zelf ooit gedragen heeft: van een stukje plissé jurk uit Andromache en Richard III, een reepje uit het korset van The massacre at Paris, een lapje uit het overhemd van Naar Damascus tot een stukje uit de jurk die ze tijdens Zomertrilogie droeg.

Kitty Courbois ontving de prijs als kroon op haar theaterjubileum, al vijftig jaar op de planken. De Courbois-parel is in het leven geroepen door Toneelgroep Amsterdam en de Stadsschouwburg Amsterdam om actrices te eren die gedurende hun jarenlange carrière zowel op de theaterplanken, als in de film- en televisiewereld een onuitwisbare indruk hebben gemaakt bij een breed publiek. De Courbois-parel is een doorgeefprijs: de drager mag zelf bepalen wanneer en aan wie zij de prijs overdraagt. Op 21 februari van hetzelfde jaar gaf de gemeente Amsterdam Kitty Courbois bovendien het Ereteken van Verdienste van de stad.

Op 26 februari 2013 werd de Courbois-parel doorgegeven aan Halina Reijn. De actrice kreeg de prijs uit handen van Kitty Courbois in de Stadsschouwburg Amsterdam tijdens het 25-jarig jubileumfeest van Toneelgroep Amsterdam.