Courbois-parel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Theateronderscheiding die ter ere van Kitty Courbois’ vijftigjarig theaterjubileum op 28 maart 2010 in het leven geroepen is door Toneelgroep Amsterdam en de Stadsschouwburg Amsterdam. Net als de Paul Steenbergen-penning is de Courbois-parel een doorgeefprijs die de ontvangster op een zelfgekozen moment aan een zelfgekozen actrice overhandigt. Met de Courbois-parel wordt een actrice geëerd die gedurende een jarenlange carrière zowel op de theaterplanken, als in de film- en televisiewereld een onuitwisbare indruk heeft gemaakt bij een groot publiek.

In een 19de-eeuws Frans kistje van glas, ligt de broche met de parel op een bedje van lapjes stof van kostuums die Courbois zelf ooit gedragen heeft: van een stukje plissé jurk uit Andromache en Richard III, een reepje uit het korset van The massacre at Paris, een lapje uit het overhemd van Naar Damascus tot een stukje uit de jurk die ze tijdens Zomertrilogie droeg.

2013: Halina Reijn neemt de Courbois-parel in ontvangst

Op 26 februari 2013 werd de Courbois-parel doorgegeven aan Halina Reijn. De actrice kreeg de prijs uit handen van Kitty Courbois in de Stadsschouwburg Amsterdam tijdens het 25-jarig jubileumfeest van Toneelgroep Amsterdam.

7194 490x940.jpg

Halina Reijn en Kitty Courbois.