John Kraaijkamp: Repertoire - Televisie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

John Kraaijkamp sr. in Duizend Clowns, 1965. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater John Kraaijkamp:

Televisie

Johnny & Rijk in één van hun televisieshows.

Enorm populair werden Johnny & Rijk door hun televisieoptredens. Maar met het medium televisie heeft Johnny Kraaijkamp sr. altijd een haat-liefde verhouding gehad. Zijn hart gaat uit naar mooie toneelrollen in het theater, maar televisie dient een ander doel:

"Een televisieserie moet je een beetje gemoedelijk bekijken. Als mensen gaan kijken met: Laat die Kraaijkamp nu maar 's laten zien wat hij allemaal in huis heeft, dan kijken ze met verkeerde ogen. Televisie is speels, amusement, de light touch. Ik vind dat er op de Nederlandse televisie te weinig flauwekul wordt gemaakt. Eindelijk is er nu een tendens naar meer blijspelen en kluchten. Televisie en toneel zijn niet met elkaar te vergelijken. Wanneer ik een dagje met mijn dochter naar een pretpark ga, beleven we een andere sensatie dan wanneer we naar de schouwburg gaan. Het is anders. Ik doe het allebei. En ze vindt het allebei leuk." (Geciteerd uit: Panorama, 16 december 1988)

"(...) Ook bij de televisie heb ik me nooit echt op mijn plaats gevoeld. Het gebeurde maar zelden dat mijn optreden werkelijk door de techniek heen kwam, het is bijna niet te voorkomen dat dit medium je persoonlijkheid honderd maal verkleint. Vervelend was bovendien dat er altijd te weinig tijd was om de zaak behoorlijk voor te bereiden, maar dat is een probleem dat zich ook in het theater vaak voordoet. En dat terwijl een voorstudie voor mij van het grootste belang is! Ik zeg altijd: om Kraaijkamp goed bezig te zien moet je hem voldoende laten repeteren (...)" (NRC, 22 juni 1984)

Rijk de Gooyer en John Kraaijkamp sr. in Een beeld van een stad, AVRO 1957. bron: website Birth-of-TV.org John Kraaijkamp met achter hem Rijk de Gooyer tijdens Open het Dorp op de AVRO-televisie, 1962. Bron: website birth-of-tv.org.

Alfred van den Heuvel, Johnny Kraaykamp Sr. en Anne-Mieke Ruyten in Kinderen geen bezwaar, VARA 2007. Bron: website VARA Johnny Kraaykamp sr. als Piet in Het zonnetje in huis, VARA en RTL4, 1991-2004. Screenshot.

Overzicht

  • Voor een biografie van John Kraaijkamp met de nadruk op zijn televisiewerk, zie Beeldengeluidwiki