Jirí Kylián-ring

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In 2006 werd op initiatief van de Nederlandse Dansdagen voor het eerst de Jiří Kylián-ring uitgereikt. De door Hans Appenzeller ontworpen ring werd uitgereikt aan zijn naamgever als teken van bewondering voor zijn voortdurende gedrevenheid en inspirerende choreografieën. Aan Jirí Kylián werd gevraagd de ring op termijn door te geven aan een kunstenaar die net als hij een inspirator en vernieuwer is binnen de danswereld.

De Jiří Kylián-ring bestaat uit een ringenset van 14 ringen, voor iedere letter van de prijs één ring. De ringen zitten op een ringmaatstok en zijn oplopend in maat. Degene die de ringenset ontvangt kan de ring uitzoeken die hem of haar past. Uniek is dat de ontvanger deze ring mag houden als hij of zij de prijs doorgeeft. Voor de lege plek op de ringmaatstok wordt een nieuwe ring gemaakt.

2008

Kylián overhandigde in 2008 de ring aan danser/choreograaf Michael Schumacher, die de ring op zijn beurt in 2010 doorgaf aan lichtontwerper Ellen Knops.

2012

Zaterdag 28 januari 2012 heeft Ellen Knops de Jirí Kylián-ring overhandigd aan Ingrid Wolff, artistiek leider van 2 Turven Hoog. Ellen Knops koos haar vanwege haar rol in het toegankelijk maken van dans voor de allerkleinsten.

2014

Op 25 januari 2014 heeft Ingrid Wolff de ring doorgegeven aan Janine Dijkmeijer, zakelijk directeur bij Het Nationale Ballet en per 1 maart 2014 algemeen directeur van het Nederlands Dans Theater. Dijkmeijer ontving de prijs vanwege haar grote inzet voor de danswereld, eerst als succesvolle danseres en vervolgens als getalenteerd cultureel ondernemer.

2016

Op 28 januari 2016 ontvingen Roel Voorintholt artistiek leider en Ton Wiggers, oprichter en algemeen directeur van het Nederlandse dansgezelschap Introdans gezamenlijk de Jirí Kylián-ring uit handen van Janine Dijkmeijer, algemeen directeur van het Nederlands Dans Theater. Zij onderstreepte daarmee dat het gezelschap zich dankzij hun inzet, in de volle breedte van de dans, is uitgegroeid tot een onmisbaar gezelschap in het land.

2018

In januari 2018 werd de ring doorgegeven aan dansers Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Alexandra Radius en Han Ebbelaar kregen de ring niet alleen vanwege hun reputatie als danskoppel, de eer viel hen ook te beurt vanwege hun bijdrage aan de stimulering en ontwikkeling van nieuwe generatie dansers.

2020

In 2020 ontving Marian Sarstädt de ring. Zij was onder andere danseres bij het Nederlands Dans Theater, waar zowel Alexandra Radius als Han Ebbelaar met haar hebben gewerkt. Bovendien zit ze in het bestuur van Dansersfonds '79, waarvan Radius en Ebbelaar de oprichters zijn.

2022

Marco Goecke mocht de prijs in 2022 in ontvangst nemen, voor de inspiratie en vernieuwing die hij teweegbracht binnen de danswereld tijdens de opening van het Holland Dance Festival.

2024

Paul Bronkhorst ontving de prijs in januari 2024. De directeur van Omscholing Dansers Nederland ontving de prijs voor inspiratie en vernieuwing in de danswereld.