De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Janine Dijkmeijer is een Nederlandse danseres en sinds maart 2014 algemeen directeur van het Nederlands Dans Theater. Eerder was zij van augustus 2012 t/m februari 2014 was ze zakelijk leider van Het Nationale Ballet.

Zij begon haar loopbaan in het theater in 1986 als moderne danser in dansproducties van gezelschappen en choreografen als: Krisztina de Châtel, Piet Rogie, Leine & Roebana, Paul Selwyn Norton, Chunky Move (Aus), Conny Janssen Danst, Dansgezelschap Reflex. In die periode maakte zij tevens een aantal choreografieën.

Na haar loopbaan als danser in 1999 studeerde ze Multi Media & Design en werkte als websitebouwer en ontwerper. Gelijktijdig ontwikkelde zij zich na als manager in de podiumkunsten. Zij begon in 2003 haar eigen bureau: 'Janinedi creative productions' en was zij o.m. producer en directeur van het Indisch festival dat eenmalig plaatsvond in 2006, producer van Cinemix, ZO Cultuur A'dam in 2007, Managing Director van de dans & theatre company van 2009-2012 nbprojects Nicole Beutler en oprichter en directeur van Cinedans van 2003-2013. Daarnaast was zij adviseur van het Fonds van de Podiumkunsten en de Raad voor Cultuur.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd voor de productie

Prijzen

In 1999 ontving Janine Dijkmeijer de Gouden Theaterdansprijs van de VSCD en eveneens de 'Prijs van Verdienste' van het Dansersfonds '79.

In 2014 ontving zij de Jirí Kylián-ring uit handen van de vorige winnaar Ingrid Wolff.

Externe Links

Bronnen