Hans van Manen: Volgens anderen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Hans van Manen. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Hans van Manen:

Citaten over Hans van Manen

Sommigen uit de omgeving van Hans van Manen hebben zich in de loop der tijd in de media uitgelaten over hun visie op Van Manen's carrière, werkwijze en karakter.

Hun blik biedt vaak een net iets andere invalshoek. Hieronder vindt u enkele veelzeggende citaten.

Adagio Hammerklavier 106453.jpg

V.l.n.r. Henny Jurriëns, Monique Sand, Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Francis Sinceretti, Sonja Marchiolli in Adagio Hammerklavier. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

Volgens Erwin Olaf

Erwin Olaf is fotograaf.

"Hans kan zich heel kwetsbaar opstellen. Rond 1990 kwam voor hem het moment dat hij met meer mildheid op zijn curriculum vitae kon terugkijken. Hij werd steeds chiquer, stond ook meer zelfspot toe. Zijn gevoel voor humor is onverminderd. Non-verbale communicatie is zijn hobby gebleven. Natuurlijk wil hij iets voorstellen, zich met uiterlijk wapenen blijven onderscheiden. Zijn leeftijd vereist dat die steeds scherper zijn. Dat zie je in zijn balletten terug. Maar in zijn directe omgeving is hij veel milder en zachter geworden. Noem het berusting."

Geciteerd uit: Eva van Schaik, ‘Hans van Manen. Leven en werk’ (Amsterdam 1997)

Volgens Rachel Beaujean

Rachel Beaujean danste vele jaren bij Het Nationale Ballet en vergezelde Van Manen bij de lezingen en colleges die hij gaf in het kader van zijn bijzonder hoogleraarschap aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en trad daar op als levend demonstratiemateriaal.

"Hans kijkt ook als mensen niet dansen, hij let erop hoe iemand aan de barre staat te kijken of een haar uit zijn gezicht wrijft. Hij wil mensen die bewust de wereld inkijken, die zelf een plan hebben. Hij werkt het liefst met mensen die, als hij iets voordoet, daar meteen iets van maken op hun eigen manier. (...) Hans verlangt een intensiteit van je, in al je bewegingen. In je lopen, in je staan. Het heeft ook te maken met jezelf laten zien, je helemaal bloot geven, dat je niks voor jezelf houdt. Dat doet hij zelf ook. Als hij een choreografie instudeert, doet hij alles zelf voor en dat gaat dan helemaal voluit."

Geciteerd van de website van Anna Aalten

Volgens Rachel Beaujean

"We zijn hele goede vrienden, gaan samen op vakantie. Zelfs nu ik kinderen heb, trek ik veel met hem op. Hij is zo bevlogen, overspoelt je met boeken en platen, wil je in het museum alles laten zien wat hij bijzonder vindt. En hij swingt. Ook in de huiskamer kan hij zo dansen dat je het meteen wilt nadoen."

Geciteerd uit: de Volkskrant 2 november 2000

Volgens Alexandra Radius

Ballerina Alexandra Radius heeft jaren samengewerkt met Hans van Manen bij Het Nationale Ballet.

"Hans van Manen is heel belangrijk geweest voor mijn ontwikkeling. Han en ik zijn samen met hem opgegroeid, bij wijze van spreken. Hij kwam in 1960 bij het ballet, we hebben zo'n dertig jaar samengewerkt. Hans inspireerde mij zeer. Een ballet van hem instuderen was voor ons allebei een spannend avontuur. Juist omdat hij het je niet makkelijk maakte. Hij probeerde altijd hoever hij kon gaan. Als ik een fout maakte, riep hij enthousiast: wat een mooie fout, daar gaan we op door. Hans maakte fantastische balletten voor ons, onder ander Adagio Hammerklavier, van Beethoven - geweldig. We dansten het met drie koppels, het was speciaal voor ons gemaakt. De timing was heel perfect, we ademden zelfs gelijk. Wij hadden een heel verstilde pas de deux, tergend langzaam, heel sereen. We hebben het wel 250 keer gedanst en het verveelde nooit."

Geciteerd uit: Vrij Nederland, 7 juni 1997

Volgens Ischa Meijer

Ischa Meijer werkte samen met Hans van Manen bij enkele van zijn theaterprogramma's, waaronder Izzy M uit 1980.

"Op het punt van diagnosticeren op basis van louter kijken heeft hij al mijn psychiaters verslagen."

Bron: Trouw 17 april 1997

Volgens Fiona Lummis

Fiona Lummis was danseres bij het Nederlands Dans Theater

‘Hans leert je om al dansend een hele conversatie met je partner te voeren. Dat heeft ook invloed op hoe je werk van anderen danst. Het gaat bij hem om being there, je aanwezigheid op het podium. Hij geeft je de ruimte om jezelf te zijn, desnoods stil te staan. Wat hij doet is heel, ik zou haast zeggen, New Age.’

Volkskrant 2 november 2000

Volgens Alexandra Radius

Alexandra Radius danste, veelal samen met Han Ebbelaar, in vijftien van Van Manen's choreografieën.

"Het klikte ontzettend goed, wij waren voor Hans vertrouwd materiaal dat hem ongelooflijk inspireerde. Je voelde instinctief dat hij toen al een groot choreograaf was." De spanning tussen de koele afstandelijkheid en geladenheid in de balletten van Van Manen spreekt Alexandra Radius aan.

Geciteerd uit: Trouw, 20 november 1987