Hans van Manen: Repertoire

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Hans van Manen. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Hans van Manen:

Repertoire

Van Manen's oeuvre telt ruim 120 balletten, waarvan hij er ruim zestig maakte voor het Nederlands Dans Theater. Helderheid in structuur en geraffineerde eenvoud leverden hem de naam ‘Mondriaan van de dans' op.

Van Manen's veelzijdigheid, vakmanschap en productiviteit worden duidelijk op de volgende pagina's waarin een zo compleet mogelijk overzicht wordt getracht te geven van zijn choreografieën en dansrollen.

N.B. U kunt ook de pagina 'repertoire' bezoeken op de website Stichting Hans van Manen. Hier is een alfabetische lijst te vinden van zijn choreografieën op titel, en een overzicht daarvan in 7 chronologische periodes van 10 jaar.

Ballet van de Nederlandse Opera (1952-1959)

Hans van Manen en Carla Lipp, aan de vooravond van voorstellingen van het Ballet van de Nederlandse Opera in Monte Carlo, 1953. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Het Ballet van de Nederlandse Opera werd opgericht in 1947. Primair was het de taak van het gezelschap om de balletten voor de in 1946 opgerichte Nederlandse Opera te verzorgen. Het ballet werd gefinancierd vanuit de Stichting De Nederlandse Opera, die subsidie ontving van de rijksoverheid.

Hans van Manen danste bij het Ballet van de Nederlandse Opera in balletten bij opera's, maar ook in zelfstandige balletproducties van dit gezelschap. Bij dit gezelschap maakte hij in 1957 ook zijn eerste choreografie: Feestgericht.

Lees meer: Hans van Manen: Repertoire - Ballet van de Nederlandse Opera

Nederlands Dans Theater (1960-1971; 1988-2003))

Hans van Manen (links) en Gérard Lemaitre in "Klaar af", Nederlands Dans Theater 1960. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

In zijn beginjaren bij Het Nederlands Dans Theater, tot 1963, trad Van Manen ook nog regelmatig als danser op. Met ingang van 1961 werd hij artistiek leider van de groep. Gedurende de jaren zestig bij het Nederlands Dans Theater komt hij volledig tot ontplooiing als choreograaf en wordt hij in binnen- en buitenland geroemd. Geëngageerd en als freelancer blijft hij tot 2003 aan het Nederlands Dans Theater verbonden.


Lees meer: Hans van Manen: Repertoire - Nederlands Dans Theater

Het Nationale Ballet (1972-1987, 1997-heden)

Han Ebbelaar en Alexandra Radius in Twilight, Het Nationale Ballet, 1972. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Hier vindt u een overzicht van de voorstellingen bij het Nationale Ballet waarvoor Hans van Manen de choreografieën schreef. Hij was tussen 1972 en 1987 in dienst als choreograaf/regisseur bij dit gezelschap.

Beroemd zijn de balletten die Van Manen destijds maakte met Alexandra Radius en Han Ebbelaar, waaronder Twilight en Adagio Hammerklavier.

Nadat Van Manen het gezelschap in 1987 verlaat, keert hij terug naar zijn oude stek, het Nederlands Dans Theater. Vanaf 1997 maakt hij weer regelmatig op freelance basis balletten bij het Nationale Ballet.

Lees meer: Hans van Manen: Repertoire - Het Nationale Ballet

Overig

Hans van Manen en Marijke Morley in Rim Ram, Cabaret Wim Sonneveld 1958. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Naast zijn vaste engagementen en freelanceopdrachten bij het Ballet van de Nederlandse Opera, het Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet heeft Hans van Manen ook regelmatig aan producties in de vrije sector meegegewerkt.

Hij werkte o.a. met Wim Sonneveld en Ischa Meijer bij hun theatershows. Ook maakte hij door de jaren heen een zevental choreografieën voor het Scapino Ballet in Rotterdam.


Lees meer: Hans van Manen: Repertoire - Overig