Hans van Manen: Biografie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Hans van Manen. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Hans van Manen:


Biografie

Als kleine jongen wist Hans van Manen al dat hij danser wilde worden. Door op veertienjarige leeftijd de Amsterdamse schouwburg binnen te stappen gaf hij zijn leven zelf een zwaai in die richting. Van toneelkapper werd hij danser en van danser choreograaf. Hieronder kunt u meer lezen over het verloop zijn carrière en persoonlijk leven.

Hans van Manen (vijf jaar) voor de ouderlijke woning, in 1937. Herkomst: Privécollectie. Hans van Manen (15 jaar oud) met zijn moeder op de Dam, 1947. Herkomst: Privécollectie. De 16-jarige toneelkapper Hans van Manen neemt het kapsel van Ko van Dijk onder handen, 1948. Herkomst: Privécollectie.

Jeugd en familie

Hans van Manen, vijf maanden oud. Herkomst: Privécollectie.

Hans Artur Gerhard (Hans) van Manen werd op 11 juli 1932 in Nieuwer-Amstel geboren. Als zoon van een voormalige Duitse dienstbode en een ondernemer groeide Van Manen niet op in een typisch cultureel gezin. Zijn vader opende en leidde in Amstelveen een fotozaak. Dat ging hem niet slecht af: in korte tijd bestond het bedrijf uit vijftien filialen.

De jaren dertig waren echter zware tijden.

Lees meer: Hans van Manen: Biografie - Jeugd en familie

Carrière

Hans van Manen, toneelkapper 1949. Herkomst: Privécollectie.

Op veertienjarige leeftijd stapte Hans van Manen de schouwburg aan het Leidseplein binnen. Het Muziektheater bestond nog niet en de meeste balletten waren in de Stadschouwburg te zien. Hij kwam - als hulpje - in dienst bij de grimeur en toneelkapper van de schouwburg. Dat was zijn toegang tot de wereld van toneel en dans. Na zijn lagere school volgde Van Manen een kappersopleiding bij de bekende toneelkapper Michels, een beroep dat Van Manen ook enige tijd zou uitoefenen. Niet direct een goede vooropleiding tot danser, maar hij kwam in elk geval in de buurt van de door hem zo bewonderde dansers.

Lees meer: Hans van Manen: Biografie - Carrière

Eerbetoon

Hans van Manen. Foto: Simon Pot, 1985. Collectie TIN.

Hans van Manen werd vele malen gelauwerd, onder meer met de Sonia Gaskellprijs voor zijn hele oeuvre en de Choreografieprijs van de VSCD, de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouwdirecties, voor zijn ballet Two in 1991. In 1992 werd hij benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de versierselen uitgereikt bij de viering van zijn 35-jarig jubileum als choreograaf.


Lees meer: Hans van Manen: Biografie - Eerbetoon