Hans Croiset: Repertoire - Toneel - Toneelgroep De Appel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Hans Croiset, 1965. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Hans Croiset:


Toneelgroep De Appel

Kort nadat Hans Croiset in 1985 bekend had gemaakt dat hij het Amsterdamse Publiekstheater zou verlaten, was hij benaderd door Erik Vos. De artistiek leider en regisseur van Toneelgroep De Appel vroeg hem om een gastregie te komen doen in Scheveningen. Croiset had wel oren naar dit uitstapje en pratend over geschikt repertoire waren hij, Vos en de vaste Appel-dramaturg Hent van der Horst al vrij snel op de Faust van Goethe uitgekomen. Het werd een in velerlei opzichten spectaculaire voorstelling die veel succes oogste, bij zowel het publiek als de critici. Samen met Tom Schenk realiseerde Hans Croiset in seizoen 1986-1987 Amphitryon van Heinrich von Kleist en een seizoen later Vondels Faëton.

Terugkijkend noemt Croiset het Publiekstheater de mooiste periode van zijn carrière, maar zijn drie regies bij Toneelgroep De Appel vormen het artistieke hoogtepunt. Daarbij — en dat was misschien nog wel belangrijker — was hij er gelukkig: na al die jaren artistiek leiderschap eindelijk eens zonder alle sores van een eigen gezelschap. De tijd die hij nu overhield, spendeerde hij onder andere aan zijn vrouw en drie studerende kinderen.

Hans Croiset heeft bij Toneelgroep De Appel geen rollen gespeeld. De voorstellingen die Hans Croiset geregisseerd heeft, vindt u op deze pagina: Hans Croiset: Repertoire - Toneel - Regisseur.